Gudbrandsdalsleden

Oslo – Gjøvik/Hamar – Trondheim
643 KM 32 dager
Gudbrandsdalsleden var hovedveien til Nidaros i middelalderen. Gå i fotsporene til tusener av pilegrimer som har gått her før deg, og la deg inspirere av et mangfoldig og variert natur- og kulturlandskap.

Pilegrimsvandring - en opplevelse for livet

Gudbrandsdalsleden strekker seg fra Oslo til Trondheim, 643 km med godt merket sti i vakkert og variert landskap. Langs leden kan du oppleve nydelig kulturlandskap vest og øst for Mjøsa, overnatte på historiske gårder i Gudbrandsdalen, vandre over det mektige Dovrefjells-platået og nyte stillheten i frodig Trøndelags natur. En pilegrimsvandring gjør noe med deg som menneske. Å vandre fra Oslo til Trondheim, gjennom lokalsamfunn, småbyer og natur, er en opplevelse for livet.

Vakre kulturminner og arven etter Olav den hellige

Gudbrandsdalsleden har utallige kulturminner å by på, mange hundre ligger på eller tett ved leden, og minner deg på tidligere tiders strev og opplevelser. Her finner du gravminner, historisk viktige steder, vakre kirker og bevarte bygninger fra middelalderen. Ja du kan sågar oppleve å ligge i en bygning som huset pilegrimer helt tilbake til 1300-tallet på Sygard Grytting. Det er aldri langt i mellom kulturminnene langs denne pilegrimsleden.

Gudbrandsdalsleden gir deg også nærkontakt med arven etter Olav den hellige. Olavskilder er utbredt og disse skulle ha helbredende virkning. Langs Gudbrandsdalsleden finner vi de historiske stedene St.Hallvardskatedralen, Bønsnes, Granavollen, Hamardomen og Dale-Gudbrands Gard, flere av disse stedene er indirekte eller direkte relatert til sagaen om Olav Haraldsson, senere Olav den hellige. Langs leden finner vi også våre fremste kulturbærere, kirkene, og når du vandrer Gudbrandsdalsleden er det aldri langt mellom disse helligstedene som står som byggverk over den kristne tradisjon som Olav den hellige samlet Norge til.

Budsjord Pilegrimsgård er en av flere historiske overnattingssteder langs Gudbrandsdalsleden. Siste stoppested før Dovrefjell skal bestiges. Foto: Eskil Roll
Foto: Eskil Roll

Hvordan gjøre en pilegrimsvandring på Gudbrandsdalsleden?

Har du mulighet til det så anbefales det å gå hele Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim. Med vandringsetapper på 20 kilometer per dag vil du bruke rundt 4-5 uker på din pilegrimsvandring. En slik langvandring har den fordelen at du virkelig får anledning til koble av hverdagen og leve pilegrimslivet til det fulle. Din vandringsdag vil kun ha fokus på hvor skal du gå, spise og sove, og du vil få god tid til å nyte omgivelsene du går i, menneskene du møter og mat- og kulturopplevelsene langs leden.

En annen populær måte å gjøre pilegrimsvandring på er å gå Gudbrandsdalsleden i etapper, kanskje en uke om gangen? Langs Gudbrandsdalsleden finner du både Dovrebanen og andre gode kollektivtilbud som muliggjør kortere vandringer.

Det er også fullt mulig å gå tredagers turer eller dagsturer på Gudbrandsdalsleden. For turforslag på Gudbrandsdalsleden ta en titt på våre turforslag.

Skibladner er også pilegrimsbåt, og en utmerket måte for pilegrimer å oppleve Gudbrandsdalsleden øst og vest for Mjøsa. Foto: Eskil Roll

Skal du velge den vestre eller østre ruten av Gudbrandsdalsleden?

Gudbrandsdalsleden starter i Oslo, ved foten av hva som i dag er ruinene av St. Hallvardskatedralen. Kort etter startpunktet deler leden seg i en vestlig og en østlig rute som følger hver sin side av Mjøsa, før de møtes igjen på Lillehammer. Du må derfor velge om du skal gå den vestre ruten ut av Oslo via gamle Aker kirke over Bærum og gjennom eventyrriket Krokskogen, opp gjennom vakre Hadeland på vestsiden av Mjøsa, eller den østre ruten opp gjennom Groruddalen, over Skedsmo mot historiske Eidsvoll, gjennom vakre Stange vestbygd og til Hamar, på østsiden av Mjøsa. Hvilken rute er opp til deg - begge alternativene er like flotte og utgjør omtrent like mange kilometer mellom Oslo og Lillehammer.

