Borgleden

Halden - Sarpsborg - Ås - Oslo
176 KM 9 dager
Borgleden gjennom Østfold og Akershus ligger som et vakkert perlekjede gjennom et variert og frodig kulturlandskap.

Gjennom et variert og frodig kulturlandskap kan du oppleve Borgleden fra riksgrensen i Halden, gjennom Østfold og helt inn til Oslo. Borgleden går igjennom frodig kulturlandskap og byr på både skog- og kulturlandskap. Borgleden egner seg både for dagsetapper, kort vandring eller som en del av en langvandring.

Hvordan gjøre en pilegrimsvandring på Borgleden?

På Borgleden kan man velge overnatting og bespisning på små – og store gårder, hotell i byene eller en leilighet/hytte på en campingplass. Langs leden kan du se Idylliske tettsteder, gårdsbruk, middelalderkirker, herregårder og flere museer samt tallrike kulturminner fra jernalder og bronsealder. Leden er godt merket, men ta gjerne med kart.

Borgleden gjennom Son. Foto: Hanne Huseby
Borgarsyssel i Sarpsborg er et flott sted å besøke på pilegrimsvandringen.
En bør også få med seg skulpturen av unge Olav Haraldsson, senere Olav den hellige, som man finner i sentrum av Sarpsborg.
Rasteplass ved Aagardselva.
Ofte stilte spørsmål

Hvor får man tak i pilegrimspass?

Pilegrimspasset kan du kjøpe i nettbutikken: https://stolavsledenshop.se/ eller hos de regionale pilegrimssentrene.

Hvor overnatter man på Borgleden?

Langs Borgleden kan man velge overnatting og bespisning på små – og store gårder, hotell i byene eller en leilighet/hytte på en campingplass. Vi anbefaler at du reserverer overnatting et par dager før du ankommer overnattingstedet.

Er det åpne kirker langs leden?

Langs Borgleden ligger det flere vakre kirker, men dessverre er ikke alle kirker åpne når en pilegrimsvandrer er på vei. Om du skulle møte en lukket dør, sjekk om det er informasjon tilgjengelig i nærheten av kirken som sier noe om tilbud for pilegrimer. Mange menigheter stiller opp og åpner kirken utenom åpningstider for pilegrimer som ønsker det.

Hvordan er terrenget på Borgleden?

Borgleden går gjennom et variert og frodig kulturlandskap, som varierer mellom kjerreveier, stier og asfalt på lengre strekninger. Les mer om hvordan du kan forberede deg og velge riktig utstyr for din pilegrimsvandring.

Hvilket skotøy bør jeg velge?

Vi anbefaler pilegrimer å bruke inngåtte tursko, med god demping og stødighet. Noen velger fjellstøvler, noen velger Gore-Tex, noen velger tekniske løpesko med pusting og noen har med sandaler.

Er det lett å finne frem – er leden godt merket?

Leden er godt merket, men ta gjerne med kart.

Turforslag langs Borgleden

Type tur
Hvor mange dager vil du gå?
Velg led
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.