St. Olavsleden

Selånger – Stiklestad – Trondheim
580 KM 30 dager
St. Olavsleden går gjennom Trøndelags vakre skoger og bølgende kulturlandskap til Nidarosdomen, Olav den helliges gravkirke og verdens nordligste gotiske katedral. Leden strekker seg fra Østersjøen til Atlanterhavet, gjennom Sverige til Norge.

Fra kyst til kyst, gjennom to land

St. Olavsleden starter i byen Selånger, ved Sveriges østkyst og og ender i Nidarosdomen i Trondheim. En strekning på hele 580 kilometer fra start til slutt! Den følger deler av veien som Olav Haraldsson reiste da han sommeren 1030 kom tilbake fra Novgorod i Russland for å gjenerobre den norske tronen. En reise som endte med slaget på Stiklestad, Olav Haraldssons død og påfølgende helgenkåring.

Foto: Øystein Moe/Helmet

St. Olavsleden i Sverige

Store deler av St. Olavsleden går gjennom svensk natur og kulturlandskap. I skogsområder, langs innsjøer, fjell og småbygder og historiske steder. Det tar totalt ca. 4 uker å gå hele St. Olavsleden fra Selånger til Trondheim, avhengig av pilegrimens tempo og valg av gjennomføring. Noe pilegrimer går deler av leden, og kombinerer vandringen med tog. Andre pilegrimer velger å benytte muligheten til å sykle St. Olavsleden, noe som passer utmerket – særlig på den svenske delen av St. Olavsleden.

St. Olavsleden er godt egnet for sykling, særlig gjennom Sverige. I Norge må enkelte rutetilpasninger gjøres for bruk av sykkel som transportmiddel. Foto: Eskil Roll

Hvilket underlag går jeg på?

Cirka 45% av leden går langs grusveier, 36% langs asfalterte veier og 19% på stier. Med et slikt variert underlag er det viktig med godt fottøy. Du kan lese om valg av fottøy og andre nyttige tips og råd på Pakkeliste og Forberedelser.

Deler av pilegrimsvandringen på St. Olavsleden gjøres på asfalt som underlag. Gode sko blir viktig for en god turopplevelse. Foto: Marcus Elmestad

St. Olavsleden i etapper

St. Olavsleden er delt inn i 29 etapper fra utgangspunktet Selånger til Nidarosdomen i Trondheim. Hver etappe er i gjennomsnitt omtrent 20 kilometer, men noen er opptil 30 kilometer. En etappeplan finner du på stolavsleden.com. Leden går gjennom mange tettsteder, noe som betyr at det er lett å komme seg til nesten hvor som helst langs leden for å gå kortere etapper. Innkvarteringen varierer fra enkle hytter, herberger og camping til hotellrom.

St. Olavsleden i Norge

Grensen mellom Sverige og Norge ligger i Skalstufjellet, et vakkert fjellområde mellom nabolandene. Etter flere dager med asfaltvandring i Sverige vil pilegrimen nå møte den norske delen av St. Olavsleden. Den går gjennom skoger, daler og fruktbart trøndersk jordbruksland.

Stiklestad

53 km fra grensen mellom Sverige og Norge ligger Stiklestad. Her ble kong Olav Haraldsson drept i et stort slag som fant sted 29.juli 1030. Denne hendelsen skulle få stor betydning for utviklingen av den norske nasjonen. I dag er det en kirke på stedet der kongen døde. Like ved ligger også Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Stiklestad hotell. Ved Munkeby, en dagsvandring fra Stiklestad, deler leden seg i en indre og en ytre led. Her må du gjøre et valg på om du vil gå langs fjord eller skog. La oss hjelpe deg litt.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter byr på historiske opplevelser.

Foto: Øystein Moe/Helmet

Indre led

St. Olavsledens indre led går gjennom dype trønderske skoger. Her er vandringen preget av stillhet og natur. Pilegrimer som velger indre led får gå mest på skogsstier og grusveier. Det er langt mellom butikkene på indre led og pilegrimene må enten bære med seg mat eller kjøpe mat på de enkle herbergene langs leden. Vandrere anbefales å bestille mat og overnatting på forhånd.

Ytre led

St. Olavsledens ytre led går gjennom tettsteder og bygder ved Trondheimsfjorden. Her ligger de historiske stedene tett. Ytre leden går for det meste på asfalt, så her må gode sko tas i bruk. Det er lett å finne matbutikker. På ytre led kan man overnatte både i enkle herberger og større hoteller. Den som velger ytre led må reise med båt fra Frosta / Tautra – enten til Steinvikholmen eller direkte til Trondheim.

Når kan jeg gå eller sykle St. Olavsleden?

Hovedsesongen er fra midten av mai til midten av september. I mai og september kan det komme snø noen steder. Hvis du ønsker gå tidligere eller senere enn i hovedsesongen, bør du kontakte turistkontorene og pilegrimssentrene langs St. Olavsleden for mer detaljert informasjon om forholdene.

Været er variert i sesongen, og den østlige delen av leden er vanligvis varmere. Fra Östersund til Trondheim kan det være kaldere, spesielt over grensefjellene. Følg nøye med på værtjenestene www.smhi.se (denne gjelder Sverige) og www.yr.no (denne gjelder Norge) slik at du har riktig utstyr og klær for turen.

For kart og beskrivelser av etapper på svensk side, se www.stolavsleden.com

Råd og veiledning fra regionale pilegrimssentere

På St. Olavsleden finner du to regional pilegrimssentere som du kan besøke under vandringen eller kontakte på forhånd for råd og veiledning for din pilegrimsvandring. Sentrene er lokalisert i Selånger, Sverige og Stiklestad, Trondheim.

Skal du starte din pilegrimsvandring i Selånger, Sverige, så anbefaler vi at du besøker Selånger pilegrimssenter.

