Forberedelser og pakkeliste

En forberedt pilegrim er en glad pilegrim. Les deg opp på våre gode råd og tips om vandring på Pilegrimsleden - St. Olavsvegene til Trondheim.

Foto: Eskil Roll

Pilegrimssesongen – når kan du gå?

Hovedsesongen for pilegrimsvandring i Norge er fra 1. juni til 1. september. Leder som går over fjellet har kortere sesong enn dette på grunn av snø og snøsmelting, mens enkelte andre leder er fremkommelige og har åpne overnattingssteder også på våren og høsten. Ta kontakt med regionalt pilegrimssenter for området hvor du har tenkt å vandre for å høre når det er anbefalt å gå. Det er også viktig å følge med på værvarselet underveis.

Sikkerhet i skoger og fjell

Selv om det stort sett er trygt å dra på tur i norske skoger og fjell, bør du ha litt kunnskap i forkant av en langvandring, og ta noen forhåndsregler. Her kan du lese om sikkerhet på Pilegrimsleden - Både når det gjelder vær, telting, bål, drikkevann og møter med beitedyr og villdyr.

Pilegrimsleden går gjennom bebygde områder, kulturlandskap, daler og skoger. Avhengig av hvilken led du velger kan du også komme til å passere åpne fjellområder og krevende høyfjellsterreng. Det er da viktig at du lærer sikkerhetsprinsippene for ferdsel i den norske fjellheimen. Vi anbefaler deg å sette deg godt inn i Den Norske Turistforenings fjellvettregler før du legger ut på vandring.

Foto: Eskil Roll

Ta deg tid

En pilegrimsvandring kan være krevende, spesielt om den går over flere uker, og å vandre under tidspress er ingen god følelse. Ta høyde for at du trenger en hviledag per uke, dette gir kroppen mulighet til å restituere, og du får ro til å sortere inntrykkene underveis. Du vil møte mange hyggelige og hjelpsomme mennesker på veien, men du må stole på deg selv og din egen dømmekraft.

Kom i form

På pilegrimsvandring går du gjerne rundt to mil om dagen, flere dager i strekk. Et godt råd er å øve seg på å gå langt en god tid i forveien. Da får du prøvd sko og sekk, og du kommer i bedre form. Å tøye ut regelmessig er også viktig for å øke bevegeligheten og forebygge belastningsskader.

Planlegg godt.

Ring overnattingsstedene en dag eller to i forveien mens du er underveis for å bestille overnatting. Hvis du har reservert, men endrer planer, er det viktig å avbestille slik at vertskapet ikke tror at du kan ha gått deg bort.

Dersom du ikke deltar på en organisert pilegrimsvandring bør du ha med deg tre måltider i sekken. Det kan være et stykke mellom matbutikker og spisesteder, og ved å ha med litt mat er du sikret hvis en butikk er stengt eller du kommer senere fram enn planlagt. På flere overnattingssteder serverer vertskapet frokost og middag, og kan også være behjelpelig med innkjøp. Det er ikke alle steder du kan betale med kort eller ta ut kontanter, derfor anbefales det å ta med rundt 3000 kroner i mindre sedler på vandringen.

Noen overnattingssteder tilbyr klesvask, andre steder gjør du det selv. Ta med deg vaskemiddel i porsjonsposer, en universalpropp som kan erstatte manglende propp i vaskeservanter, og en nylonsnor til klestørking. Krøllet avispapir trekker ut fuktighet fra våte støvler.

Sko

Pilegrimsleden består stort sett av stier, kjerreveger og asfalt, og krever ikke tungt fottøy eller tradisjonelle fjellstøvler med stive såler. Men husk at tursko og eventuelle støvler må være brede nok, ikke bare lange nok – du må kunne sprike med tærne, og det må være rom for at føttene kan svelle litt. Skoene må gi god støtte, ha god fleks i forfoten så de ikke kipper, og demping som letter gange på vei. De kan gjerne være ankelhøye, det er bedre i vått terreng. Hvis du har støvler uten demping kan bruk av såler i dempemateriale være til god hjelp. Noen veksler mellom sko, støvler og sandaler.

God polstring av føttene forebygger gnagsår og vannblemmer. En til to par tynne ullsokker er et velprøvd råd, fordi to tynnere sokker per fot tørker fortere enn én tykk. Om mulig bør man vaske sokkene daglig. Enkle gamasjer holder småstein, rusk og fuktighet ute av støvlene. Det skal ikke store sandkornet til før støvelen må av, og det hjelper ikke med impregnerte støvler om regn og fuktighet renner ned langs leggene.

