Østerdalsleden
Trysil/Rena - Tynset - TrondheimPilegrimstradisjon med gamle røtter
Østerdalen har lange tradisjoner for pilegrimsvandring. I senmiddelalderen var det stor trafikk her mellom pilegrimsmålet Olav den Helliges gravkirke i Trondheim (Nidaros) og Vadstena (hjem til den svenske helgenen, hellige Birgitta). Trafikken kom både over svenskegrensa gjennom Trysil, men også fra Värmland, langs elven Glomma opp mot Åmot. Disse to historiske ferdselsårene er begge representert i det som i dag er Østerdalsleden.
Hvordan gjøre en pilegrimsvandring på Østerdalsleden?
Østerdalsleden går for det meste gjennom vakre skog- og fjellområder, langs vann og gjennom enkelte dalstrøk. Her kan du vandre i fredelige områder med variert natur og et rikt dyreliv. Du passerer også flere kirker og muséer underveis.
Østerdalsleden kan vandres som én langtur, eller deles i kortere etapper. Store deler av denne pilegrimsleden har Rørosbanen i nærheten (fra Rena i sør til Singsås i nord), så du kan bruke en togstasjon som start- eller stoppunkt. Til Trysil går det også blant annet ekspressbuss fra Oslo.
Sesongen for pilegrimsvandring er 1. juni-1. september. Vær oppmerksom på at over fjellområdet Forollhogna kan snøen ligge til langt uti juni (høyde 1000 meter over havet). Det er frarådet å krysse Forollhogna til fots når det er snø, da bør du ta tog fra Tynset eller Tolga til Singsås istedet. Selv om pilegrimssesongen i Norge generelt varer fram til 1. september, kan Østerdalsleden også være fin og farbar utover i september måned.
Det anbefales å ha erfaring med friluftsliv før man legger ut på vandring på Østerdalsleden. Den er stort sett greit merket, men du må være komfortabel med å bruke kart eller GPS. Du må også ha klær og utstyr for å kunne takle varierende vær, underlag og etappelengder underveis, samt bære sovepose. I enkelte områder kan det også være dårlig mobildekning. Planlegging kan du gjøre gjennom vår digitale turplanlegger og kart.
Hvor kan jeg bo og spise?
Overnattingen langs Østerdalsleden foregår i stor grad i skogsbuer og koier, i hytter eller på campingplasser. Men det er også muligheter for å overnatte på hotell, tradisjonsrike overnattings- og serveringssteder eller på setre i aktiv drift. Leden er også godt egnet for deg som foretrekker telt.
En del av koiene, særlig langs den sørlige delen av leden, har et begrenset lager av tørrvarer du kan handle fra. Enkelte av overnattingsstedene har mulighet for servering. Ellers passerer du matbutikker underveis, og noen steder kaféer og restauranter. Langs enkelte strekninger er det flere dager mellom matbutikkene, så planlegg dette godt i forkant. Alle detaljer finner du i den digitale turplanleggeren. Se også våre ferdig utformede turforslag, som gir mer detaljerte beskrivelser av ledens deler.
To offisielle startpunkt: Trysil eller Rena
Den østre delen av Østerdalsleden starter på Lutnes i Trysil kommune, på grensen mellom Norge og Sverige. Milesteinen i Lutnes forteller at det er 379 km til Trondheim. Videre strekker leden seg hele 80 kilometer gjennom Trysil kommune, over Trysil–Knuts fjellverden og forbi Munkbetsetra langs Munkeveien. Dette var hvilested for pilegrimene (som ofte ble kalt munker) i middelalderen.
Den vestre delen starter fra Nesvangen ved pilegrimskjæret på Rena i Åmot kommune, herfra er det 375 km til Trondheim. Leden går videre i det skogkledde landskapet gjennom Åmot og Stor-Elvdal kommuner. Den passerer retreatsenteret Lia Gård med sitt aktive pilegrimshus, og møter leden fra øst/Trysil ved pilegrimssteinen fra middelalderen på Åkrestrømmen i Rendalen. Her slås traséene sammen og fortsetter videre mot Trondheim.
Etter Åkrestrømmen vandrer du gjennom kulturlandskap og små tettsteder. Deretter venter stigningen opp Fonnåsfjellet - hvor du blir belønnet med praktfull utsikt over Rendalen. Leden går videre gjennom Tylldalen med sin særegne Olavshistorie, via Tynset, Vingelen og Dalsbygda, før den etter hvert går inn i Trøndelag langs foten av Forollhogna. Strekningen gjennom nasjonalparken går i fjellterreng med spor av tidlige tiders ferdselsveier. Vær oppmerksom på at snøen kan ligge til langt uti juni.
På andre siden av fjellet kommer du først ned i Budalen, deretter over til Singsås. Noen dagsmarsjer senere ser du spiret på Nidarosdomen fra Øyvindstjønna på Vassfjellet i Melhus. De siste kilometrene før målet kan du vandre fredfullt langs Nidelvens bredd inn mot Trondheim sentrum.
Om du trenger hjelp eller veiledning er regionalt pilegrimssenter ved Nidaros pilegrimsgård alltid klar for å hjelpe deg. Ta kontakt med meg, Toralf, så skal enten jeg svare deg eller så setter jeg deg i kontakt med lokalkjente på Østerdalsleden som også kan bistå med god hjelp.
Det frivillige pilegrimsnettverket for Østerdalsleden har også en ansatt pilegrimssekretær i 20 % stilling, Sølvi Eide Søgaard. Sølvi kan også kontaktes på e-post solvi@fageraasen.no.
Følgende turforslag beskriver hver dagsetappe lags østerdalsleden.
Etappe 1A | Rena - Tynset
Etappe 1B | Trysil - Tynset
Etappe 2 | Tynset - Trondheim
Turforslag langs Østerdalsleden
[[ notice ]]
Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.