Pilegrimsleden | Valldalsleden

Valldalsleden

Valldal - Lesja - Dovrefjell
150 KM 7-8 dager
En led fra fjord til fjell, fra kyst til innland. En led i fotsporene til vikingkongen Olav Haraldsson.

En led fra fjord til fjell, fra kyst til innland. En led i fotsporene til Olav den Hellige. For Olav en fluktrute, for dagens vandrer en opplevelsesvei. Da Olav den Hellige rømte landet vinteren 1028-1029 dro han sine skip på land i Valldal og derfra gikk han over fjellet til Lesja og Dovre. Det er denne ruta Valldalsleden følger.

Sjøormer og bratte juv

Valldalsleden starter på brygga i tettstedet Valldal som i dag er best kjent som et av de beste jordbærbygdene i landet. Er du i Valldal i jordbærsesongen så må du sikre deg en smak på stedets spesialiteter! I Valldal har du mulighet til å få informasjon om leden og kan begynne vandringen oppover Valldalen. Det var her vikingkongen Olav Haraldsson, senere Olav den hellige, og hans menn gikk i land vinteren 1028 – 1029 i følge Snorre Sturlasons kongesagaer. I følge sagaen møter Olav en sjøorm på vei inn fjorden, den kaster han opp i den stupbratte fjellveggen i Syltefjellet og merket står der fortsatt.

Like etter at Valldalsleden har passert bebyggelsen i sentrum av Valldal går den opp en bratt bakke – Korsbrekka, her stanset Olav ifølge sagaen før han gikk videre oppover dalen. Leden passerer etterhvert bautasteinen ved Døving, hvor det har stått et lite kapell, og videre til Gudbrandsjuvet og Alstad. Her stoppet Olav i sin tid, og her bør vandreren også stoppe. Gudbrandsjuvet er verdt et besøk og det er mulighet for overnatting i Juvet landskapshotell eller på Gudbrandsjuvet camping.

Gudbrandsjuvet er et spektakulært sted å besøke på din pilegrimsvandring. Foto: Øyvind Heen/visitnorway.no
Foto: Øyvind Heen
Etter gradvis stigning fra Grønningseter gjennom Steindalen kommer du til Tjønnebu i Tafjordfjella. Foto: Hans-Jacob Dahl
På Dovrefjell og Fokstugu møter Valldalsleden Gudbrandsdalsleden som leder hele veien fram til Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Hans-Jacob Dahl
Finner du ikke det du leter etter?
Hans-Jacob Dahl
Tlf: (+47) 924 83 147
Regional leder

Om du trenger hjelp eller veiledning er Pilegrimssenter Dovrefjell alltid klar for å hjelpe deg. Ta kontakt med meg, Hans-Jacob, så skal enten jeg svare deg eller så setter jeg deg i kontakt med Jordbærtorget infosenter i Valldal som også kan bistå med god hjelp.

Turforslag langs Valldalsleden

Type tur
Hvor mange dager vil du gå?
Velg led
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.