St. Olavsleden

Selånger – Stiklestad – Trondheim
580 KM 30 dager
St. Olavsleden går fra Østersjøen til Atlanterhavet, gjennom Sverige til Norge. Der bukter den seg gjennom Trøndelags vakre skoger og kulturlandskap, før den tar deg til Nidarosdomen, Olav den helliges gravkirke og verdens nordligste gotiske katedral.

Fra kyst til kyst, gjennom to land

Pilegrimsruten St. Olavsleden starter i byen Selånger ved Sveriges østkyst, og ender i Nidarosdomen i Trondheim - En strekning på hele 580 kilometer. Den følger deler av veien som Olav Haraldsson reiste da han sommeren 1030 kom tilbake fra Novgorod i Russland for å gjenerobre den norske tronen. En reise som endte med slaget på Stiklestad, Olav Haraldssons død og påfølgende helgenkåring.

Det er anbefalt å gå St. Olavsleden mellom 1. juni og 1. september. Går du utenfor denne perioden risikerer du at stiene er dekket av snø og smeltevann, og noen av overnattingsstedene kan være stengt.

Foto: Øystein Moe/Helmet

St. Olavsleden i etapper

Det tar ca 32 dager å gå hele St. Olavsleden fra Selånger til Trondheim, avhengig av tempo og valg underveis. Noen pilegrimer går deler av leden, og kombinerer vandringen med tog. Andre velger å sykle St. Olavsleden, noe som passer utmerket – særlig på den svenske delen av leden.

St. Olavsleden er delt inn i 29 etapper fra utgangspunktet Selånger til Nidarosdomen i Trondheim. Hver etappe er i gjennomsnitt omtrent 20 kilometer, men noen er opptil 30 kilometer. Oversikt over etapper finner du på stolavsleden.com (du kan velge mellom engelsk og svensk språk).

Mange velger å gå bare en eller noen få etapper. Leden går gjennom mange tettsteder, noe som betyr at det er lett å komme seg inn på stien fra mange ulike steder for å gå kortere etapper. Overnattingstilbudet langs leden varierer fra enkle hytter, herberger og camping til hotellrom.
Turforslag for kortere turer på Norsk side finner du her.

St. Olavsleden er godt egnet for sykling, særlig gjennom Sverige. I Norge må man gjøre enkelte rutetilpasninger om man vil bruke sykkel. Foto: Eskil Roll

St. Olavsleden i Sverige

Store deler av St. Olavsleden går gjennom svensk natur og kulturlandskap. I skogsområder, langs innsjøer, fjell og småbygder og historiske steder.

Deler av pilegrimsvandringen på St. Olavsleden går på asfalt. Gode sko blir viktig for en god turopplevelse. Foto: Marcus Elmestad

St. Olavsleden i Norge

Grensen mellom Sverige og Norge ligger i Skalstufjellet, et vakkert fjellområde mellom nabolandene. Etter flere dager med asfaltvandring i Sverige vil du nå møte den norske delen av St. Olavsleden. Den går gjennom skoger, daler og fruktbart trøndersk jordbruksland.

Stiklestad

Etter å ha gått 53 km fra landegrensen kommer du til Stiklestad. Her ble kong Olav Haraldsson drept i et stort slag som fant sted 29. juli 1030. Denne hendelsen skulle få stor betydning for utviklingen av den norske nasjonen. I dag står det en kirke på stedet der kongen døde. Like ved ligger også Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Stiklestad hotell.

Ved Munkeby, en dagsvandring fra Stiklestad, deler leden seg i en indre og en ytre led. Her må du gjøre et valg på om du vil gå langs fjord eller skog. La oss hjelpe deg litt.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter byr på historiske opplevelser.

Foto: Øystein Moe/Helmet

Indre led

St. Olavsledens indre led går gjennom dype trønderske skoger. Her er vandringen preget av stillhet og natur. Pilegrimer som velger indre led får gå mest på skogsstier og grusveier.

Det er langt mellom butikkene på indre led, så pilegrimene må enten bære med seg mat eller kjøpe mat på de enkle herbergene langs leden. Vandrere anbefales å bestille mat og overnatting på forhånd.

Ytre led

St. Olavsledens ytre led går gjennom tettsteder, bygder og historiske steder ved Trondheimsfjorden. Man går en del på asfalt, så her er det lurt med gode sko. Det er lett å finne matbutikker på ytre led, og man kan overnatte både på herberger og hoteller.

