Pilgrimsreise til Vadstena

Den Helliga Birgitta og Pilegrimsvandring

Pilegrimsreise 5. – 8. oktober 2023


Grunnlegger av pilegrimsbevegelsen i Sverige Hans-Erik Lindström er vår veiviser.

Hvert år, den 7. oktober, feires Den Hellige Birgitta. Vi skal delta på feiringen av Britemesse i Vadstena Klosterkirke. Vi deltar på tidebønner gjennom dagen og skal få med oss Hans-Erik Lindström på pilegrimsvandring under oppholdet. Han vil også ta oss med på en liten byvandring i Vadstena torsdag ettermiddag, på ankomstdagen. Det blir også mulighet for en lengre vandring på Klosterleden for dem som ønsker en av dagene (ca. 18km).

Hans-Erik Lindström er han som har tatt fram de 7 nøkkelordene til pilegrimsvandringer: LANGSOMHET – FRIHET – ENKELHET – BEKYMRINGSLØSHET – STILLHET – DELING/FELLESSKAP - ÅNDELIGHET. Han har skrevet ca 25 bøker om pilegrimsvandringer og har ledet langs leden i Sverige tusenvis av ganger. Hans-Erik er pensjonert prest i Svenska kyrkan.

Under oppholdet anbefales på det varmest å besøke Vadstena Klostermuseum, ved siden av kirken.

Den hellige Birgitta levde på 1300-tallet, og ble født inn i en av de fornemste slekter i Sverige i år1303. 13 år gammel ble hun gift med en svensk stormann, og ble lykkelig hustru og mor til 4 sønner og 4 døtre. Hun ble snart kjent for sin fromhet og sin godhet mot fattige og syke. Allerede som barn hadde hun flere åpenbaringer; hun så den hellige jomfru og den korsfestede Kristus. Hun fikk nedskrevet sine guddommelige åpenbaringer, slik at andre kunne få del i dem. Under et besøk på Vadstena slott fikk hun av Frelseren selv diktert reglene for en ny klosterorden, Birgitiner-ordenen. Hun dro så til Roma for å få pavens godkjennelse på den nye orden, og hun ble boende her til sin død i juli 1373.

Birgitta tok seg av familiens religiøse liv: fellesbønn og valfarter, blant annet til Hellig Olavs grav i Nidaros. Etter den yngste sønnen Gudmars død i 1340 foretok hun en annen valfart sammen med mannen i 1341/42 som fikk avgjørende betydning, nemlig til apostelen Jakob den Eldres grav i Santiago de Compostela i Spania.

Kisten ble brakt til Vadstena, det var der hun ønsket å bli gravlagt. Noen år etterpå ble hun kanonisert til helgen, i 1391, den 7. oktober.

Den nye birgittinerorden skilte seg fra andre ved at det ved hvert kloster skulle være både munker og nonner, men de skulle ikke ha noe samkvem med hverandre. Ordenens hovedkloster var Vadstena, som lenge ble midtpunktet for det religiøse liv i Sverige.

Birgittasøstrene, en ny gren av Birgittaordenen, ble grunnlagt i 1911 av den svensk-amerikanske sykepleier Elisabeth Hesselblad (1870-1957). Til forskjell fra den opprinnelige ordenen, som er strengt kontemplativ, ble Birgitta-søstrene opprettet for å fremme kunnskapen om den hellige Birgitta, og driver utadrettet virksomhet med gjestehus og religionsundervisning. I 1930 kjøpte ordenen den hellige Birgittas hus på Piazza Farnese i Roma og startet et gjestehus åpent for alle, uansett religiøs tilhørighet. Birgitta-søstrene er i dag ca 600 nonner i 36 land, bl a på Heimdal i Trondheim.

Program

Dag 1
Avreise fra Oslo kl 0800 med buss. Vi setter kursen direkte mot Vadstena, kjøreturen er på ca 5 timer.
Ta med matpakke, vi gjør stopp underveis.
Vårt overnattingssted er Vadstena Folkhögskola med flott og sentral beliggenhet. Hyggelig og relativt enkel overnatting, dog har alle rom bad og wc.
Hans-Erik Lindstrøm tar oss med på en liten ettermiddagsvandring i Vadstena, han viser oss også Klosterkirken.
Vi spiser felles middag på en hyggelig restaurant i sentrum av byen, kort vei fra vårt bosted.

Dag 2

Under frokost denne fredag morgen smører vi med oss matpakke og starter vandring med vår guide Hans-Erik Lindström. Vi starter med Pilegrimsmesse kl 0830 og går deretter direkte ut på tur. Vandringen ender ved Vadstena Pilegrimsssenter og Klosterkirken i Vadstena.
Vi skal tilbakelegge ca 12 km og er tilbake tidlig ettermiddag, ca kl 1400.
Om kvelden spiser vi sammen i hyggelig lag.

Dag 3

Frokost på vårt bosted. Vi fortsetter dagen sammen med pilegrimsmesse kl 0830. Deretter skal vi vandre deler av Klosterleden fra Roglösa (ca. 18km). Turen blir på 18 km. Bussen vår tar gruppen til startpunkt ved Roglösa kirke. Om du heller ønsker kan du bli i Vadstena denne dagen og nyte den lille vakre byen. Du kan feire Den Hellige Birgitta med messer og tidebønner gjennom dagen. Du kan bli med på de messene du selv ønsker, men vi går sammen til messe i Klosterkirken kl 1800. Lunsj på egenhånd, Pilegrims-senteret ved siden av Klosterkirken er en av flere muligheter om du ikke vandrer. Matpakke for vandrere organiseres.

Kl 1900 er vi med på den tradisjonelle Birgittavandringen som også foregår i Klosterkirken, en meditativ sangstund som foregår rundt i kirken, varighet ca 40 minutter.
Felles middag om kvelden.

Dag 4
Frokost og utsjekk senest kl 1030.
Vi deltar på Gudstjeneste og setter deretter kursen hjemover.
Beregnet ankomst Oslo er ca kl 1900.

Pris og informasjoner:
Pris pr person i dobbeltrom kr 4.950 for medlemmer av et pilegrimsfelleskap.
Ikke-medlem kr 500 i tillegg.

Inkluderer

  • 3 netter i dbl.rom på Vadstena Folkehøgskole
  • Busstransport t/r Oslo - Vadstena
  • Måltider nevnt i program, 3 frokost, 1 lunsjpakke samt 3 middager (2 retter)
  • Program som nevnt på foregående side
  • Sengetøy, håndklær og rengjøring på folkehøgskolen

Frivillig tillegg

  • Enkeltrom kr 1170 for 3 netter (begrenset antall)

Depositum på kr 1000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler

  • Etter betalt depositum tilkommer et gebyr på kr 700 ved avbestilling
  • Ved avbestilling 50-31 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
  • Ved avbestilling 30-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

For påmelding send ditt navn, adresse, epost og mobilnummer til Marit Larsen på Explore Travel:
pilegrimstur@gmail.com eller kontakt Marit Larsen på mobil 917 63001.

Explore Travel er medlem av reisegarantifondet og ansvarlig arrangør.

Turen er et felles prosjekt mellom Pilegrimsfelleskapet St.Hallvard av Oslo og Pilegrimssenter Oslo.