Går du den vestre ruten kan du besøke området hvor Olav den hellige vokste opp, Bønsnes, og søsterkirkene på Granavollen. Går du den østre ruten får du oppleve Eidsvoll, fantastisk skog- og kulturlandskap på vei mot Tangen og Stange Vestbygd, samt ruinene av mektige Hamardomen i Hamar. Hamar var bispesete og eneste innlandsby i middelalderens Norge, og et selvsagt stoppested for pilegrimer. Det er også mulighet til å kombinere en opplevelse fra begge rutene ved å gå fra Granavollen til Kapp eller Gjøvik for så å ta Skibladner, verdens eldste hjuldamper i drift, over til Hamar og domkirkeruinene. Men du kan også reise med Skibladner på den østre ruten, fra Eidsvoll til Hamar.

Matkultur langs Gudbrandsdalsleden

Natur, kultur og mat står sterkt i opplevelsesnæringen langs Gudbrandsdalsleden og flere av våre overnattingssteder formidler dette gjennom sin gjestfrihet og innsats for pilegrimsgjesten. Mange av overnattingsstedene byr på lokal mattradisjon og smaksløkene får utvidet sin horisont. Når det er sagt, så er allikevel den lokale matbutikken pilegrimens viktigste matkilde på sin vei til Nidaros.

Innimellom lange vandringsdager og matpakker ute i naturen er det godt å spandere på seg et godt måltid på et av flere overnattingssteder som byr på lokal mat til pilegrimer. Her er pilegrimsfrokost på Budsjord pilegrimsgård. Foto: Eskil Roll
Foto: Eskil Roll
Ofte er det slik at pilegrimer "finner hverandre" og velger å gå sammen til Nidaros. I dette tilfellet er det pilegrimer fra Australia, Sveits og Tyskland som har blitt kjent og valgt å gå sammen videre fra Hamar. Foto: Pilegrimssenter Hamar

På Lillehammer møtes disse to vandringsalternativene og leden går inn i Gudbrandsdalen. Gudbrandsdalen har et variert og vakkert kulturlandskap, som spenner fra gammel urskog til små trivelige landsbyer. Her vil du oppleve stillhet, dyreliv, utsikt og ikke minst kulinariske opplevelser basert på lokal tradisjonsmat. Uberørt natur finnes i stort monn langs Gudbrandsdalsleden, og ved å gå 643 km kommer du på nært hold, både på naturen og deg selv.

Leden går fra kulturlandskapet i dalen opp på høyfjellet i Dovre og ledens høyeste punkt på vel 1300 moh. Her finnes spor etter kongeveg, fangstanlegg og gamle sælehus. Her ligger Eystein kirken som en oase for vegfarende. Etter høyfjellet venter Trøndelag og skogkledd landskap på deg og dine tanker. Gjennom de trønderske skoger, avløst av enkelte åpne strekninger og elvekrysninger møter du Trondheim by og Nidarosdomen – målet.

Tips og råd fra regionale pilegrimssentere

På Gudbrandsdalsleden finner du flere regionale pilegrimssentere som du kan kontakte i forkant av eller underveis på din pilegrimsvandring. Sentrene er lokalisert i Oslo, Gran, Hamar, Hundorp, Dovrefjell og Trondheim. På sentrene får du god hjelp til å planlegge pilegrimsvandringen din i forkant av reisen, de er flotte besøkspunkter når du er underveis og de har alltid oppdatert kunnskap om herberger og leden. – Mange pilegrimer benytter seg av informasjons- og veiledningstilbudet som sentrene byr på, og gir fine tilbakemeldinger på god hjelp og godt vertskap.

I Buvika, sør for Trondheim, ser pilegrimene fjorden for første gang siden Oslo. Foto: Hans-Jacob Dahl
Foto: Hans-Jacob Dahl
Råd og veiledning fra regionale pilegrimssentere

Langs Gudbrandsdalsleden finner du seks regional pilegrimssentre som du kan besøke under vandringen eller kontakte på forhånd for råd og veiledning for din pilegrimsvandring. Sentrene er lokalisert i Oslo, Gran (Hadeland), Hamar, Hundorp (Gudbrandsdalen), Dovrefjell og Trondheim. Sentrene har et primæransvar for å veilede i sin region, men bistår også med hjelp til generelle spørsmål om pilegrimsvandring på Gudbrandsdalsleden.

