Valldalsleden

150 KM
7-8 dager
Her kan du gå i Olav den helliges fotspor som beskrevet i Snorres Kongesagaer. Valldalsleden starter på bryggen i jordbærbygda Valldal og går fra fjord til fjell og fra kyst til innland og så til Dovre, der du møter Gudbrandsdalsleden.
Ligger langs Valldalsleden
Foto: Øyvind Heen

Valldal - Lesja - Dovrefjell

Vanskelighetsgrad: Middels, krevende

Type terreng:
Skogstier, grusveier, fjell. Jevn stigning fra start til slutt.

Valldalsleden går frå Sylte i Norddal kommune, opp Valldalen til Grønningseter, gjennom Reinheimen nasjonalpark, videre ned gjennom Lesja og inn til Dombås. Herfra går leden opp til Fokstugu på Dovrefjell hvor den kommer inn på Gudbrandsdalsleden. Valldalsleden byr dermed på variert terreng, med ulike tilbud langs veien når det kommer til overnatting og er regnet som middels til krevende. Dette både på grunn av stigning og terreng, men også da det være nødvendig å bære med seg en del mat og utstyr.

Denne strekningen var Olav den helliges fluktrute vinteren 1028 - 1029. Han dro skipene sine på land i Valldal og gikk over fjellet til Lesja og Dovre. Ferden er beskrevet i Snorres Kongesagaer.

Det er en naturskjønn led med alt fra fjordlandskap til bratte juv og fjellandskap. Den kan gjøres unna på rundt en uke, men den egner seg også godt for de som ønsker å ta seg god tid, som vil reflektere ved de mange inntrykkene kommer på vandringen. Vær oppmerksomme på at det kan komme brå værskifter og at det kan være snø i høyden til langt ut i sesongen. Vi anbefaler å snakke med Pilegrimssenter Dovrefjell før det legges ut på tur. Vi anbefaler også å ta med kart og kompass da det kan være dårlig mobildekning i enkelte områder langs leden.

Forslag til dagsetapper:

1. Valldal-Alstad 16,5 km

2. Alstad-Tjønnebu 12,8 km

3. Tjønnebu-Vakkerstøylen 15,9 km

4. Vakkerstøylen-Rånå 22,1

5. Rånå-Lesjaskog 16,5 km

6. Lesjaskog-Lesjaverk 16,2 km

7. Lesjaverk-Lesja 29,3 km

8. Lesja-Dombås 16,8 km

9. Dombås-Fokstugu 10 km

Nyttig lesetoff

Les mer om Valldalsleden

Her er ledens hovedside
Les mer

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.