Kulturminne

Smørvikodden - Kapp

Fra Kapp kirke følger Pilegrimsleden middelalderveien til Smørvikodden. På veien passeres den gamle sorenskrivergården Undesløs fra 1860–åra. Smørvika var i eldre tider en viktig havn for Toten generelt.

I 1840–åra fraktet en kongsbåt embetsmenn over Mjøsa. Senere var Smørvika dampskipstoppested, fergested, sentrum for varehandel og industrisamfunn fra 1880–åra med framveksten av Kapp Melkefabrikk. Kjent for produksjon av Nestlè barnemelk. I dag er området ved Kapp Melkefabrikk et populært utfluktsmål med Toten Økomuseum, servering, sanitæranlegg, badestrand og anløpssted for Skibladner, verdens eldste hjuldamper i drift (1856).


Pilegrimer som ønsker å besøke domkirkeodden på Hamar og vandre Pilegrimsleden videre på østsiden av Mjøsa kan ta vannveien med Skibladner, Redningsskøyta eller bli rodd over Mjøsa i vikingeskip. Skibladner tilbyr spesialpris (kr 100) for Pilegrimer mot vising av Pilegrimspass.

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.