Trysil - Tynset | Østerdalsleden etappe 1B

216 KM
14 dager
Opplev øst-norsk villmark langs Østerdalsleden med en pilegrimsvandring fra Lutnes i Trysil til Tynset. En krevende reise som passer de mest erfarne friluftsmenneskene.
Ekstra krevende tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Østerdalsleden

Mann lager mat i sitt telt med utsikt over et fjellandskap dekt av reinslav.

Ankomst til startpunktet Lutnes

Å komme seg til startpunktet Lutnes kan være krevende. Et alternativ er å begynne reisen fra Trysil, som er et bedre trafikalt knutepunkt.

Nærmeste flyplass: Scandinavian Mountains Airport (En dagsvandring fra Lutnes)

Buss og Tog: Vy.no

Overnatting

Dag 1: (13 km) Lutnes - Plassen

Første dag på ferden starter med en kortere etappe mellom Lutnes og Plassen. Likevel tar leden av fra elvedalen og over Hammaråsen og Grønnberget. Etappen blir dermed noe krevende av å måtte klatre ca. 170 høydemeter fra startpunktet i Lutnes til Hammaråsen og deretter nye 70 høydemeter opp til Grønnberget.

Besøk nærbutikken i Plassen

Overnatting

Dag 2: (20km) Plassen - Nybergsund

Dag to er en flatere etappe hvor leden i store deler går parallelt med hovedveien på sideveier. Det er anbefalt å overnatte på en av overnattingsstedene leden passerer innen Nybergsund, og dermed korte ned dagsetappen noe. Dersom man er frisk i beina, kan man strekke etappen ekstra 7km forbi Nybergsund for å nå Trysil sentrum.

Overnatting

Dag 3: (7km) Nybergsund - Trysil Sentrum

Dag tre er en kortere etappe. Benytt dagen som en hviledag. Hvil beina og besøk Trysils severdigheter og noen butikker og for å fylle på med nødvendig proviant for de neste dagene. Dette er også stedet for å legge inn en ekstra hviledag ved behov.

Overnatting

Dag 4: (18km) Trysil Sentrum - Jordet

Dagens etappe starter med en bratt stigning opp til Grimsåsen. På toppen har man klatret over 200 høydemeter fra Trysil sentrum. Etter å har gått ned fra Grimsåsen på den andre siden er resten av etappen relativ flat og følger elvedalen frem til Jordet. Underlaget veksler mellom asfalt og grusveier.

Joker Jordet er siste dagligvarebutikk før man beveger seg over fjellområdet til Åkrestrømmen. Kjøp proviant for de neste dagsetappene.

Overnatting

Dag 5: (17 km) Jordet - Eltdalen

På dag 5 begynner stigningen inn i fjellandskapet. Dagens høyeste punkt blir Slettvola på ca. 760 moh. På toppen har man klatret 360 høydemeter fra Jordet. Deretter stiger leden ned Eltdalen for dagen overnatting. På veien passerer man en hyggelig koie ved Nysledammen man kan også benytte.

Overnatting

Dag 6: (26 km) Eltdalen – Osdalssjøen

Dag 6 fortsetter i stigende fjellterreng. Etter ca 12 km passerer leden grensen over til Rendalen kommune. Videre stiger leden opp til turens høyeste punkt i siden på Ramundfjellet, 1050 moh. Etter 18 km ankommer man Munkbetsetra. Munkbetsetra har sitt navn fra middelalderen, da kun pilegrimer, som ofte ble kalt munker, hadde lov til å beite hestene sine her. Fra Munkbetsetra er det 8 km til Osdalsjøen i småkupert terreng uten store stigninger.

Overnatting

Dag 7: (19 km) Osdalsjøen - Nordre Rensjøen

Fra bjørkeskog ved Osdalssjøen til furuskog mot Fjellkroken, der en passerer elva Osa over ei bru som fører inn i Osdalen naturreservat og i svakt stigende sti mot Gammelskarven på 906 moh. Deretter variert landskap med skog og noe myr. Fra Østvollen (700 moh) er det igjen stigende terreng som gir flott utsikt mot Sølenfjellet.

