Gå pilegrim for første gang? Få svar på det du lurer på.

Her finner du ofte stilte spørsmål fra folk som er nysgjerrige på pilegrimsvandring.

Tre personer går langs en grusvei med sekk på ryggen. Foto
Hvem kan gå pilegrim?

Det enkle svaret er alle. Men du bør være i grei form og trygg på å gå i naturen.

Må jeg registrere meg noe sted for å gå på leden?

Nei, ledene er åpne for alle, og stort sett en del av eksisterende stier og veier. Men mange har med et pilegrimspass som de får stemplet på overnattingssteder og kirker langs leden. Dette er en måte å dokumentere vandringen på, som et minne. Du kan bestille pilegrimspass i forkant av turen, eller kjøpe det på utsalgssteder langs leden.

Hvor lang er en pilegrimsvandring?

Det er 9 ulike pilegrimsleder i Norge, og du bestemmer selv hvor langt du vil gå, og på hvilken led. Det er vanlig å gå ca 20 kilometer hver dag.

Ønsker du bevis på at du har gått pilegrim, kan du gå de siste ti milene til Trondheim og Nidarosdomen, og få utdelt Olavsbrevet. Du kan for eksempel gå fra Berkåk til Trondheim på Gudbrandsdalsleden, fra Stiklestad til Trondheim på St. Olasvleden eller fra Tynset til Trondheim på Østerdalsleden.

Norges mest populære led, Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim, er 643 km lang og tar om lag 32 dager å gå fra start til slutt.

Når på året kan jeg gå?

Hovedsesongen for pilegrimsvandring i Norge er fra 1. juni til 1. september.

Leder som går over fjellet har kortere sesong enn dette på grunn av snø og snøsmelting (det frarådes å krysse Dovrefjell før midten av juni), da kan også overnattingsstedene være stengt, mens enkelte andre leder er fremkommelige og har åpne overnattingssteder også på våren og høsten.

Ta kontakt med regionalt pilegrimssenter for området hvor du har tenkt å vandre i for å høre når det er anbefalt å gå. Det er også viktig å følge med på værvarselet underveis.

Hva slags veier går jeg på?

Det varierer, men i hovedsak går du på stier i naturen. Stiene kan gå gjennom skog og over høyfjell, men også grusveier og asfalt. På denne siden kan du lese om sikkerhet på Pilegrimsleden.

Bør jeg forhåndsbooke overnatting?

Hvis dere er flere i følget, er det alltid smart å reservere overnatting på forhånd. Spesielt i høysesongen i juli kan det være lurt for å sikre seg rom. Det er lurt å planlegge turen med tanke på hvor du vil ta lengre pauser og ikke minst overnatte. Hvis du har reservert, men endrer planer, er det viktig å avbestille slik at vertskapet ikke tror at du kan ha gått deg bort.

Hvorfor går man pilegrim?

Pilegrimsleden er åpen for alle. I middelalderen var de fleste pilegrimene religiøst motivert. I dag er det ulike grunner til at folk legger ut på pilegrimsvandring. Noen er mest opptatt av naturen, andre av kultur, historie, og menneskene man kan møte underveis. Mange fremhever også at pilegrimsvandring gir rom for ro og ettertanke.

Må jeg være stille når jeg går?

Du må gjerne prate, le og synge mens du går pilegrim! Men respekter at andre kanskje søker stillhet og ønsker å gå i ro og fred. Om du går med barn, er det da bare å ta en liten pause mens disse går forbi.

Må jeg gå i noen spesielle pilegrimsklær?

Neida, du kan gå i akkurat de klærne du selv er mest komfortabel med. Men det er lurt å ta hensyn til både værvarselet, årstiden og typen veier du skal gå på når du pakker. Her kan du lese mer om hvilke sko og klær som er anbefalt på pilegrimsvandring i Norge.

Hva koster det å gå pilegrim?

Det koster ingen ting å gå på pilegrimsleden, men prisen på overnatting og servering underveis varierer. Du kan velge å bo og spise luksuriøst, eller finne billigere overnatting på herberger eller campingplasser. Flere steder langs leden har egne rabatter til pilegrimer.

Kan jeg gå med hund?

Ja, du kan ha med hund. Husk at det er generell båndtvang fra april til august – og vær klar over at ledene går gjennom beiter med andre dyr. Kyr kan lett føle seg truet av en hund, og kan derfor prøve å jage den.

Meld på forhånd fra til overnattingsstedene om at du ønsker å ha med hund på rommet.

Finnes det organiserte fellesturer?

Ja, titt og ofte arrangeres det fellesvandringer som pakketurer på de forskjellige ledene. Gå til vår liste over turforslag og velg organiserte turer eller kontakt ett av de regionale pilegrimssentrene for å få vite mer.

Tilbyr overnattingsstedene dobbeltrom?

Mange, men ikke alle. Langs leden finnes alt fra hoteller til herberger og enkle hytter med ulike rom. Du finner oversikt over overnattingssteder i turplanleggeren, de er merket med et sengesymbol.

Kan vi overnatte i telt ved leden?

Allemannsretten og friluftsloven regulerer turer, opphold, overnatting og rast i utmark. Normalt kan du telte/overnatte inntil to netter i utmark, så lenge det er mer enn 150 meter unna hus eller hytter. På innmark må du alltid ha grunneiers tillatelse. Langs pilegrimsledene i Norge finnes det riktignok mange flotte og rimelige overnattingssteder.

Hvordan finner jeg fram?

Ledene er stort sett godt merket med fysiske skilt og pilegrimsmerker. I tillegg anbefaler vi å bruke det digitale kartet i turplanleggeren vår. Trykk på posisjonsmarkøren for å se hvor på leden du befinner deg i sanntid. Kartet viser også hoteller og herberger langs leden.

Det finnes også fysiske kart og guidebøker for Pilegrimsleden. Vær obs på at informasjonen i eldre guidebøker kan være utdatert.

Finnes det alternativer til å gå?

Ja, du kan reise med båt. En av de 9 pilegrimsledene i Norge, Kystpilegrimsleia, går sjøveien fra Egersund til Trondheim.
På andre leder, blant annet st. Olavsleden, er det mulig å sykle eller ri enkelte strekninger.

Har du andre spørsmål, kan du lese «Ofte stilte spørsmål» på siden til Gudbrandsdalsleden, St. Olavsleden, Borgleden, Romboleden og Kystpilegrimsleia – eller kontakte ditt regionale pilegrimssenter.