Larvik - Sandefjord - Tønsberg

43 KM
2 dager
To dagers valdring langs tusen år gamle veifar, fra Larvik, gjennom Sandefjord, til Tønsberg.
Enkel tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Tunsbergleden

Dag 1: Larvik - Sandefjord

Pilegrimsleden er merket fra ferjeleiet med Hirtshalsforbindelsen. Hvis du ikke kommer fra Danmark kan du ta buss eller tog til Larvik sentrum og følge Dronningens gate 303 over i Tjøllingveien 303 frem til merkingen av pilegrimsleden over broen til utløpet av Nummedalslågen.

Gå fra utløpet av Numedalslågen i Larvik, forbi vikingbyen Kaupang og langs tusen år gamle veifar gjennom Tjøllings rike kulturlandskap, og videre til Marumskogen med det mystiske kulturminnet Istrehågan. Pass på å fylle vannflaske og matpakke i Tjølling. Fra Marumskogen går en inn i historiske Sandefjord sentrum langs veiløp som har vært i bruk siden middelalderen.

I Sandefjord er det mange overnattingssteder. Både Hotel Kong Carl og Clairon Collection Atlantic har egen pris for pilegrimer.

Dag 2: Sandefjord - Tønsberg

Tunsbergleden går ut av Sandefjord bysentrum langs Gokstadveien 303 og forbi et av vikingtidens mest kjente kulturminner; Gokstadhaugen. Pilegrimsleden tar av inn Årøveien og videre på Engeveien til Engø brygge. Langs Engeveien ligger også Engøy gjestegård med pilegrimsherberge og gårdsbutikk. Enten kan man overnatte på Engøy og ta ferjen videre neste dag. Eller man kan planlegge og ta ferjen samme dag til Veierland eller videre til Tenvik der en kan gå til Tønsberg.

Fra Engø brygge går en ti minutters ferjetur til Veierland og videre til Tenvik på Nøtterøy. Her kan en velge å ta turen gjennom Veierlands vakre øylandskap med skippervillaer. På kystledhytten til Oslofjorden friluftsråd kan man bestille overnatting i forkant. Tar man ferjen direkte til Nøtterøy kan man fortsette distansen til Tønsberg sentrum (14 km). Undersøk ferjetider før du planlegger turen din. https://www.veierland.org/ferg.

På Nøtterøy passerer man et gårdslandskap og edelløvskoger med mange vei- og eiendomsstrukturer fra middelalderen. Den store Mariakirken på Borgheim var viet til St. Maria og var et valfartsmål i seinmiddelalderen. På Borgheim kan man fylle vann og finne matbutikker. På den gamle prestegården etter kirken er det gårdsbutikk og kafe. Den siste strekningen frem til Tønsberg går gjennom boligstrøk og turområde med edelløvskog og rasteplasser med utsikt. Fra høyden ser en ned på Tønsberg brygge og middelalderby med Slottsfjellet. I Tønsberg er det to hoteller med pilegrimspris, Quality Hotel Tønsberg på brygga og Quality Hotel Klubben i Storgaten, og Tønsberg vandrerhjem ved Slottsfjellet.

Tunsbergleden starter i Larvik og ender etter 190 kilometer ved Haslum kirke i Bærum. Der møter den på Gudbrandsdalsleden, som går videre til Oslo og Trondheim.

Anbefalt turperiode:


Mai til oktober

Ankomst:

  • Tog til Larvik (www.vy.no).

Avreise:

  • Tog fra Tønsberg (www.vy.no)

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.