Skal du gå St. Olavsleden i Norge, kan du kontakte Stiklestad pilegrimssenter for råd og veiledning.

Ofte stilte spørsmål

Hvor får man tak i pilegrimspass?

Pilegrimspasset kan du kjøpe i nettbutikken stolavsledenshop.se.

Finnes det guidebøker for St. Olavsleden?

Ja, det finnes guidebøker på svensk, tysk, engelsk og nederlandsk. Du finner en oversikt her: https://www.stiklestadpilgrimcenter.org/sites/

Er det mulig å gå bare deler av leden?

Ja, det er mulig. St. Olavsleden er delt opp i 29 dagsetapper fra starten i Selånger til sluttpunktet i Trondheim. Hver etapper er i snitt ca 20 km lang, noen er kortere noen litt lengre. Det er også mulig å gå bare dagsvandringer om man ønsker det. Leden går innom mange tettsteder og noen byer, så det er enkelt å komme seg til og fra med tog og buss. Du finner en etappeoversikt på http://www.stolavsleden.com.

Hvor lang tid bruker man på å gå hele leden?

Ca. 30 dager med dagsetapper på rundt 20 km.

Når på året er det best å vandre?

Hovedsesongen strekker seg fra midten av mai og ut september. Snøen kan enkelte steder ligge til langt ut i mai, og det hender at det kommer snøfall i september. Over grensefjellene ligger snøen som regel til litt ut i juni og det er ikke farbart før den har smeltet. Hvis du ønsker å gå utenom sesongen anbefaler vi å ta kontakt med pilegrimssentrene eller turistkontorene langs leden for mer detaljert informasjon om forholdene.

Hvordan er været?

Leden er lang og været varierer. De østlige delene (i Sverige) er som regel noe varmere enn strekningen Østersund - Trondheim. Spesielt over fjellet kan det bli kaldt og værutsatt. Sjekk værmeldingen på SMHI.se og Yr.no, og kle deg etter forholdene.

Kan jeg gå alene?

Ja, det kan du. Men hvis du ønsker bistand til planlegging eller vil være med på gruppetur finner du informasjon og tilbud her på http://www.stolavsleden.com/packagetours/.

Hvilke overnattingsmuligheter finnes?

Overnattingstilbudet varierer noe langs St. Olavsleden og du finner alt fra hoteller til enkle, selvbetjente hytter og gapahuker. Det er flere campingplasser og private tilbud. Tilbudene finner du i Turplanleggeren.

Finnes det matbutikker langs leden?

Ja, det er mange, men noen plasser er det også lengre etapper uten butikker, f. eks mellom Borgsjö og Bräcke og fra Duved til Vuku. Det er derfor viktig å planlegge innkjøp på forhånd.

Hvilke betalingsmuligheter finnes det?

Både i Sverige og i Norge er det vanlig i de fleste butikker å ta imot betaling med Visa eller Mastercard. Hos overnattingsstedene varierer det noe. Hoteller og vertshus tar kort, men ikke alle de små og private tilbyderne gjør det. Mange av de mindre overnattingstilbudene tar imot betaling kontant eller via betalingsapper som Swish i Sverige og Vipps i Norge.

Finnes det farlige dyr i området?

Nei, det er ingen dyr som er farlige for mennesker i dette området. Dyrene som finnes er veldig sky. Men husk å vise respekt for dyrene om du skulle komme til å møte dem.

Kan jeg drikke vannet fra bekker og innsjøer?

Ja, på de fleste steder ute i naturen går dette fint uten at man risikerer å bli syk. En god regel er å holde seg til rennende vann.

Er det mulig å ri eller sykle St. Olavsleden?

Ja, det er mulig. Sykling og ridning har av praktiske årsaker en egen trasé enkelte steder. Kart for dette finnes på nettsiden http://www.stolavsleden.com/.

Hva bør jeg ta med meg?

Se våre pakketips på pakkeliste og forberedelser. Det er også alltid smart å tegne en reiseforsikring før man drar.

Finnes det guidebøker for St. Olavsleden?

Ja, det finnes guidebøker på svensk, tysk, engelsk og nederlandsk. Det ligger en oversikt her: (link) https://www.stiklestadpilgrimcenter.org/sites/

Internett

I Norge og Sverige er det stort sett 3G- dekning, noen steder 4G. Mange overnattingssteder tilbyr gratis wifi til gjestene.

Finnes det et diskusjonsforum for pilegrimer som vil gå St. Olavsleden?

Vi har en facebookgruppe hvor det er mulig å få svar om alt mulig stort og smått relatert til St. Olavsleden fra andre pilegrimer. Gruppen heter Hiking along St. Olavsleden: https://www.facebook.com/groups/hikingstolavsleden/

Hiking along St. Olavsleden - spør andre pilegrimer om tips og råd til din vandring

På Facebook finner du gruppen Hiking along St. Olavsleden, hvor erfarne pilegrimer, vertskap og entusiaster hjelper deg med svar på dine spørsmål. Du finner gruppen her: https://www.facebook.com/groups/hikingstolavsleden/

Finner du ikke det du leter etter?
Profile picture of Janne Sollie
Janne Sollie
Tlf: +47 957 10 130
Daglig Leder

Om du trenger hjelp eller veiledning er våre regionale pilegrimssentere alltid klar for å hjelpe deg. Ta kontakt med meg, Heidi, så skal enten jeg svare deg eller en av våre samarbeidspartnere på St. Olavsleden.

Spar tid ved å sjekke om svaret på spørsmålet ditt allerede finnes under Ofte stilte spørsmål eller er stilt på Hiking along St. Olavsleden på Facebook: https://www.facebook.com/groups/hikingstolavsleden/

Turforslag langs St. Olavsleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.