Østerdalsleden

Trysil/Rena - Tynset - Trondheim
320 KM 21 dager
Opplev stillhet, vakker og variert natur på Østerdalsleden. Her tilbys enkel og rimelig overnatting, men er også godt egnet for deg som vil gå med telt.

Pilegrimstradisjon med gamle røtter

Østerdalsleden har lange tradisjoner for pilegrimsvandring. I senmiddelalderen var det stor trafikk her mellom pilegrimsmålet Olav den Helliges gravkirke i Trondheim (Nidaros) og Vadstena (hjem til den svenske helgenen, hellige Birgitta). Andre ruter pilegrimer fra sør-øst brukte til Trondheim, var fra Värmland langs elven Glomma til Åmot, hvor den fortsatte etter dagens vestlige gren av Østerdalsleden. Romboleden var også en hyppig trafikkert led i regionen som går fra riksgrensa i Skarddøra i Tydal, langs Selbusjøen, gjennom Malviks skoger frem til Trondheim.

Hvordan gjøre en pilegrimsvandring på Østerdalsleden?

Østerdalsleden går for det meste gjennom skog og fjellområder og enkelte dalstrøk. Her kan man vandre i rolige og fredelige områder med variert og flott natur og et rikt dyreliv. For de som ønsker fokus på flott natur og kulturlandskap og ønsker en pilegrimsvandring på lavkostbudsjett er Østerdalsleden et godt valg. Ønsker du fokus på flott natur, og kan orientere deg etter kart og kompass, da er Østerdalsleden et godt valg.

Hvor kan jeg bo?

Østerdalsleden går for det meste gjennom vakre skog og fjellområder og enkelte dalstrøk. Overnatting foregår i stor grad i skogsbuer og -koier eller på campingplasser. Men det er også muligheter for å overnatte på hotell eller tradisjonsrike overnattings- og serveringssteder. Leden er godt egnet for vandreren som foretrekker telt og sovepose.

To mulige startpunkter, Trysil eller Rena

Østerdalsleden har lange tradisjoner for pilegrimsvandring. I senmiddelalderen var det stor trafikk her mellom Trondheim/Nidaros (Hellig Olavs by) og Vadstena (Hellige Birgittas by). Denne delen av Østerdalsleden starter på grensen mellom Norge og Sverige i Trysil. Milesteinen i Lutnes, Trysil, forteller at det er 379 km til Trondheim. Videre går leden over Trysil–Knuts fjellverden og kommer forbi Munkbetsetra langs Munkeveien.

Den andre leden starter fra Nesvangen ved pilegrimskjæret på Rena i Åmot kommune og kommer innom Stor-Elvdal og Rendalen kommune før den passerer retreatsenteret Lia Gård og møter pilegrimsleden fra øst ved Pilegrimssteinen fra middelalderen på Åkre i Rendalen.

Leden går gjennom Tylldalen i et landskap med mosekledde lyse fjell, via Tynset, Vingelen og Dalsbygda, før den etter hvert går inn i Trøndelag langs foten av Forollhogna. Strekningen gjennom Nasjonalparken går i fjellterreng med spor av tidlige tiders ferdselsveier (men vær oppmerksom på at snøen kan ligge til langt uti juni). Noen dagsmarsjer senere ser du spiret på Nidarosdomen fra Øyvindstjønna på Vassfjellet.

Østerdalsleden er for den erfarne friluftspilegrimen. Her bør du ha gode kunnskaper om kart og generell kunnskap om friluftsliv. Foto: Knut Lillealtern
Det er mye flott dyreliv langs Østerdalsleden, og geiter er fine dyr å treffe på pilegrimsvandringen din. Er du ekstra heldig kan du få øye på villrein over Forollhogna. Foto: Knut Lillealtern
Østerdalsleden er veldig godt egnet for pilegrimen som foretrekker telt og sovepose.. Foto: Eskil Roll
Foto: Eskil Roll
Finner du ikke det du leter etter?
Profile picture of Toralf Neraas
Toralf Neraas
Tlf: (+47)95400691
Regional leder

Om du trenger hjelp eller veiledning er regionalt pilegrimssenter ved Nidaros pilegrimsgård alltid klar for å hjelpe deg. Ta kontakt med meg, Toralf, så skal enten jeg svare deg eller så setter jeg deg i kontakt med lokalkjente på Østerdalsleden som også kan bistå med god hjelp.

Det frivillige pilegrimsnettverket for Østerdalsleden har også en ansatt pilegrimssekretær i 20% stilling, Sølvi Eide Søgaard. Sølvi kan også kontaktes på e-post solvi@fageraasen.no.

Turforslag langs Østerdalsleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.