Dovrefjell – et hav av opplevelser

Dovrefjell har et stort aktivitetstilbud for barnefamilier og ikke minst muligheten til å se moskus.

Foto: Eskil Roll

En tur til Dovrefjell er en spesiell og spennende opplevelse for liten og stor. I fjellet beiter moskusen og synet av den glemmer ingen med det første.

I dag er Dovrefjell en godt tilrettelagt destinasjon for barnefamilier. Rundt fjellet står autentiske overnattingssteder som historiske fjellstuer og turisthytter klare til å ta dere imot mellom vandringene på godt tilrettelagte stier. I området fins også et stort aktivitetstilbud for barn i alle aldre.

På Hjerkinn og i området rundt er det blant annet mulig å ri på hest, leie kano eller sykkel, og fiske i fjellvannene. Her er det mye å aktivisere seg med for aktive og eventyrlystne!

Annika Mol

Tur til Dovrefjell på Gudbrandsdalsleden

  • Passer for: Familier med barn i alderen 5–12 år
  • Varighet på tur: 2–4 dager, etter hvor mye dere vil gå og oppleve
  • Startsted for turen: Budsjord i Dovre kommune
  • Stoppested for turen: Hjerkinn eller Kongsvoll
  • Kollektivtransport: Tog: Trondheim S – Dombås stasjon (2 t 37 min), Oslo S – Dombås stasjon (3 t 59 min). Buss: Innlandstrafikk og Vy til Dombås. Fra togstasjonen er det cirka 1 mil til Budsjord.
  • Parkering for reisende i bil: Ønsker du å reise med bil, anbefales det å sette igjen bilen ikke langt fra der dere planlegger å avslutte turen. Det er mulig å benytte seg av gratis langtidsparkering (maks 10 dager) på togstasjonene Kongsvoll, Hjerkinn, Oppdal, Dombås og Dovre.
  • Når er det finest å reise hit: Juni–september
  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Dovrefjell

Overnatting, turer og opplevelser

Turer i området

NB! Hvis dere går en og annen pilegrimsstrekning, anbefales det å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene. Her kan du bestille bagasjetransport på Gudbransdalsleden.

Foto: Eskil Roll

Budsjord – Fokstugu (13,2 km)

På denne turen går dere i et vakkert høyfjellslandskap, langs den gamle Kongeveien over Dovrefjell og krysser flere elver.
Foto: Leena Henningsen

Fokstugu – Hjerkinn (24,2 km)

Turen passer nok best for dere som har turvante og større barn. Langs strekningen finner dere et rikt dyre- og planteliv, samt gravrøyser og fangstgroper. Fjellstuer og turisthytter er fine stoppesteder underveis for pauser.
Foto: Eskil Roll

Hjerkinn – Kongsvold (11,8 km)

En rolig tur med mulighet til å se moskus. Flott utsikt mot Snøhetta og Rondane.

Opplevelser i nærheten av leden


Foto: Annika Mol

Se moskus fra hesteryggen

Ta med barna på moskussafari ved Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning, som tilbyr dagsturer med ridning. Et par dager i uka er det mulig å bli med på moskussafari.
Se mer her!

Prøv fisket i fjellvannene

Å vente på at fisken skal bite byr på spenning for gutter og jenter i alle aldre. Ørreten trives godt i Hjerkindammen, Kvitdalsvannene og de andre fjellvannene på Dovre.
Kjøp fiskekort her!
Foto: Leena Henningsen

Utforsk Dovre på sykkelsetet

På Dovre er det fine sykkelveier for hele familien. Blant annet er nasjonalparkveien mellom Dombås og Hjerkinn tilrettelagt for sykkel. Det går også grusveier inn i Kvitdalen, Einunndalen, Folldalen, Grimsdalen og Dørålen. Tour de Dovre er en rundtur som går over flere dager i området, og kan passe for dere med større unger. Det er mulig å leie sykkel og barnevogn.
Se mer her!

Opplevelser litt unna leden


Aukrustsenteret i Alvdal

Opplev den forunderlige verdenen til Kjell Aukrust med Solan og Ludvig som barnas favoritter. Turen tar litt over timen med bil.
Se mer her!

Klatresenteret Høyt & Lavt på Bjorli

Klatreparken gir kiling i magen både hos barn og voksne. Parken passer fint til familier med barn over 6 år. Med bil tar turen litt over en time.
Se mer her!

Spise og drikke på turen

Dovre er en region med tradisjonsrik matproduksjon som vil mette sultne familier på tur. På menyene fins lokale, friske råvarer. Enten dere liker tradisjonskost eller mer moderne mat, har serveringsstedene mye godt å by på.

Det er kjekt å vite at

  • de fleste overnattingsstedene har frokost og middag.
  • Dovre har mange fiskemuligheter – hva med å fiske din egen middag?

Kart over området