Overnatting

Dag 8: (11 km) Nordre Rensjøen - Åkrestrømmen

Setervei og sti i svakt hellende terreng forbi Søljerøsta og Rosemaries kilde som ble innviet av biskop Rosemarie Køhn i 1998. Siste stykket følger stien elva Mistra til Åkrestrømmen.

Besøk Joker Åsheim for påfyll av proviant. Etter dagene i fjellet er det fornuftig med en hviledag i Åkerstrømmen.

Overnatting

Dag 9: (10 km) Åkrestrømmen - Otnes

Dagen begynner med å krysse elva Rena. Deretter går leden videre nordover langs Moraveien til Åkre, et historisk knutepunkt for pilegrimstrafikken. Her møtes Østerdalsleden fra Trysil (østlig rute) og Rena (vestlig rute). I dette historiske krysningspunktet står Pilegrimssteinen, et minne fra pilegrimstrafikken i middelalderen med innrisset kors og "ML" som kan bety: "midtveis" eller årstallet 1050. Etter Åkre følger man Moraveien, den gamle kongeveien videre til Otnes.

Overnatting

Dag 10: (20 km) Otnes - Øvre Rendal

På dag ti av reisen følger leden Rena-elva langs jordbruksveier og til dels bilveier i lett terreng. Ved ankomst til Øvre Rendal, passerer man Rendalstunet. Landhandleri, kafe og museum.

Handle proviant for de neste dagsetappene i fjellet hos Coop Marked Øvre Rendal.

Overnatting:

Dag 11: (19 km) Øvre Rendal - Skårsåsetra

Dagens etappe er svært krevende da man bærer tung sekk full av proviant og skal forsere mange høydemeter og km. Fonnåsfjellet blir dagens høyeste punkt på 909 moh. På toppen har man klatret 622 høydemeter. Deretter holder man høyden bort til Skårsåssetra (800 moh) for dagens overnatting.

Overnatting:

En gruppe mennesker går tur oppover Fonnåsfjellet i Rendalen.
Utsikten fra Fonnåsfjellet

Foto: Aslaug Haugen

Dag 12: (12 km) Skårsåsetra - Søndre Kvanntjønna

Videre over fjellet følger Østerdalsleden en setervei før leden tar av på sti etter Skarsjøen. Deretter går leden forbi Ropartjørnan og videre til Søndre Kvanntjønnan, som er målet for dagens etappe.

Overnatting:

Dag 13: (12 km) Søndre Kvanntjønna – Småvangan (Tylldalen)

Dagens etappe går ned fra fjellet mot Tylldalen bygdetun, før den på nytt klatrer opp til Småvangan.

Overnatting

Dag 14: (13 km) Småvangan – Tynset

Fra Småvangan er det en gradvis nedstigning til Tynset som er målet for dette turforslaget. På veien til Tynset går leden gjennom områder med spredt beboelse. I Tynset kan man enkelt hoppe på toget hjem, eller fortsette veien videre mot Trondheim (se turforslag: Tynset - Trondheim).

Overnatting:

Forberedelser | Anbefalt skotøy

Dette turforslaget er ekstra krevende. Pilegrimer som velger å vandre Østerdalsleden må være godt forberedt både fysisk og utstyrsmessig. Generell kunnskap om kart og orientering er anbefalt. Ferden går gjennom områder med dårlig mobildekning, og man kan dermed ikke reliabelt stole på digitalt kart på mobil. Innkjøp av papirkart for fjellområdene kan være fornuftig.

Østerdalsleden beveger seg over fjell og gjennom dype skoger på mindre tilrettelagte stier. Redaktørens anbefaling for skotøy vil være marsstøvler som håndterer myr og skog, samt har mykere såle for de lengre etappene etter vei og grusvei. Merk at fjellsko gjerne har stiv såle, som kan bli krevende å gå med langs vei. Likevel alltid velg godt inngått fottøy ovenfor nytt "optimalt" fottøy. Les mer om forberedelser her.

Anbefalt turperiode

Juni til september

Avreise Tynset:


Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.