Valldalsleden

Valldal - Lesja - Dovrefjell
150 KM 7-8 dager
En led som tar deg fra fjord til bratt fjellterreng, fra kyst til innland. Leden følger fotsporene til St. Olav. Den anbefales kun for erfarne turfolk.

Vikingkongen Olav Haraldsson, som senere ble kalt Olav den Hellige, rømte landet vinteren 1028-1029. Han dro sine skip på land i Valldal, og derfra gikk han over fjellet til Lesja og Dovre. Det er denne ruta Valldalsleden følger. Det som var en fluktrute for Olav, er en opplevelsesvei for dagens vandrere.

Leden ender ved Dovrefjell, hvor den møter Gudbrandsdalsleden som går mot Trondheim.

Hvem passer Valldalsleden for?

Valldalsleden er flott, men også krevende, og anbefales kun for de som er vant til friluftsliv og tur i høyfjellet. Her kommer du opp i steinete høyfjellsterreng, og går i flere dager uten mobildekning. Du må også regne med å bære med deg en god del mat og utstyr, samt være komfortabel med bruk av kart og kompass og/eller annet orienteringsutstyr.

Hovedsesongen for pilegrimsvandring i Norge er 1. juni-1. september. Noen år kan snøen i fjellet ligge lengre enn til 1. juni. Det frarådes å krysse fjellet før snøen har smeltet, da kan merkingen være skjult, og man risikerer å få problemer på grunn av snø og smeltevann.

Sjøormer og bratte juv

Valldalsleden starter på brygga i Valldal. Bygda er kjent for sine gode jordbær, så er du i Valldal i jordbærsesongen så må du sikre deg en smak! I Valldal har du mulighet til å få informasjon om leden, før du starter vandringen oppover Valldalen. Det var her Olav Haraldsson og hans menn gikk i land vinteren 1028 – 1029, i følge Snorre Sturlasons kongesagaer. Han skal ha møtt en sjøorm på vei inn fjorden, den kastet han opp i den stupbratte fjellveggen i Syltefjellet, og merket står der fortsatt.

Like etter at Valldalsleden har passert bebyggelsen i sentrum av Valldal går den opp en bratt bakke – Korsbrekka, her stanset Olav ifølge sagaen før han gikk videre oppover dalen. Leden passerer etterhvert bautasteinen ved Døving, hvor det har stått et lite kapell, og går videre til Gudbrandsjuvet og Alstad. Her stoppet Olav i sin tid, og her bør vandreren også stoppe. Gudbrandsjuvet er vel verdt et besøk, og det er mulighet for overnatting i Juvet Landskapshotell eller på Gudbrandsjuvet camping.

Gudbrandsjuvet er et spektakulært sted å besøke på din pilegrimsvandring. Foto: Øyvind Heen/visitnorway.no
Foto: Øyvind Heen
Etter gradvis stigning fra Grønningseter gjennom Steindalen kommer du til Tjønnebu i Tafjordfjella. Foto: Hans-Jacob Dahl
På Dovrefjell og Fokstugu møter Valldalsleden Gudbrandsdalsleden som leder hele veien fram til Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Hans-Jacob Dahl
Finner du ikke det du leter etter?

Om du trenger hjelp eller veiledning er Fjordhagen AS i Valldal klar for å hjelpe deg. Ta kontakt, så svarer vi deg.

Kontaktperson:
Tor Erik Standal

Telefon: +47 928 05 659

E-post: torerik@fjordhagen.com

Nett: https://fjordhagen.com/kontakt/

Turforslag langs Valldalsleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.