Nasjonal pilegrimskonferanse 2025

Velkommen til Nasjonal pilegrimskonferanse i Sarpsborg 26.- 27. mars. Hovedtema for årets konferanse er folkehelse, frivillighet og friluftsliv.

Konferansen er en årlig samling for alle som har interesse for eller arbeider med pilegrimstematikk og pilegrimsledene til Trondheim. Her møtes samarbeidspartnere fra blant annet kommuner, fylker, stat og kirke, fra reiseliv og frivillighet, samt aktører som tilbyr overnatting og servering langs leden. Formålet er å inspirere, fremme samarbeid og utvikling - av Pilegrimsleden og av det moderne pilegrimsfenomenet. Arrangør er Nasjonalt pilegrimssenter.

Konferansen 2025 vil finne sted i lokalene til Filadelfiakirken i Sarpsborg, 10 minutters gange fra Sarpsborg togstasjon og bussterminal. Her finner du overnatting under konferansen.

Program

Tirsdag 25. mars
15.30-19.00. Vandring på Borgleden for de som har ankommet dagen før konferansestart.
(Påmelding i påmeldingsskjemaet til konferansen).

Onsdag 26. mars
9.30-10.30. Velg mellom tre ulike omvisninger (Påmelding i påmeldingsskjemaet til konferansen).
10.00. Dørene til konferanseområdet i Filadelfiakirken åpner.
12.00. Lunsj i konferanselokalene.
13.00. Konferansestart (varighet til 17.00).
19.00. Konferansemiddag i Olavshall på Borgarsyssel Museum.

Torsdag 27. mars
09.00-13.00. Konferanse.
13.00-14.00. Lunsj.
14.00. Program slutt.

Konferansesal med publikum og konfransier

Foto: Ina Stenvig

Priser og påmelding

Konferanse dag 1 med lunsj: 790,-
Konferansemiddag dag 1: 990,-
Konferanse dag 2 med lunsj: 790,-

Påmeldingsfrist 17. mars. Spørsmål kan rettes til konferanse@pilegrimsleden.no

Meld deg på her

Faglig program

Vi legger fortløpende ut informasjon om innlegg og bidragsytere. Fullt program er klart i løpet av januar.

Magnus Arnesen, ordfører Sarpsborg kommune.

Connie Barr, journalist, regissør og forfatter.
Barr og mannen gikk sommeren 2023 Pilegrimsleden Oslo - Trondheim, etter at barna hadde flyttet hjemmefra («Hæ? Har det klikka for deg?» var mannens første reaksjon til forslaget). Hvorfor Pilegrimsleden, hva betydde opplevelsen og hva er potensialet?

Alexander Medin (leder) og May-Rita Sætervold, Back in The Ring.
Back in the ring er et nasjonalt tilbud om yoga, aktiviteter og arbeidstrening, særlig rettet mot rusavhengige og innsatte. Hvert år arrangerer de en tur på Pilegrimsleden fra Lillehammer til Trondheim - som dannelsesreise, naturopplevelse og mestring. Hvorfor og hvordan bruker de Pilegrimsleden aktivt i sitt arbeid mot utenforskap?

Lis Pedersen Strøm, universitetslektor Idrettshøgskolen og fagkoordinator i Aktivitetsalliansen.
Stortinget vedtok i 2023 å øke bruken av livsstilsendringer på (grønn) resept, og fysisk aktivitet fremheves som spesielt viktig. Men hvordan få til dette i praksis, og kan pilegrimsledens særlige appell til både fysisk og mental helse bli en aktiv brikke?

Knut Olav Brekklund Sæves, kultursjef Halden kommune.
Sæves er en meget engasjert kultursjef, opptatt av kulturens kraft! Kultur er mer enn underholdning, det er helsefremmende.

Øystein Bakkevig, Berg pilegrimsherberge.
Berg pilegrimsherberge er et nyoppusset stabbur på den tidligere Berg prestegård, som nå eies av Foreningen Berg Kirkestue. Denne foreningen har både skaffet finansering, stått for omfattende renovering og drifter i dag dette flotte pilegrimsherberget, i historiske omgivelser - alt på frivillig basis. De forteller om prosessen, arbeidet, gleden og drivkraften bak.

Lisa Diehl, Naturvårdsverket (Sverige).
Naturvårdsverket tilsvarer det norske Miljødirektoratet. I Sverige har dette embetet samordningsansvar for alle leder som staten ikke styrer (som primært gjelder leder i fjellet). De vil fortelle om det store arbeidet med alle typer låglandsleder i Sverige (deriblant pilegrimsleder) - til innsikt og inspirasjon.

Miljødirektoratet

Kristin Moen Saxegaard, domprost i Nidarosdomen

Anne Norderhaug Sætre, kultursjef i Trysil kommune.
Trysil kommune bruker Pilegrimsleden (Østerdalsleden) i kommunen aktivt, på flere måter. Sætre vil delta i panelsamtale under overskriften "Gode eksempler på kommuner og fylker som aktivt bruker leden og/eller historien. Leden som lokal ressurs - utfordringer og muligheter".

Ida Charlotte Wendel, rådgiver kulturarv i Østfold fylkeskommune.
Østfold fylkeskommune er en av de viktigste premissgiverne bak Borgleden, både som kulturminnemyndighet og aktiv tilrettelegger for en led i bruk. Wendel vil bidra i panelsamtale under overskriften "Gode eksempler på kommuner og fylker som aktivt bruker leden og/eller historien. Leden som lokal ressurs - utfordringer og muligheter".

Judith Margrete Kvåle, ordfører i Stad kommune.
Stad kommune bruker Pilegrimsleden (Kystpilegrimsleia) i kommunen aktivt, på flere måter. Kvåle vil delta i panelsamtale under overskriften "Gode eksempler på kommuner og fylker som aktivt bruker leden og/eller historien. Leden som lokal ressurs - utfordringer og muligheter".

Cathrine S. Engebretsen, rådgiver kulturarv i Vestfold fylkeskommune.
Engebretsen jobber, blant annet, aktivt med utvikling av Tunsbergleden. Hun vil være samtaleleder for panelsamtalen om leden som lokal ressurs.

Nominér kandidater til Pilegrimsprisen 2025!

Kjenner du til noen personer eller organisasjoner som gjør en stor innsats for Pilegrimsleden eller pilegrimsarbeidet i Norge? Fram til 25. februar kan du foreslå kandidater til Pilegrimsprisen 2025. Send oss ditt nominasjonsforslag med begrunnelse til post@pilegrimsleden.no

Pilegrimsprisen deles hvert år ut til personer eller organisasjoner som har gjort en særlig innsats for Pilegrimsleden eller pilegrimsarbeidet. Innsatsen kan gjelde alle aspekter ved leden og arbeidet. Vinneren blir valgt av en jury på bakgrunn av nominasjonsforslag. Juryen består av Nasjonalt pilegrimssenter og ledelsen i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

Prisen blir delt ut på Nasjonal pilegrimskonferanse i Sarpsborg 26. - 27. mars 2025.

Guro Vistad, Nasjonalt Pilegrimssenter. Foto: Ina Stenvig
Tilskuere under pilegrimskonferansen. Foto

Foto: Amalie Holm