Velger du ytre led må du reise den siste etappen med båt fra Frosta / Tautra til Trondheim. Alternativt kan du avtale med skipperen at du heller vil gå i land i Håmmårsbukta nær Steinvikholmen. Derfra kan du gå den Indre leden fra Skatval i Stjørdal og videre over Malvik og til Trondheim.

Båten fra Tautra kjører på faste dager, men det er også mulig å avtale et annet tidspunkt. Hvis skipperen ikke har anledning, kan du benytte tilbud om bestillingstransport (taxi til busspris) gjennom transportselskapet AtB. Taxien kan kjøre deg til Åsen stasjon, og du kan ta toget videre til Trondheim. Du kan gå av på Rotvoll stasjon og vandre siste stykke inn til Nidarosdomen (8 km). Toget stopper også ved Trondheim Lufthavn stasjon.

Hvilket underlag går jeg på?

Cirka 45 % av leden går langs grusveier, 36 % langs asfalterte veier og 19 % langs stier. Den Indre leden fra Munkeby gjennom Stjørdal og Malvik har mindre asfalt enn den Ytre leden gjennom Frosta har. Med et slikt variert underlag er det viktig med godt fottøy. Du bør både ha vanntette sko/støvler med god støtte og lettere sko med god demping. Du kan lese om valg av fottøy og andre nyttige tips og råd på Pakkeliste og Forberedelser.

Når kan jeg gå eller sykle St. Olavsleden?

Hovedsesongen er fra 1. juni til 1. september. I mai og september kan det komme snø noen steder, og i fjellene ved grensa kan snøen ligge til starten av juni. Hvis du ønsker gå tidligere eller senere enn i hovedsesongen, bør du kontakte Stiklestad Pilegrimssenter for mer detaljert informasjon om forholdene, send epost til stiklestad@pilegrimssenter.no.

Været er variert i sommermånedene også, og på den første delen av leden er det ofte varmere enn på delen fra Östersund til Trondheim. Det kan bli spesielt kjølig over grensefjellene, mens det blir ofte blir mildere igjen på den siste etappen langs kysten.

Været i Midt-Norge forandrer seg ofte fra uke til uke og dag til dag. Mellom 1. juni og 1. september er temperaturen i gjennomsnitt 13 grader, med minimum 1-5 grader og maksimum 23-30 grader. Uttrykket "det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær" passer for vandrere i Midt-Norge.

Selv om det mest sannsynlig blir bruk for shorts, badedrakt og solbriller, kan det også bli bruk for ullundertøy, vind- og regntette klær og lue. Følg nøye med på værtjenestene www.smhi.se (denne gjelder Sverige) og www.yr.no (denne gjelder Norge) slik at du har riktig utstyr og klær for turen.

For kart og beskrivelser av etapper, se www.stolavsleden.com.

Veiledning fra regionale pilegrimssentere

På St. Olavsleden finner du to regionale pilegrimssentre som du kan kontakte før pilegrimsvandringen for råd og veiledning, eller besøke under vandringen.

Skal du starte din pilegrimsvandring i Selånger, Sverige, kan du ta kontakt med Selånger pilegrimssenter.
Skal du gå St. Olavsleden i Norge, kan du kontakte Pilegrimssenter Stiklestad, stiklestad@pilegrimssenter.no.

Ofte stilte spørsmål

Hvor får man tak i pilegrimspass?

Pilegrimspasset kan du kjøpes på nett, på regionale pilegrimssenter og enkelte utsalgssteder langs leden. Du kan få stempel i passet på steder du besøker underveis, og passet blir som en hyggelig minnebok fra turen.

Hvor lang tid bruker jeg på å gå hele leden?

St. Olavsleden er 580 km lang, og hele turen tar 32 dager eller mer. Om du ønsker å gå hele leden og bærer en sekk på over 10 kg, bør du legge inn flere hviledager og unngå for lange etapper. Spesielt om du har telt og campingutstyr. Erfaringen er at pilegrimer med for tunge sekker kan få skader på rygg og bein, og det er viktig med god trening i forkant, flere hviledager med restitusjon, gode sko/støvler og noen kortere etapper.

Er det mulig å gå bare deler av leden?

