Gå pilegrim for første gang? Få svar på det du lurer på

Her er spørsmål vi ofte får fra folk som er nysgjerrige på pilegrimsvandring.

Tre personer går langs en grusvei med sekk på ryggen. Foto
1. Hvem kan gå pilegrim?

Det enkle svaret er: Alle! Men du bør være i grei form, og trygg på og trives med å gå i naturen.

2. Trenger jeg noen godkjenning eller må jeg registrere meg noe sted for å gå på leden?

Nei, ledene er åpne for alle, og stort sett en del av eksisterende stier og veier. Men de fleste som går pilegrimsvandring bruker pilegrimspass for å dokumentere vandringen ved å få stempel og påtegninger. Du kan bestille pilegrimspass i forkant av turen, eller kjøpe det på utsalgssteder langs leden. Les mer om pilegrimspass.

3. Hvor lang er en pilegrimsvandring?

Du bestemmer selv hvor langt du vil gå, og mange velger en kortere etappe første gang. Ønsker du bevis på at du har gått pilegrim, kan du gå de siste ti milene til Trondheim og Nidarosdomen, og få utdelt Olavsbrevet. Du kan for eksempel gå fra Berkåk til Trondheim på Gudbrandsdalsleden, fra Stiklestad til Trondheim på St. Olasvleden eller fra Tynset til Trondheim på Østerdalsleden. Norges mest populære led, Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim, er 643 km lang og tar om lag 32 dager å gå fra start til slutt.

Hva slags veier går jeg på?

Det varierer. Men i hovedsak går du på stier i naturen. Stiene kan gå gjennom skog og over høyfjell, men du kan også vandre på grusveier og asfalt.

5. Når på året kan jeg gå pilegrim?

Hovedsesongen for pilegrimsvandring i Norge er på sommeren fra 1. juni til 1. september. Vandring utenfor sesongen er mulig, men ikke anbefalt, siden det kan være kaldt og mer ustabilt vær, og mange av overnattingstilbudene er stengt. Generelt har ledene i sør (Tunsbergleden, Borgleden og deler av den sørlige Gudbrandsdalsleden) lengre sesong enn lenger nord. Husk også at en del av overnattingsstedene kun har åpent i høysesong.

På strekninger hvor man må gå over fjellet er sesongen kortere på grunn av snø og snøsmelting, ta kontakt med regionalt pilegrimssenter for området du vil gå for å sjekke om det er trygge forhold. Det frarådes sterkt å krysse Dovrefjell før ca 10. juni.

6. Hvor langt går jeg hver dag?

Rutinerte pilegrimer går i gjennomsnitt 20 kilometer hver dag og 3-4 km i timen – altså er tempoet ganske bedagelig. Går du med mindre barn, kan det være lurt å planlegge for litt kortere strekninger.

7. Bør jeg booke overnatting før jeg ankommer stedet?

Hvis dere er flere i følget, er det alltid smart å reservere overnatting på forhånd. Spesielt i høysesongen i juli kan det være lurt for å sikre seg rom. Det er lurt å planlegge turen med tanke på hvor du vil ta lengre pauser og ikke minst overnatte. Hvis du har reservert, men endrer planer, er det viktig å avbestille slik at vertskapet ikke tror at du kan ha gått deg bort.

8. Hvorfor går man pilegrim?

Pilegrimsleden er åpen for alle. I middelalderen var de fleste pilegrimene religiøst motivert, selv om eventyrlyst og andre motiver sikkert også spilte inn. I dag er det ulike grunner til at folk legger ut på pilegrimsvandring. Naturopplevelser i fredelige omgivelser og gode turveier frister mange, mens andre er mer opptatt av historie og menneskene man kan møte underveis. Mange fremhever også at pilegrimsvandring gir rom for ro og ettertanke.

9. Må jeg være stille når jeg går?

Du må gjerne prate, le og synge mens du går pilegrim! Men respekter at andre kanskje søker stillhet og ønsker å gå i ro og fred. Om du går med barn, er det da bare å ta en liten pause mens disse går forbi.

10. Må jeg gå i noen spesielle pilegrimsklær?

Neida, du kan gå i akkurat de klærne du selv er mest komfortabel med. Men det er lurt å ta hensyn til både værvarselet, årstiden og typen veier du skal gå på når du pakker. Her kan du lese mer om hvilke sko og klær som er anbefalt på pilegrimsvandring.

11. Hva koster det å gå pilegrim?

Det koster ingen ting å gå på pilegrimsleden, men prisen på overnatting og servering underveis varierer. Du kan velge å bo og spise luksuriøst, eller finne billigere overnatting på herberger eller campingplasser. Flere steder langs leden har egne tilbud eller rabatter til pilegrimer. Mange ønsker å kjøpe et pilegrimspass til 50 kroner før de legger ut på vandring, slik at de kan få pilegrimsstempel på stedene de besøker. Passet kan du bestille på northernpilgrimshop.com eller kjøpe på et regionalt pilegrimssenter.

12. Kan jeg gå med hund?

Ja, du kan ha med hund. Husk at det er generell båndtvang fra april til august – og vær klar over at ledene går gjennom beiter med andre dyr. Meld på forhånd fra til overnattingsstedene om at du ønsker å ha med hund på rommet.

13. Finnes det organiserte fellesturer for de som ikke ønsker å gå alene?

Ja, titt og ofte arrangeres det fellesvandringer som pakketurer på de forskjellige ledene. Gå til vår liste over turforslag og velg organiserte turer eller kontakt ett av de regionale pilegrimssentrene for å få vite mer.

14. Tilbyr overnattingsstedene dobbeltrom?

Mange, men ikke alle. Langs leden finnes alt fra hoteller til herberger og enkle hytter med ulike rom. Du finner oversikt over overnattingssteder i turplanleggeren vår, de er merket med et sengesymbol.

15. Kan vi overnatte i telt ved leden?

Allemannsretten og friluftsloven regulerer turer, opphold, overnatting og rast i utmark. Normalt kan du telte/overnatte inntil to netter i utmark, så lenge det er mer enn 150 meter unna hus eller hytter. På innmark må du alltid ha grunneiers tillatelse. Langs pilegrimsledene i Norge finnes det riktignok mange flotte og rimelige overnattingssteder.

Har du andre spørsmål, kan du lese «Ofte stilte spørsmål» på siden til Gudbrandsdalsleden, St. Olavsleden, Borgleden, Romboleden og Kystpilegrimsleia – eller kontakte ditt regionale pilegrimssenter.