I områder med mye asfalt kan det anbefales å skifte til lettere fottøy med god demping. Undersøk underlaget før vandringen, så du er best mulig forberedt.

Foto: David Tett

Når det regner

En regnponcho dekker både deg og ryggsekken, men kan være litt vanskelig å holde styr på når det blåser. Alternativt vil en regnjakke i pustende materiale (Goretex, triplepoint o.l.) med et tynt nettingfór holde deg tørr, samtidig som den er behagelig mot huden og isolerer godt. Du vil da trenge et regntrekk til sekken i tillegg. Det er praktisk med en regnbukse som kan tas på og av uten å måtte ta av skoene.

Klær

Klærne du har med skal helst kunne dekke et temperaturspenn fra 0 til 30 grader. Med undertøy i kunstfiber (superundertøy), bukse, skjorte, ullgenser og regnklær i pustende materiale kan du håndtere dette. Kunstfiber tørker i løpet av timer og kan dermed håndvaskes daglig.

Bukse⁄kortbukse og skjorte i microfiber veier mindre enn bomull, og tørker også raskt. En lett ullgenser er viktig. Et bomullstørkle gjør det lett å regulere temperaturen i halsregionen. Etter en lang dag kan man være frossen, og et ullundertøysett (stilongs + genser) er god å ha i sekken. Sjekk ut våre forslag til pakking for pilegrimsvandringen hvis du skal bo inne eller utendørs.

Ryggsekk

Tursekk på 50–80 liter med avstivet rygg, polstret bærebelte og bryststropp finnes i mange varianter. Sekken må ha riktig lengde i forhold til ryggen, slik at vekten fordeles jevnt mellom skuldre og hofter. Enkle sekker uten for mange lommer og remmer veier ofte mindre. Klarer du å pakke ned mot 10 kg er det ikke like viktig å ha polstret bærebelte. Bruk gjerne pakkeposer for å sortere utstyret i sekken, og regntrekk for å holde sekken tørr.

Annet utstyr

Det kan være lurt å ta med en lett sovepose på 0,5–1 kg (med glidelås i siden) ettersom de enkleste overnattingsstedene ikke har sengetøy eller ulltepper. På enkelte overnattingssteder trenger du også liggeunderlag, noe som også kan komme godt med om du vil ta deg en hvil utendørs underveis.

Vurder å ta med en vandrestav – eller to. Med ryggsekk har du dårligere balanse, og staven gir ekstra støtte. I bratte partier fungerer den som avlastning på knær og rygg. Du kan lage en selv en, eller kjøpe teleskopiske. Med gummiknott på spissen blir det mindre lyd.

Shampo og andre flytende vaskemidler inneholder fyllstoffer. Velg konsentrerte produkter så sparer du vekt. Reisehåndklær av mikrofibertype er lette og tørker raskt. Fotpleie er spesielt viktig, både forebyggende, og ved problemer med blemmer eller muskelsmerter. En liten hodelykt er til god hjelp.

God pilegrimsvandring!

Papirkart og guidebøker

For flere av pilegrimsledene finnes det papirkart og guidebøker som er fint å ha med seg i sekken.

Gudbrandsdalsleden

St.Olavsleden.

Romboleden

Valldalsleden

Nasjonalt pilegrimssenter tar gjerne imot tips om kart der Pilegrimsledene er med. Send epost til post@pilegrimsleden.no

Guidebøker

  • Pilegrimsleden fra Dovre til Trondheim - en kulturhistorisk guide. Fås kjøpt i butikken ved Nidarosdomen, Pilegrimssenter Dovre, Dale-Gudbrand, Hamar og Oslo. Og flere overnattingssteder langs leden.
  • Olavsweg - Von Oslo über Mjøsasee und Dovrefjell nach Trondheim. Skrevet av Susanne og Walter Elsner, Bergverlag Rother (2023). Kan kjøpes hos forlaget Rother eller Pilegrimssenter Oslo.

Vær oppmerksom på at vi ikke kan garantere oppdatert informasjon i guidebøker, disse kan være utdatert. Oppdatert informasjon finner du i punktene på det digitale kartet på pilegrimsleden.no