Ja, det er mulig. St. Olavsleden er delt opp i 29 dagsetapper fra starten i Selånger til sluttpunktet i Trondheim. Hver etappe er ca 20 km lang, noen er lengre. Leden går innom mange tettsteder og noen byer, så det er enkelt å komme seg til og fra med tog og buss. Du finner kart og oversikt over etapper på www.stolavsleden.com (du kan velge mellom engelsk og svensk språk).
Turforslag på norsk side av grensa finner du her.

Når på året er det best å vandre?

Hovedsesongen strekker seg fra 1. juni til 1. september. Snøen kan ligge til seint i mai eller første del av juni i fjellene ved grensa, og det er ikke farbart før den har smeltet. Det hender at det kommer snøfall igjen i september. Hvis du ønsker å gå utenom sesongen anbefaler vi å ta kontakt med Pilegrimssenter Stiklestad for mer detaljert informasjon om forholdene.

Hvordan er været?

I hovedsesongen juni-august er snittemperaturen 13 grader Celsius, med minimum 1-5 grader og maksimum 23-30 grader. De østlige delene i Sverige er som regel noe varmere enn strekningen Østersund - Trondheim. Spesielt over fjellet kan det bli kaldt og vind, mens det kan være mildere langs kysten, men også regn og vind. Temperaturen kan variere fra uke til uke og dag til dag. Sjekk værmeldingen på SMHI.se og Yr.no, og kle deg etter forholdene.

Hvordan er terrenget?

Å vandre langs St. Olavsleden er ikke som "en tur i parken". På svensk side før grensa er det oftest lange flate strekninger med litt stigning opp og ned. På norsk side går vandringen mest gjennom bebygde områder, kulturlandskap, noen trange daler og skoger. Men også bratt og krevende høyfjellsterreng, særlig ved grensa på norsk side.

Hvordan kan jeg forberede meg?

"En forberedt pilgrim er en lykkelig pilgrim". Det er viktig å trene på å vandre lange dagsmarsjer (20 km) i forkant, både i flatt og bratt terreng. Da får du trent kroppen og testet sko og sekk. Det er også veldig smart å tegne en reiseforsikring.

Hva skal jeg ta med meg?

Se våre pakketips på siden Forberedelser og pakkeliste.

Klær: Du får antagelig bruk for shorts, badedrakt og solbriller i sommersesongen, men vær også forberedt lave temperaturer og husk varme ullklær (ikke bomull) som undertøy, luer og votter. I tillegg trenger du vind- og vanntett yttertøy og sko/støvler når det regner og når myrer og elver skal forseres. Mange herberger har sko- og støveltørkere, men ikke nok til mange vandrere.

Sko: Skoene bør være godt brukt fra før, høye/støttende til over anklene, og vide og lange nok inni. Dette fordi foten bør ha plass til å gli litt framover og svelle litt, uten at det klemmer så man får gnagsår. Bruk gjerne gnagsår-sokker som beskyttelse innerst og en ekstra tynn ullsokk over.

Sekk: Det er viktig at du ikke pakker en for tung sekk, så tenk nøye gjennom hva som er nødvendig å ta med. Klær og annet utstyr alene vil fort komme opp i 10 kg, husk at noen herberger tilbyr klesvask underveis. Det beste for en langvandrer er å unngå telt og camping-utstyr (som ofte gir sekker på 15-20 kg), men bare ta med en lett sovepose som kan brukes på herberger. Hvert år er det noen pilegrimer som må avbryte turen på grunn av skader i rygg, bein og føtter. Dette skyldes ofte manglende forberedelser og for lite hvile og pleie underveis, derfor anbefaler vi å planlegge godt og unngå å pakke for tungt. Les flere tips om sekk og pakking her.

Kan jeg gå alene?

Ja, det kan du. Men tenk gjennom om du faktisk vil det, mange pilegrimer kan oppleve det som tungt å vandre alene i 10 dager uten å møte andre. Hvis du ønsker bistand til planlegging eller vil være med på gruppetur finner du informasjon, organiserte turer og turforslag på pilegrimsleden.no eller hos www.nordicpilgrim.com.

Ha beredskap for uventede hendelser: Ta med ekstra klær, nok mat og drikke, refleksvest eller hodelykt og førstehjelpsutstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre. Om ulykken er ute kan politiet varsles på 112, eller medisinsk nødhjelp på 113 (ved mobildekning).