Skal du starte din pilegrimsvandring i Oslo? Ta kontakt med Pilegrimssenter Oslo for råd og veiledning

For råd og veiledning i Hamarregionen og østsiden av Mjøsa, ta kontakt med Pilegrimssenter Hamar

For råd og veiledning i Hadelandsregionen og vestsiden av Mjøsa, ta kontakt med Pilegrimssenter Granavollen

For råd og veiledning i Gudbrandsdalen, ta kontakt med Pilegrimssenter Dale-Gudbrand

For råd og veiledning om pilegrimsvandring over Dovrefjell og Trøndelag, ta kontakt med Pilegrimssenter Dovrefjell

Er du nysgjerrig på pilegrimsvandring i Trondheimsregionen, ta kontakt med Nidaros pilegrimsgård

Guidebøker

Mange ønsker å ha med seg en guidebok på vandringen, og det finnes norske, tyske, engelske og nederlandske guidebøker.

Vær oppmerksom på at vi ikke kan garantere oppdatert informasjon i guidebøker, disse kan være utdatert. Oppdatert informasjon finner du i punktene på det digitale kartet på pilegrimsleden.no.

Det finnes flere guidebøker for Gudbrandsdalsleden, blant annet disse:

Voll, Bjørn Ivar A. og Gilbert, Ellen Rykkja. 2023. Pilegrimsleden. Fra Oslo til Trondheim – en praktisk guide til vandringen. Kolofon forlag. (For å bestille boken fra forfatterne, trykk her.)

Engler, Hanna. 2018. Norwegen: Olavsweg. Outdoor. Conrad Stein Verlag. (For å bestille fra Tyskland, trykk her).

Weyer, Helfried og Renate. 2018. Olavsweg: Pilgern in Norwegen. terra PilgerReiseführer. Steinfurt: Tecklenborg. (For å bestille fra forfatterne/Tyskland, trykk her.)

Engler, Hanna. 2018. Norwegen: Olavsweg (Mit GPS-Tracks zum Download), Outdoor Handbuch. Conrad Stein Verlag. (For å bestille boken fra forlaget, trykk her.)

Warmerdam, Ria. 2015. Het Olavspad. (For å bestille boken trykk her)

Olaf Deppe (2018), "Nach Nidaros …“ (For å bestille boken trykk her)

Pilegrimsleden fra Dovre til Trondheim - en kulturhistorisk guide. Fås kjøpt i butikken ved Nidarosdomen, Pilegrimssenter Dovre, Dale-Gudbrand, Hamar og Oslo, samt på flere overnattingssteder langs leden.

Ofte stilte spørsmål

Hvor får man tak i pilegrimspass?

Pilegrimspasset kan du kjøpe på flere plasser langs Gudbrandsdalsleden, sjekk oversikten vår her. Eventuelt kan du kjøpe passet i nettbutikken northerpilgrimshop.com

Hvor langt er det vanlig å gå per dag?

Mange går i gjennomsnitt 20 km per dag.

Hvor lang tid tar det å gå hele Gudbrandsdalsleden?

Det kan ta opptil 32 dager å gå hele leden.

Er det trygt å vandre Gudbrandsdalsleden alene?

Det er trygt å gå alene som pilegrim da leden er godt merket og går stort sett gjennom kulturlandskap og tettsteder fra Oslo til Trondheim. Ca. 20 % av pilegrimene som går Gudbrandsdalsleden foretrekker å gå alene.

Kan jeg bestille bagasjetransport?

Langs Gudbrandsdalsleden (fra Hadeland (vestleden) og Tangen (østleden) og nordover) kan man enkelt bestille bagasjetransport mellom overnattingsstedene. Se informasjon her.

Hvordan er nivået på overnattingsstedene?

Nivået på overnattingsstedene varierer veldig, fra enkle selvbetjente hytter, til pilegrimsherberger eller hoteller. Se oversikt over overnattingsteder her.

Må man bestille overnatting på forhånd?

Vi anbefaler at du reserverer plass på pilegrimsherbergene i forkant. Overnattingstedene langs Gudbrandsdalsleden er som oftest små herberger med få sengeplasser. Der for er det lurt å sikre seg sengeplass et par dager før man ankommer. Du finner en liste over overnattingssteder her.

Åpne kirker langs leden?

