Gudbrandsdalsleden: Oslo - Trondheim

643 KM
32 dager
Gudbrandsdalsleden var hovedveien til Nidaros i middelalderen. Gå i historiske veifar gjennom lokalsamfunn, småbyer og natur og opplev gravminner, historisk viktige steder, vakre kirker og bevarte bygninger fra middelalderen
Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Foto: Eskil Roll

Oslo - Gjøvik/Hamar - Trondheim

Vanskelighetsgrad: Enkel, middels, krevende
Type terreng:
Leden er lang og er derfor svært variert.

Dette er en led som egner seg for de fleste, den er godt merket og kan gås både i etapper og som langvandring.

Gudbrandsdalsleden er Norges lengste vandringsled. Dette var hovedveien fra Oslo til Nidaros i middelalderen og er en av de mest besøkte og utviklede pilegrimsledene i Norge.

Leden starter ved ruinene av St. Hallvardskatedralen i Oslo. Her står milesteinen som viser at du har 643 kilometer foran deg hvis du skal gå hele veien til Trondheim. Du kan velge mellom østre eller vestre rute forbi Mjøsa eller kombinere de to ved å ta verdens eldste hjuldamper og offisiell pilegrimsbåt, Skibladner. Første del av leden går både gjennom by, kulturlandskap og skog.

De to rutene møtes igjen på Lillehammer og her begynner Gudbrandsdalen. Pilegrimsleden går her langs elven Gudbrandsdalslågen i delvis skrånende terreng.

Leden fortsetter videre opp på Dovrefjellet opptil 1300 moh. Området er dominert av fjell-landskap, det er lite bebodd og det finnes ikke noe direkte lokalforsyning i løpet av de neste 100 km til Oppdal.

Fra Oppdal til Trondheim er det stort sett skog og kulturlandskap som preger leden.

Nyttig lesetoff

Foto: Hans-Jacob Dahl

Les mer om Gudbrandsdalsleden

Her er ledens hovedside
Les mer

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.