Hvor kan jeg overnatte?

Overnattingstilbudet varierer langs St. Olavsleden, og du finner alt fra hoteller til enkle, selvbetjente hytter og gapahuker. Det er flere campingplasser og private tilbud. Overnattingssteder finner du i Turplanleggeren.

Finnes det matbutikker langs leden?

Ja, det er mange, men er det også lengre etapper uten butikker, f. eks mellom Borgsjö og Bräcke, fra Duved til Vuku og fra Verdal til Stjørdal. Det er derfor viktig å planlegge innkjøp på forhånd, men husk at det finnes mat på herbergene.

Hvilke betalingsmuligheter finnes det?

Både i Sverige og i Norge er det vanlig i de fleste butikker å ta imot betaling med Visa eller Mastercard. Hos overnattingsstedene varierer det noe. Hoteller og vertshus tar kort, men ikke alle de små og private tilbyderne gjør det. Mange av de mindre overnattingstilbudene tar imot betaling kontant, via mobilløsninger som Zettle, og/eller via betalingsapper som Swish i Sverige og Vipps i Norge. Det er en god regel å ta med seg både svenske og norske kontanter.

Finnes det farlige dyr i området?

De ville dyrene i Norge er veldig sky og svært sjelden en trussel for voksne mennesker uten våpen og hund. Allikevel bør en holde avstand ved et eventuelt møte, og la dem være i fred ved å forlate området på en rolig måte. Både ulv, bjørn, gaupe, jerv og rev er ville dyr man som regel bare får se sporene etter, for de er lure nok til å holde god avstand til mennesker.

Hvordan forholde seg til tamme dyr en møter?

Om du går med hund må den holdes i bånd (eller forsvarlig inngjerdet) fra 1. april til 20. august, for å sikre at hunder ikke skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr. Dyreunger som kalver og lam må få gå i fred, de finner tilbake til sine mødre selv om de kan forlate dem i korte perioder. Observasjoner av skadde husdyr kan varsles til nærmeste hus eller gård.

Kan jeg drikke vannet fra bekker og innsjøer?

Ja, de fleste steder ute i naturen går dette fint uten at man risikerer å bli syk. En god regel er å holde seg til rennende vann. Bekker ved dyrket mark og bebyggelse bør ikke drikkes på grunn av fare for mage- tarmbakterier.

Er det mulig å ri eller sykle St. Olavsleden?

Ja, det er mulig. Sykling og ridning har av praktiske årsaker en egen trasé enkelte steder. Kart for dette finnes på den svenske nettsiden www.stolavsleden.com.

Finnes det guidebøker for St. Olavsleden?

Ja, det finnes guidebøker på svensk, tysk, engelsk og nederlandsk. Du finner en oversikt her: https://www.stiklestadpilgrimcenter.org/sites/
Vær oppmerksom på at vi ikke kan garantere oppdatert informasjon i guidebøker, disse kan være utdatert. Oppdatert informasjon finner du i punktene på det digitale kartet på pilegrimsleden.no.

Internett og mobildekning

I Norge og Sverige er det stort sett 4G-dekning, noen steder 5G. Det kan være mangelfull mobildekning ved grenseovergangen. Mange overnattingssteder tilbyr gratis wifi til gjestene.

Få råd fra andre pilegrimer på Facebook

På Facebook finner du gruppen Hiking along St. Olavsleden hvor erfarne pilegrimer, vertskap og entusiaster hjelper deg med svar på dine spørsmål. Du finner gruppen her: https://www.facebook.com/groups/hikingstolavsleden/

Finner du ikke det du leter etter?
Profile picture of Janne Sollie
Janne Sollie
Tlf: +47 957 10 130
Daglig Leder

Om du trenger hjelp eller veiledning er våre regionale pilegrimssentre alltid klar for å hjelpe deg. Ta kontakt med meg, Janne på Pilegrimssenter Stiklestad, så skal enten jeg eller en av våre samarbeidspartnere på St. Olavsleden svare deg.

Spar tid ved å sjekke om svaret på spørsmålet ditt allerede finnes under Ofte stilte spørsmål eller er stilt på Hiking along St. Olavsleden på Facebook: https://www.facebook.com/groups/hikingstolavsleden/

Turforslag langs St. Olavsleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.