Svorkmo - Trondheim

62 KM
3 dager
En perfekt langhelg på Gudbrandsdalsleden. Bli kjent med trøndersk historie, natur og kulturlandskap ved å vandre langs de historiske ferdselsveiene til Trondheim fra Svorkmo.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Foto: Hans-Jacob Dahl

Dag 1: (24 km) Svorkmo - Skaun

Turen begynner i Svorkmo i Orkanger. Det anbefales å reise med buss til startstedet. For å finne leden fra busstoppet, må man følge orkdalsveien og krysse elven Orkla. Etter å ha krysset broen, tar man til venstre og følger asfaltert vei 700m til man når Svorkmo Smeltehytte og milestenen like ved. Her passerer Gudbrandsdalsleden, og du kan følge merket pilegrimsled herifra til Trondheim (se kart).

Ankomst Svorkmo: Buss
Busstopp: Svorkmo (Orkdal)

Fra Svorkmo Smeltehytte følger leden en grusvei gjennom kulturlandskap til Solås. Etter å passere Svorkmo Skytterhus går leden over i småkupert tursti før det fortsetter på grusvei til Snøton. Her åpner landskapet seg. Ved Snøtonsætra er en flott gapahuk oppsatt. Pilegrimer og andre gjester er velkomne til å raste her før leden beveger seg inn i den kuperte skogen.

Veien videre følger stier gjennom skogen, over myr og langs gamle seterveier mot Skaun. På veien er det flere rasteplasser og kulturminner som bør besøkes. Dagens mål er nært når landskapet åpner seg, og spiret til middelalderkirken Skaun Kirke dukker opp i horisonten.

Overnatting i Skaun

Dag 2: (17 km) Skaun - Øysand

Fra Skaun kirke går veien oppover til Husaby – hjemmet til den legendariske politikeren og krigeren Einar Tambarskjelve. Huseby er også kjent som hjemstedet til Erlend i Sigrid Undsets bokserie om Kristin Lavransdatter, og det var herfra hovedpersonen Kristin begynte sin første pilegrimsvandring mot Nidarosdomen.

På veien videre passeres Skaun bygdamuseum og kommer inn på den gamle ferdselsveien mot Trondheim. Leden er kuppert gjennom skogen og passerer flere gamle sæterstøler før landskapet åpner seg, og man kan få øye på sjøen. Dette er første gang pilegrimer får se havet siden de startet i Oslo ca. 30 dager tidligere. Deretter går leden ned til Buvika og fjorden. Etter å ha passert Brekka kommer du til Øysand og Gaulosen, hvor det er mulig å få overnatting. Her er det også mulig å benytte sundbåten for å krysse elva Gaula.

Overnatting på Øysand

Dag 3: (24 km / 21 km) Øysand - Trondheim

Om du overnatter på Øysand blir dagsetappen noe lengre. Da må man vandre over Øysand for å krysse Udduvoll bru. Dersom du overnattet på Sundet gård og benyttet sundbåten, får du en kortere dagsetappe. Likevel må man opp Skjefstadbakken, turens siste store kraftanstrengelse. På toppen av Skjefstadbakken blir du møtt med en imponerende utsikt over Gauldalen, før pilegrimsleden fører deg videre langs den gamle ferdselsveien over Kastberga. Etter du har gått gjennom bymarka kommer du til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum med middelalderborg og stavkirke.

Før du begynner på den siste etappen på pilegrimsleden kan du ta en kort avstikker til Utsikten. Her får du god oversikt over Trondheim by, og pilegrimsmålet Nidarosdomen blir synlig for første gang på ferden. Under middelalderen ble Utsikten kalt Feginsbrekka eller Gledesbakken, fordi synet av Nidarosdomen gjorde pilegrimene sikre på at de hadde kommet helskinnet frem.

Husk å besøk pilegrimsmottaket ved Nidaros Pilegrimsgård når du ankommer pilegrimsmålet.

Overnatting i Trondheim

Praktisk info

Forberedelser | Anbefalt skotøy

De fleste velger å gå med vanntette tursko fra Oslo til Trondheim. Når pilegrimene begynner å nærme seg Trondheim, endrer klimaet seg, og det blir noe våtere. Derfor anbefales for dette turforslaget at man benytter høyere tursko som er mer egnet for å gå med i myr. Merk at fjellsko gjerne har stiv såle, som kan bli krevende å gå med langs vei. Høye tursko med fleksibel såle er derfor det optimale valget for denne turen. MEN! alltid velg godt inngåtte sko ovenfor nye "optimale" sko. Les mer om forberedelser her.

Anbefalt turperiode:

Mai til oktober

Over Skaunakjølen kan snøen ligge lenge ut i Mai. Følg med på værmeldingene om du planlegger å vandre på våren. Pilegrimsleden kan vandres lenge ut på høsten, men de fleste overnattingsstedene stenger for vinteren i oktober.

Ankomst Svorkmo: Buss
Buss: Svorkmo (Orkdal)

Avreise Trondheim: Buss / Tog / Fly

Buss/Tog: Trondheim Sentralstasjon

Fly: Trondheim Lufthavn (Værnes)

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.