Valldalsleden

Valldal - Lesja - Dovrefjell
150 KM 7-8 dager
En led fra fjord til fjell, fra kyst til innland. En led i fotsporene til vikingkongen Olav Haraldsson.

En led fra fjord til fjell, fra kyst til innland. En led i fotsporene til Olav den Hellige. For Olav en fluktrute, for dagens vandrer en opplevelsesvei. Da Olav den Hellige rømte landet vinteren 1028-1029 dro han sine skip på land i Valldal og derfra gikk han over fjellet til Lesja og Dovre. Det er denne ruta Valldalsleden følger.

Sjøormer og bratte juv

Valldalsleden starter på brygga i tettstedet Valldal som i dag er best kjent som et av de beste jordbærbygdene i landet. Er du i Valldal i jordbærsesongen så må du sikre deg en smak på stedets spesialiteter! I Valldal har du mulighet til å få informasjon om leden og kan begynne vandringen oppover Valldalen. Det var her vikingkongen Olav Haraldsson, senere Olav den hellige, og hans menn gikk i land vinteren 1028 – 1029 i følge Snorre Sturlasons kongesagaer. I følge sagaen møter Olav en sjøorm på vei inn fjorden, den kaster han opp i den stupbratte fjellveggen i Syltefjellet og merket står der fortsatt.

Like etter at Valldalsleden har passert bebyggelsen i sentrum av Valldal går den opp en bratt bakke – Korsbrekka, her stanset Olav ifølge sagaen før han gikk videre oppover dalen. Leden passerer etterhvert bautasteinen ved Døving, hvor det har stått et lite kapell, og videre til Gudbrandsjuvet og Alstad. Her stoppet Olav i sin tid, og her bør vandreren også stoppe. Gudbrandsjuvet er verdt et besøk og det er mulighet for overnatting i Juvet landskapshotell eller på Gudbrandsjuvet camping.

Hvem passer Valldalsleden for?

Valldalsleden er flott, men også krevende. Her kommer man opp i steinete høyfjellsterreng, og går i flere dager uten mobildekning. Du må også regne med å bære med deg en god del mat og utstyr, samt være komfortabel med bruk av kart og kompass og/eller annet orienteringsutstyr. Vi anbefaler sterkt å være friluftsvant/høyfjellsvant for å legge ut på en lengre vandring langs Valldalsleden.

Gudbrandsjuvet er et spektakulært sted å besøke på din pilegrimsvandring. Foto: Øyvind Heen/visitnorway.no
Foto: Øyvind Heen
Etter gradvis stigning fra Grønningseter gjennom Steindalen kommer du til Tjønnebu i Tafjordfjella. Foto: Hans-Jacob Dahl
På Dovrefjell og Fokstugu møter Valldalsleden Gudbrandsdalsleden som leder hele veien fram til Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Hans-Jacob Dahl
Finner du ikke det du leter etter?

Om du trenger hjelp eller veiledning er Fjordhagen AS i Valldal klar for å hjelpe deg. Ta kontakt, så svarer vi deg.

Kontaktperson:
Tor Erik Standal

Telefon: +47 928 05 659

E-post: torerik@fjordhagen.com

Nett: https://fjordhagen.com/kontakt/

Turforslag langs Valldalsleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.