Langs Gudbrandsdalsleden ligger det mange vakre kirker, men dessverre er ikke alle kirker åpne når en pilegrimsvandrer er på vei. Om du skulle møte en lukket dør, sjekk om det er informasjon tilgjengelig i nærheten av kirken som sier noe om tilbud for pilegrimer. Mange menigheter stiller opp og åpner kirken utenom åpningstider for pilegrimer som ønsker det.

Hvordan er terrenget på Gudbrandsdalsleden?

Gudbrandsdalsleden er lang og derfor svært variert. Du vil vandre i både åkerrenner og på asfalt, opp bratte bakker, via myr og eng - og over klyv. Været vil gjøre gresset vått og asfalten varm. Vær forberedt på en variert vandring. Les mer om hvordan du kan forberede deg og velge riktig utstyr for din pilegrimsvandring.

Hvilket skotøy bør jeg velge?

Vi anbefaler pilegrimer å bruke inngåtte tursko, med god demping og stødighet. Noen velger fjellstøvler, noen velger Gore-Tex, noen velger tekniske løpesko med pusting og noen har med sandaler. Sko valg er individuelt, og avhenger litt hvilke etapper du velger å gå. Vi veileder deg gjerne med hensyn til underlag på de ulike etappene, ta kontakt med et av de regionale pilegrimssentrene for hjelp.

Er det lett å finne frem – er leden godt merket?

Gudbrandsdalsleden er godt merket fra Oslo til Trondheim. Allikevel anbefaler vi at du har med kart og kompass for sikkerhets skyld.

Er det fare for snø over Dovrefjell?

Det kan være snø i fjellet, gjerne frem til juni. Det kan være lurt å sjekke værforholdene før du går Gudbrandsdalsleden over Dovrefjell. Uvær og temperaturer ned mot 0 grader kan forekomme også midt på sommeren, vær forberedt på dette. Værmelding finner du på www.yr.no. Ta gjerne kontakt med Pilegrimssenter Dovrefjell for råd og tips.

Pilegrimsvandring med hund?

Det er fullt mulig å gjøre en pilegrimsvandring med hund, men det er en del ting du må være oppmerksom på. Det anbefales sterkt å ha hunden i bånd til enhver tid da du går mye gjennom beitemark der du kan treffe beitedyr. Det er generell båndtvang april til august, noen steder er det utvidet.

Flere steder må hunden også være i stand til å ta seg over trappestige som er satt opp som hjelp til å krysse gjerder. Hvis ikke må hunden løftes over. For overnatting med hund på rom må dette avtales med overnattingsstedet. Alle våre overnattingssteder tar imot hund, men det kan være opptatt.

Hiking along Gudbrandsdalsleden - spør andre pilegrimer om tips og råd til din vandring

På Facebook finner du gruppen "Hiking along Gudbrandsdalsleden", hvor erfarne pilegrimer, vertskap og entusiaster hjelper deg med svar på dine spørsmål.

Du finner gruppen her: Hiking along Gudbrandsdalsleden

Overnattingsliste

Den beste (og mest komplette) måten å finne informasjon om alle overnattingssteder langs Gudbrandsdalsleden, er kartet her på pilegrimsleden.no: Digitalt kart, Gudbrandsdalsleden.

Men vi har også listet opp alle overnattingsstedene med minimums-informasjon i et eget nedlastbart dokument:

Overnattingsliste Gudbransdalsleden

Finner du ikke det du leter etter?

Om du trenger hjelp eller veiledning er våre regionale pilegrimssentere alltid klar for å hjelpe deg, se oversikt lenger opp på siden.

Er du usikker på hvilket senter du skal spørre? Kontakt oss på post@pilegrimsleden.no så hjelper vi deg.

Spar tid ved å sjekke om svaret på spørsmålet ditt allerede finnes under Ofte stilte spørsmål.

Noen unike opplevelser du finner langs Gudbrandsdalsleden

Foto: Henning Grøtt

Nidarosdomen

Olav den helliges skrin i Nidaros domkirke, eller Nidarosdomen, har vært et viktig pilegrimsmål siden vikingkongen Olav Haraldsson ble helgenkåret i 1031. Men hvordan er opplevelsen av å komme til pilegrimsmålet i dag?
Les mer

Venninner på pilegrimstur

Nordmenn er glade i å være ute i naturen, - vi går mer tur enn de fleste andre i Europa, og søndagsturer med kaffe og kvikklunsj er som grunnfestet i den norske folkesjelen. Stadig flere oppdager nå pilegrimsvandring som et flott alternativ til den tradisjonelle hytte til hytte turen i fjellet.
Les mer

Turforslag langs Gudbrandsdalsleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.