I hellige og heldige fotspor i Trøndelag

Spektakulær mat og overnatting venter på tur fra historiske Stiklestad til Trondheim.

To personer står foran Nidarosdomen med sekk på ryggen

Foto: Helmet

For dere kommer tett på fortellingen om Olav den hellige når dere drar til Stiklestad, der Olav Haraldsson ifølge Snorres kongesaga falt i strid i 1030.

På vandringen mot Nidarosdomen, der Olav ble gravlagt og senere helgenkåret i 1031, vil dere få tid til å tenke: Hva betyr det å være pilegrim i vår tid? Hvem ville vært en helgen i våre dager?

Velger dere å reise under Olsok, i slutten av juli, kan dere starte turen med å se Spelet om Heilag Olav i det mektige spelamfiet på Stiklestad. Her kan dere også sove dere tilbake i tid på gjesteloftet i vikinghuset Stiklestadir.

Etter den første etappen strekker dere ut på idylliske Munkeby Herberge i Levanger. Ved siden av ligger Munkeby Mariakloster som produserer den prisbelønte Munkeby-osten. På turen vil dere kunne spise lokal mat og spesialiteter som har bidratt til at Trøndelag i 2022 har fått utmerkelsen European Region Of Gastronomy, som den første regionen i Norge.

Maten som serveres langs leden er smakfull, grønn og variert og kan nytes til lokal drikke, som øl eller saft. Ved turens slutt vil dere kunne spise ved restauranter med Michelin-stjerner i Trondheim.

På Munkeby deler leden seg i en ytre og indre led. Den indre leden går i dype skoger, før dere kommer nærmere fjorden. Den ytre leden går gjennom tettsteder og fruktbare bygder ved Trondheimsfjorden, hvor dere på Tautra tar pilegrimsbåten over til Trondheim. På båtturen får dere en liten guidet tur, og forbi Munkholmen har dere flott utsikt mot Nidarosdomen.

Uansett hva dere velger, er det snilt terreng å ta seg fram i. Ved pilegrimsmålet er kirka som ble bygd over Olav den helliges grav – Nidarosdomen – et mektig skue.

Og kanskje har dere fått noen svar.

Fakta

  • Passer for: Alle. Turen på indre led er 139 km med fint terreng å gå i.
  • Varighet på tur: 7 dager, for kortere tur er det mulig å benytte seg av lokaltoget på noen strekninger.
  • Startsted for turen: Stiklestad i Verdal kommune
  • Stoppested for turen: Nidarosdomen i Trondheim
  • Kollektivtransport: Tog: Trondheim S – Verdal (1 t 39 min), Bodø – Verdal (8t 19 min): Fly: Til Trondheim Lufthavn og deretter tog til Verdal (1 t 2 min). Fra Verdal stasjon til Stiklestad er det 5 km å gå på fin gangsti. Ta eventuelt taxi. Buss: AtB kjører til Verdal, og har enkelte avganger til Stiklestad.
  • Parkering for reisende i bil: På Verdal stasjon kan du langtidsparkere i inntil 14 dager. I Trondheim er det avgiftsbelagt parkering. Se banenor.no for mer informasjon.
  • Når er det finest å reise hit: Juni–august
  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Stiklestad

Opplevelser i nærheten av leden

Olsokdagene på Stiklestad

Få med dere Spelet om Heilag Olav, konserter, kunstutstillinger og aktuelle foredrag i slutten av juli ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Besøk klostre

På Munkeby i Levanger og Tautra på Frosta kan dere besøke klosterruiner, men også de aktive klostrene Munkeby Mariakloster og Tautra Mariakloster. Sistnevnte må du gå ytre led for å komme til. Å være til stede under bønn, er en unik opplevelse.

Pust ut på Troset

I Markabygda i Levanger vil leden føre dere rett inn på gårdstunet til Troset Gård. Her kan dere overnatte i grillhytta eller mormorhuset, men også finne roen på Troset-klinikken som tilbyr akupunktur, samt har kurs i mindfulness og giqong.

