Gøy og gru på Halden-tur

Haldenområdet er perfekt for turer med barn og kan by på mye lek, moro og spenning.

Borgleden fra Halden til Oslo er en sentral og tilgjengelig led som egner seg godt for familier, enten dere vil gå dagsetapper, kort vandring eller en langvandring. Leden går i et variert og frodig landskap på kjerreveier, stier og asfalt. Terrenget er vakkert i sommerdrakt og enkelt å gå i.

Halden er «første» stoppested på turen opp mot Oslo, og med beliggenhet like ved Sverige er byen en sommerperle for barnefamilier som har noen dager å bruke.

I og rundt Halden er det lett å kombinere vandring med aktiviteter for barn. På Fredriksten festning, tidligere landets viktigste forsvarsverk - i dag en kjent kulturarena, er det mulig å gjøre masse. Barna kan for eksempel dra på spøkelsesjakt etter «Den hvite dame» i Indre festning.

Halden er også kjent for sine mange bademuligheter. Kyststien i Halden er 70 km lang og går langs både Iddefjorden og Singlefjorden. Her vil dere finne mange sandstrender godt tilrettelagt for familier.

Tur til Halden på Borgleden

  • Passer for: Familier med barn i alderen 7–16 år
  • Varighet på tur: 2–9 dager, etter hvor mye dere vil gå og oppleve
  • Startsted for turen: Halden
  • Stoppested for turen: Halden/Oslo
  • Kollektivtransport: Tog: Oslo S – Halden (1 t og 43 min) Trondheim S – Halden (9 t 3 min), Bergen – Halden (8 t 49 min), Oslo Lufthavn – Halden (2 t 21 min) Buss: Østfold Kollektivtrafikk
  • Parkering for reisende i bil: Ønsker du å reise med bil, anbefales det å sette igjen bilen ikke langt fra der dere planlegger å avslutte turen. Det er mulig å benytte seg av parkering ved Oslo S og Halden stasjon mot betaling.
  • Når er det finest å reise hit: Juni–august
  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Borgleden

Turer i området

NB! Hvis dere går en og annen pilegrimsstrekning, anbefales det å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene.

Halden - Berg (13,7 km)

Fra Halden til Berg går pilegrimsvandringen over elven Tista, og inn i en av de eldre gatene med koselig småhusbebyggelse. Det anbefales et stopp ved Rød Herregard. Bygget og museet viser deg herregardens interiør slik det var den gangen den var bebodd. Her er det stuer, ballsal og bibliotek. Barna kan utforske bjørnehulen i det vakre parkanlegget. Stedet har også en kafé. Turen går så videre opp igjennom landskapet og ender ved Berg middelalder- kirke fra 1100-tallet. I nærheten av Berg kirke ligger garden Østgaard som tilbyr overnatting i idylliske omgivelser. Fra Berg går det buss tilbake til Halden.

Bakke - Halden (15 km)

Sør for og inn til Halden går turen først på Kyststien – et område preget av steinhoggervirksomhet. Dere passerer Idd middelalderkirke og fortsetter langs og parallelt med riksvei 22. Fra Øberg mot Fredriksten festning går leden på en gammel hovedvei.

Halden - Sarpsborg (33 km)

Sarpsborg ble stiftet av Olav den hellige i 1016 og er spennende å utforske. Borgarsyssel Museum fyller 100 år i 2021 og her kan dere få med dere utstillinger og arrangementer. Museet ligger rett ved ruinparken der Olav den helliges by, Borg, lå. I sentrum kan dere studere en moderne skulptur av en ung Olav Haraldsson. Turen fra Halden til Sarpsborg er lang, men kan stykkes opp med overnatting på gården Østgaard eller ta toget deler av strekningen. Mot slutten av turen krysser man Glomma. Toget tilbake til Halden tar kun 19 minutter.

Opplevelser i nærheten av leden


Nyt badelivet

I Halden finner dere flust av familievennlige badeplasser. Langholmen Ystehede er en barnevennlig sandstrand med svaberg, lune viker og gressbakker cirka 8 km sør for Halden. Engevika er en liten perle ved Iddefjorden, kun to kilometer fra sentrum.
Se mer

Klatring som kiler

På Berg, mellom Sarpsborg og Halden, ligger klatreparken «Klatring på grensen» med løyper for barn fra 2,5 år og oppover. De litt eldre kan prøve seg i løyper som er over 16 meter over bakken og hvor en virkelig får brukt musklene sine.
Se mer

Spill mingolf på perfekte baner

På Høysand på Skjeberg kan små og store minigolfere teste ferdighetene sine på tre 18-hulls minigolfanlegg som er godkjente internasjonale konkurransebaner. Det fins også en asfaltert tennisbane med mulighet for å leie utstyr.
Se mer

Opplevelser litt unna leden

Sprett aktivitetspark

I Sprett aktivitetspark på Rygge kan barna boltre seg i både trampolinepark, klatrepark og lekeland. Flere av trampolinene har interaktive spill, noe man også finner i klatreveggene. Aldersgrense i trampolineparken er fire år.
Se mer

Padle i Haldenkanalen

Ved Brekke sluser kan dere leie kano og padle hele Haldenkanalen. Hver dag sluses det om sommeren, og å bli sluset opp i kano er en spennende opplevelse for alle.
Se mer

Spise og drikke på turen

Østfold-området har mye god og lokal mat. Ferske råvarer fra sjø og land er å finne på menyene og restaurantutvalget er godt og variert. Restaurant Curtisen og Kokkekollektivet er to restauranter som benytter seg av de lokale råvarene.

Det er kjekt å vite at

  • små mager trenger påfyll! Det er lurt å ha med matpakke på tur.
  • både Fredriksten festning og Rød herregård har matservering.

Kart over området