Østerdalsleden

Trysil/Rena - Tynset - Trondheim
375 KM 21 dager
Finn roen gjennom vakker og variert natur på Østerdalsleden. Gå i historiske spor østfra, bo både enkelt og tradisjonsrikt underveis. Også godt egnet for deg som trives best i telt.

Pilegrimstradisjon med gamle røtter

Østerdalen har lange tradisjoner for pilegrimsvandring. I senmiddelalderen var det stor trafikk her mellom pilegrimsmålet Olav den Helliges gravkirke i Trondheim (Nidaros) og Vadstena (hjem til den svenske helgenen, hellige Birgitta). Trafikken kom både over svenskegrensa gjennom Trysil, men også fra Värmland, langs elven Glomma opp mot Åmot. Disse to historiske ferdselsårene er begge representert i det som i dag er Østerdalsleden.

Hvordan gjøre en pilegrimsvandring på Østerdalsleden?

Østerdalsleden går for det meste gjennom vakre skog- og fjellområder, langs vann og gjennom enkelte dalstrøk. Her kan man vandre i rolige og fredelige områder med variert natur og et rikt dyreliv. Du passerer også flere kirker og muséer underveis. For de som ønsker fokus på flott natur, kulturlandskap, stillhet og ro er Østerdalsleden et godt valg.

Østerdalsleden kan gjøres som én langtur, eller deles i kortere etapper. Store deler av leden har Rørosbanen i nærheten, som kan utgjøre gode start- og stoppunkter (fra Rena i sør til Singsås i nord). Til Trysil går det blant annet ekspressbuss fra Oslo.

Sesongen begynner i mai/juni, og varer til september/oktober. Vær oppmerksom på at over fjellområdet Forollhogna kan snøen ligge til langt uti juni (høyde 1000 meter over havet).

Forhåndserfaring med friluftsliv er anbefalt for deg som vil vandre på Østerdalsleden. Leden er stort sett greit merket, men du må være komfortabel med å bruke kart eller GPS. Du må ha klær og utstyr for å kunne takle varierende vær, underlag og etappelengder underveis, samt bære sovepose. I enkelte områder kan det også være dårlig mobildekning. Planlegging kan du gjøre gjennom vår digitale turplanlegger og kart.

Hvor kan jeg bo og spise?

Overnattingen langs Østerdalsleden foregår i stor grad i skogsbuer og koier, i hytter eller på campingplasser. Men det er også muligheter underveis for å overnatte på hotell, tradisjonsrike overnattings- og serveringssteder eller på setre i aktiv drift. Leden er også godt egnet for deg som foretrekker telt.

En del av koiene, særlig langs den sørlige delen av leden, har noe lager av tørrvarer du kan handle fra. Enkelte av overnattingsstedene har mulighet for servering. Ellers passerer du matbutikker underveis, og noen steder kaféer og restauranter. Vær oppmerksom på at langs enkelte strekninger er det flere dager mellom matbutikkene, så planlegg dette godt i forkant. Alle detaljer finner du i den digitale turplanleggeren. Se også våre ferdig utformede turforslag, som gir mer detaljerte beskrivelser av ledens deler.

To offisielle startpunkt: Trysil eller Rena

Den østre delen av Østerdalsleden starter på Lutnes i Trysil kommune, på grensen mellom Norge og Sverige. Milesteinen i Lutnes forteller at det er 379 km til Trondheim. Videre strekker leden seg hele 80 kilometer gjennom Trysil kommune, over Trysil–Knuts fjellverden og kommer forbi Munkbetsetra langs Munkeveien. Dette var hvilested for pilegrimene (som ofte ble kalt munker) også i middelalderen.

Den vestre delen starter fra Nesvangen ved pilegrimskjæret på Rena i Åmot kommune, herfra er det 375 km til Trondheim. Leden går videre i det skogkledde landskapet gjennom Åmot og Stor-Elvdal kommuner, passerer retreatsenteret Lia Gård med sitt aktive pilegrimshus og møter leden fra øst/Trysil ved pilegrimssteinen fra middelalderen på Åkrestrømmen i Rendalen. Her fortsetter traséene sammen videre mot Trondheim.

Etter Åkrestrømmen vandrer du gjennom kulturlandskap og små tettsteder. Deretter venter stigningen opp Fonnåsfjellet - hvor du blir belønnet med praktfull utsikt over Rendalen. Leden går videre gjennom Tylldalen med sin særegne olavshistorie, via Tynset, Vingelen og Dalsbygda, før den etter hvert går inn i Trøndelag langs foten av Forollhogna. Strekningen gjennom nasjonalparken går i fjellterreng med spor av tidlige tiders ferdselsveier. Vær oppmerksom på at snøen kan ligge til langt uti juni.

På andre siden av fjellet kommer du først ned i Budalen, deretter over til Singsås. Noen dagsmarsjer senere ser du spiret på Nidarosdomen fra Øyvindstjønna på Vassfjellet i Melhus. De siste kilometrene før målet går man fredfullt langs Nidelvens bredd inn mot Trondheim sentrum.

Fire mennesker på tur går over en bru.
Østerdalsleden passer godt for deg som allerede er glad i friluftsliv og ønsker å utforske et nytt landskap.

Foto: Knut Lillealtern

Geiter ute på beite.
Det er mye flott dyreliv langs Østerdalsleden, og geiter er fine dyr å treffe på pilegrimsvandringen din. Er du ekstra heldig kan du få øye på villrein over Forollhogna.

Foto: Knut Lillealtern

Mann sitter i teltåpning og koker mat på primus.
Østerdalsleden er godt egnet for deg som foretrekker telt.
Foto: Eskil Roll
Finner du ikke det du leter etter?
Profile picture of Toralf Neraas
Toralf Neraas
Tlf: +47 954 00 691
Regionleder | Pilegrimssenter Trondheim

Om du trenger hjelp eller veiledning er regionalt pilegrimssenter ved Nidaros pilegrimsgård alltid klar for å hjelpe deg. Ta kontakt med meg, Toralf, så skal enten jeg svare deg eller så setter jeg deg i kontakt med lokalkjente på Østerdalsleden som også kan bistå med god hjelp.

Det frivillige pilegrimsnettverket for Østerdalsleden har også en ansatt pilegrimssekretær i 20% stilling, Sølvi Eide Søgaard. Sølvi kan også kontaktes på e-post solvi@fageraasen.no.

Lokale brosjyrer

Østerdalsleden har et aktivt frivillig nettverk som arbeider for å holde leden vedlike og promotere vandringer. De har laget brosjyrer av noen turforslag langs Østerdalsleden:

Fra Rena til Lia Gård

Fra Lia Gård til Tynset

Ellers viser vi til flere turforslag før Østerdalsleden under Turforslag

Turforslag langs Østerdalsleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.