Panoramautsikt over Trondheimsfjorden

På Skatval ligger toppen Skardshåmmåren like ved leden, om du går ytre led. En liten, men bratt avstikker belønnes med nydelig utsikt over Trondheimsfjorden. Absolutt verdt det hvis været er fint!

Nyt synet av Nidelva

Framme i Trondheim ligger Nidaros Pilegrimsgård vakkert til mellom Nidarosdomen og Nidelva. Her kan pilegrimer bo rimelig, men også spise og slappe av i rolige omgivelser – så å si midt i byen.

Gode smaker underveis

Stiklestad Nasjonale Kultursenter

På startstedet Stiklestad ligger restauranten Skalden som serverer både tradisjonsrike og moderne retter med kvalitetsråvarer fra området. Rause porsjoner og en god start på turen.

Munkeby-Herberge

Midt i naturens smørøye ligger gården Munkeby Søndre, hvor dere kan overnatte og spise klassiske trøndersk mat som elgsteik og sodd, men også nyte den lokale delikatessen Munkeby-osten.

Foto: Godt Brød

Eidum gårdsbakeri på Hell

Håndverksbakeriet ligger ikke langt unna leden og baker brød og søtsaker laget med enkle og naturlige ingredienser uten E-stoffer. Perfekt stoppested for å ta med seg niste, en kanelsnurr til kaffen eller et brød til senere. Et annet tips i dette området er gården Ersgard, rett øst for gårdsbakeriet. Her står trøndersk matkultur høyt i kurs.
Tallerken med kamskjell.

Michelin-byen Trondheim

Flere Michelin-stjerner er drysset over Trondheim de siste årene. Restaurantene Credo, Fagn og Speilsalen på Britannia har alle mottatt den gjeve utmerkelsen. Lurt å reservere i god tid!

Turer i området

NB! Hvis dere går en og annen pilegrimsstrekning, anbefales det å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene.


Stiklestad – Munkeby (19 km)

Først ned til Verdal, så langs Verdalselva. Etter hvert grusveier og skogstier. På Munkeby finner dere ruinene etter et gammelt kloster fra 1100-tallet og et nytt cistercienserkloster fra 2009. Overnatting på Munkeby Herberge.

Munkeby – Markabygda (19 km)

Etappen starter gjennom eventyrlig skog. Deretter en stigning opp til Tomtvatnet og videre til setrene Reistadbustaden og Tomtvasslia med flott utsikt over fjellene. Ny skogstur før Markabygda.

Markabygda – Borås (23 km)

Litt lengre etappe som starter langs veien gjennom jordbruksland i Markabygda. Videre på grusvei gjennom skogsterreng, hvor dere passerer de vakre innsjøene Bulandsvatnet og Ausetvatnet.

Borås – Værnes (19 km)

Gå gjennom bygdene i Skjelstadmarka, deretter i skogsterreng. Underveis ligger Værnes kirke, Norges eldste bevarte steinbygning fra år 1100. Etappen ender på slektsgården Ersgård.

Værnes – Nyhus (21 km)

Nydelig skogsvandring der dere underveis kan se jettegryter og den mektige Storfossen. Mot slutten av etappen løper St. Olavsleden sammen med Romboleden, som kommer østfra.
Foto: Ruben Heijloo

Nyhus­ – Vikhammer (16 km)

Den nest siste etappen går forbi Fjølstadtrøa, som i dag er et museum. Etter dette kommer dere til et utsiktspunkt over Saksvikskorsen, det første stedet pilegrimene kunne se Trondheim. Deretter ned mot Vikhammer.

Vikhammer – Nidarosdomen (18 km)

Nydelig etappe langs fjorden. Forbi Ranheim kirke og deretter Ladestien, Lade kirke, Kristiansten festning og til slutt Nidarosdomen.

Tips

  • De fleste overnattingsstedene har frokost og middag.
  • Lokale matbutikker er likevel den viktigste matkilden når dere vandrer.
  • Hvis dere ønsker å gå ytre led som går til Frosta, tar dere båt til Steinvikholmen og fortsetter derfra, eller direkte til Trondheim. Se mer om ytre led hos Visit Frosta.

Kart over området

  • Lag din egen tur

    Lyst å lage din egen tur? Prøv turplanleggeren!

  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Stiklestad!