Langt fra gubbete på Dovre

På Dovre kan du nyte det erkenorske og det moderne, enten du er glad i mat, opplevelser eller arkitektur. Hver mil på leden forsyner deg med utsikter og smaker for livet.

Foto: Annika Mol

Allerede ved den godt bevarte pilegrimsgården Budsjord ved turens start vil du merke at Dovre byr på noe spesielt: Dette er et område som oppleves både mektig, historisk og forunderlig.

Synet av urdyret moskusen som beiter i høyfjellet fascinerer og føles smått eksotisk. Matkulturen i området er tradisjonsrik med spesialiteter innen blant annet viltkjøtt og ost. Dovregubben er en kjent figur for mange. Over fjellet finner du Dovregubbens hall hvor du kan nyte fra et smakfullt kjøkken. Muligheten til å fiske fjellørret i fjellvannene gir en dimensjon av selvberging for den mer eventyrlystne.

På tur i Dovre går du på gjestmilde stier. Den gamle kongeveien over fjellet har ønsket pilegrimer velkommen i hundrevis av år. Ved Hjerkinn er det mulig å ta en avstikker til viewpoint Snøhetta og se Snøhettamassivet fra et bygg som i seg selv er et syn i de majestetiske omgivelsene.

Tur til Dovrefjell på Gudbrandsdalsleden

  • Passer for: Den turvante, deler av turen over fjellet krevende, men det fins også enklere strekninger
  • Varighet på tur: 2–6 dager, etter hvor mye du vil gå og oppleve
  • Startsted for turen: Budsjord i Dovre kommune
  • Stoppested for turen: Hjerkinn eller Kongsvoll
  • Kollektivtransport: Tog: Trondheim S – Dombås (2 t 37 min), Oslo S – Dombås (3 t 59 min). Buss: Nor-Way og Vy kjører buss til Dombås
  • Parkering for reisende i bil: Ønsker du å reise med bil, anbefales det å sette igjen bilen ikke langt fra der dere planlegger å avslutte turen. Det er mulig å benytte seg av gratis langtidsparkering (maks 10 dager) på togstasjonene Kongsvoll, Hjerkinn og Oppdal.
  • Når er det finest å reise hit: Juni–september
  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Dovrefjell

Turer i området

NB! Hvis du går en og annen pilegrimsstrekning, anbefales det å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene. Her kan du bestille bagasjetransport på Gudbransdalsleden.

Foto: Eskil Roll

Langtur fra Budsjord Pilegrimsgård til Kongsvold Fjeldstue (52,9 km)

Turen går fra Budsjord, en fredet fjellgård nord for Dombås, over høyfjellsplatået og ned til Kongsvoll Fjeldstue. En vandring over Dovrefjell byr på god lokalmat, historiske fjellstuer og uforglemmelige naturopplevelser. Her kan du oppleve både villrein og moskus! Leden er godt merket og tilrettelagt. Du må regne med å bruke minst fire dager på turen, men om du ønsker kortere etapper eller å kombinere flere strekninger, er det gode togforbindelser mellom punktene.
Foto: Eskil Roll

Budsjord – Fokstugu (13,2 km)

Langs denne etappen går du i et vakkert høyfjellslandskap, langs den gamle Kongeveien over Dovrefjell. Vakkert naturlandskap og elver skal passeres før du kommer til Fokstugu.
Foto: Leena Henningsen

Fokstugu – Hjerkinn (24,2 km)

Langs denne strekningen finnes et rikt dyre- og planteliv, samt gravrøyser og fangstgroper. Fjellstuer og turisthytter er fine stoppesteder underveis for pauser. Sov på Hjerkinn fjellstue før du reiser videre til Kongsvold dagen etter.
Foto: Eskil Roll

Hjerkinn – Kongsvold (11,8 km)

Etappen fra Hjerkinn til Kongsvold er en rolig etappe med flott utsikt til Snøhetta og Rondane. Her er det sjanser for å se moskus.

Opplevelser i nærheten av leden


Besøk Snøhetta Viewpoint

Opplev prisbelønt arkitektur og en spektakulær utsikt over Snøhettamassivet. Hytta ligger bare 1,5 km fra parkeringsplassen på Hjerkinn.
Se mer her!

Prøv fisket i fjellvannene

Fjellørreten på Dovre er feit og god i Hjerkindammen, Kvitdalsvannene og andre fjellvann i området.
Kjøp fiskekort her!
Foto: Annika Mol

Ridetur på Hjerkinn

Å oppleve Dovre fra hesteryggen er noe for enhver smak, uansett ferdighetsnivå. Hos Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning kan du booke alt fra halvdags- til flerdagsturer. Det er også mulig å bli med på moskussafari fra hesteryggen.
Se mer her!

Utforsk Dovre på sykkelsetet

Nasjonalparkveien mellom Dombås og Hjerkinn er vakker å få med seg på sykkel. Det går også grusveier inn i Kvitdalen, Einunndalen, Folldalen, Grimsdalen og Dørålen. Det er mulig å leie sykkel i området.
Se mer her!

Opplevelser litt unna leden

Rondane Nasjonalpark ligger rett ved Dovre og byr på et spekter av opplevelser. Her er det mulig å overnatte på Arctic Dome Rondane eller Rondane Høyfjellshotell.

Spise og drikke på turen

Lokale smaker på fjellstuene. På Kongsvold Fjeldstue kan du nyte et bredt utvalg av mat og drikke, hvor lokale og nærproduserte råvarer er i fokus. På Hjerkinn Fjellstue får du servert frokost og middag som metter i flotte omgivelser.

Fisk, vilt og nano-øl. På vei over Dovrefjell finner du Furuhaugli Fjellhytter og Restaurant 1007. Her serveres det ala carte og tre-retters menyer med fisk og vilt inspirert av naturen i området. Furuhaugli har også sitt eget lille nanobryggeri hvor det produseres kun 500 liter i året.

Tradisjonskost på Budsjord. Budsjord Pilegrimsgård tilbyr mat av lokale råvarer og gamle matlagingsmetoder. Jakt, fiske og en særpreget fauna i nærområdet sørger for god kvalitet på råvarene som brukes. Her kan du nyte fyldige frokoster, nystekte rømmevafler og delikatesser fra fjellet etter en lang tur. Du får også kjøpt lokalt øl fra Hubertus bryggeri fra Dovre eller vin fra samarbeidende vingård utenfor Firenze.

Det er kjekt å vite at

  • på Kongsvold Fjeldstue kan du smake moskuskjøtt.
  • Dovre er kjent for sin tradisjonsrike osteproduksjon – sørg for å få en smak av lokalprodusert brie.

Kart over området