Romboleden

Tydal - Selbu - Trondheim
150 KM 7 dager
Romboleden er ikke bare Norges eldste pilegrimsled, den er også en viktig forbindelse mellom to store nordiske helgener: St. Olav og den hellige Birgitta fra Sverige.

Gammel ferdselsvei fra Sverige til Norge

Følg i pilegrimers, handels– og embetsmenns spor over riksgrensen i Skarddøra i Tydal, langs Selbusjøens blanke flate og gjennom Malviks skoger til Trondheim. Romboleden kan med sikkerhet sies å være en gammel ferdselsvei for pilegrimer, handels- og embetsmenn som gjennom århundrer har drevet handel og kulturutveksling.

I Skarddøra, på Riksgrensen mot Sverige, møtes to gamle pilegrimsleder, den store Romboleden og Jämt-Norge-leden. Herfra, via Stugudalen, og ned gjennom Tydalen og Neadalen mot Selbu, går leden gjennom fantastiske partier med vakker utsikt mot fjellmassiv som Sylan, Skardsfjella, Skarvan, Fongen, Bringen og Rensfjellet.

Lorem ipsum

Varierende naturopplevelser

Mot Selbu vil du oppleve vekslende natur, fra åpent fjellandskap, frodig skoglandskap til fruktbare kulturlandskap. Du passerer Selbu kirke, som sannsynligvis har hatt sentral betydning for pilegrimene i middelalderen. Veien videre til målet går via Malviks skoger, til Saksvikkorsen med utsyn mot spiret av Nidarosdomen.

Overnattingsmuligheter

Romboleden preges av et variert landskap, fra snaufjell og vidder på 1000 meters høyde over havet, til frodig kystklima ved Trondheimsfjorden. Det aller meste av leden går i fjell og skogsterreng. Gjennom de uberørte fjellområdene på svensk side er telt eneste overnattingsmulighet. Andre deler av leden tilbyr herberger, campingplasser og hotell.

Krever bruk av kart og kompass

Romboleden er ikke særlig godt merket, og derfor er denne leden best egnet for vandrere som kan orientere seg etter kart og kompass.

Selbu kirke er et fint stoppested på vei til Nidaros.
Romboleden er godt egnet for vandrere som kan orientere seg etter kart og kompass. Foto: Eskil Roll
Foto: Eskil Roll
Ofte stilte spørsmål

Hvor får man tak i pilegrimspass?

Pilegrimspasset kan du kjøpe i NDR nettbutikk eller Northern Pilgrim Shop. Se ellers liste over fysiske utsalgssteder her.

Hvor overnatter man på Romboleden?

På store deler av Romboleden er det kun eget telt og sovepose som gjelder. Ellers så varierer det mellom herberger, campingplasser og hotell. Vi anbefaler at du reserverer sengeplass et par dager før du ankommer overnattingstedet.

Er det åpne kirker langs leden?

Langs Romboleden ligger det flere vakre kirker, men dessverre er ikke alle kirker åpne når en pilegrimsvandrer er på vei. Om du skulle møte en lukket dør, sjekk om det er informasjon tilgjengelig i nærheten av kirken som sier noe om tilbud for pilegrimer. Mange menigheter stiller opp og åpner kirken utenom åpningstider for pilegrimer som ønsker det.

Hvordan er terrenget på Romboleden?

Romboleden går gjennom åpent fjellandskap, frodig skoglandskap og fruktbare kulturlandskap. Vær forberedt på en variert vandring. Les mer om hvordan du kan forberede deg og velge riktig utstyr for din pilegrimsvandring.

Hvilket skotøy bør jeg velge?

Vi anbefaler pilegrimer å bruke inngåtte tursko, med god demping og stødighet. Noen velger fjellstøvler, noen velger Gore-Tex, noen velger tekniske løpesko med pusting og noen har med sandaler. Sko valg er individuelt, og avhenger litt hvilke deler av Romboleden du velger å gå.

Er det lett å finne frem – er leden godt merket?

Romboleden er ikke godt merket. Vi anbefaler vi at du bruker kart og kompass.

Er det fare for snø over fjellet?

Store deler av Romboleden går gjennom fjellterreng på 1000 meters høyde over havet. Det kan derfor være snø i fjellet, gjerne frem til juni. Det kan være lurt å sjekke værforholdene før du legger ut på en pilegrimsvandring i fjellterrenget. Værmelding finner du på www.yr.no.