Stiklestad – Trondheim (Indre led)

131 KM
7 dager
Den lange vandringen tar deg gjennom variert landskap og natur, gjennom skog og åser og fruktbart jordbruksland. Du passerer også arkitektoniske trebruer, fine badekulper og nydelige klosterruiner omgitt av skog. Nyt freden og roen langs den historiske strekningen mellom Stiklestad og Trondheim.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs St. Olavsleden

Foto: Øystein Moe/Helmet

Gå fra Stiklestad, der Olav Haraldsson døde i 1030, til Trondheim, der han ble helgenkåret i 1031. St.Olavsleden går gjennom fruktbare trønderbygder og dype stille skoger. På vandringen vil du komme til klostre, middelalderkirker og husmannsplasser. Overnatting kan du få både i stabbur, kirkestuer og på tradisjonsrike slektsgårder.

Dag 1: 21 km, Stiklestad – Munkeby herberge

  • Ta tog til Verdal stasjon og deretter gå leden (dvs sykkeltraseen) i østlig retning 4 km langs Fylkesvei 757 (Stiklestad alle) til Stiklestad kultursenter (Leksdalsvegen 1).
  • Også mulig å starte fra Verdal stasjon hvor leden passerer nært.
  • Proviant: Det er matbutikker og apotek i Verdal sentrum. Husk å handle det du trenger for de neste 3 dagene, om du trenger mer enn den maten som du kjøper ved overnatting på Munkeby, i Markabygda og på Borås.

Vandringen starter ved å gå vestover langs Stiklestad allé et kort stykke før den leden snur sørover i Bjartnesveien ned til Verdalselva, og følger den til brua over elva i Verdal sentrum. Noen få kilometer går på asfalt, resten av dagsetappen følger grusveier og skogstier. Halvveis på dagens etappe ligger Halle kirkested med en fantastisk utsikt over Verdalen og Trondheimsfjorden. Her stod det en kirke frem til 1815. Etter vandring gjennom skog og fruktbart jordbruksland samt en vakker strekning langs Levangerelva med arkitektoniske trebruer og fine badekulper, trer det fram nydelige Klosterruiner omgitt av skog. Klosterruinen er fra 1100-tallet, har en spennende historie og ligger 600 meter fra Munkeby Herberge. Munkeby Herberge tilbyr overnatting og lokal, kortreist mat og Munkeby-øl på gården med hus fra 1600-tallet. Her kan du også smake på osten som munkene på det nye Maria klosteret lager, og du kan besøke dem (10 min vandring), mens deltagelse på tidebønn må avtales via Munkeby Herberge.


Foto: Øystein Moe/Helmet

Dag 2: 19 km, Munkeby Herberge – Markabygda

Vandringen fortsetter gjennom vakkert kulturlandskap og eventyrlig skog. En drøy stigning fører opp til Tomtvatnet med en koselig rasteplass på veien Leden går videre oppover til setrene Reistadbustaden, Tomtvasslia og Hegglivollen med flott utsikt over Frolfjellene. På Reistadbustaden er det åpen seter i skoleferien. Deretter går stien inn i skogen og ved Vinkjerran åpner utsikten seg mot vakre Markabygda hvor du finner Troset Gård og Markabygda kirkestue som er overnattingsmuligheter med selvhushold. Besøk i Markabygda kirke kan avtales med vertskapet i Markabygda Kirkestue. Det planlegges ferdigstilling av et kapell på Troset Gård sommeren 2023.

Foto: Øystein Moe/Helmet

Dag 3: 23 km, Markabygda - Borås

Vandringen går langs veien gjennom kulturlandskapet i Markabygda. Deretter følger leden grusveien gjennom skogsterreng. Veien går langs det vakre Bulandsvatnet hvor det er en fin rasteplass og en vannkilde for fylling av turflasker. Det store Ausetvatnet som kommer like etter har også en fin rasteplass og her er det mulig å kjøpe fiskekort Borås Gård har en romslig overnatting i Stabburet og tilbyr selvhushold og catering.

Dag 4: 13 km, Borås – Værnes/Stjørdal

Vandringen begynner gjennom bygdene i Skjelstadmarka. Vandringen går via Okkelberg kapell, flere rasteplasser og en veldig fin gapahuk ved Monaplassen som også har toalett. Deretter går veien i skogsterreng ved Koksåsen. Mot slutten av dagsetappen kommer leden til Værnes kirke fra 1100. Dette er Norges eldste bevarte steinbygning. Det er mulig å låne nøkkel til middelalderkirken i prestegårdskafeen nær kirken.

Dagsetappen ender på Ersgard, - en slektsgård med bygninger fra 1700-tallet, hvor de tilbyr gårdshotell med rom og leiligheter samt hus for selvhushold, og enkel pilegrimsovernatting i smia De leier ut laksefiske og kan tilby orientering om det og gårdens lange og unike historie, inkludert at en av utsendingene fra denne gården deltok i grunnlovsarbeidet på Eidsvoll i 1814.

Overnatting på Stjørdal / Værnes:

Dag 5: 21 km , Værnes(Stjørdal)- Nyhus/Folden

Vandringen forsetter langs Stjørdalselva gjennom bygda Lånke og forbi vakre Lånke kirke. Deretter stiger du oppover mot Gjevingåsen og går inn i skogen og nyter utsikten fra rasteplassen ved Furan Gård.. Nær to km etter denne kan kommer jettegrytene i Gammelåsdalen. Bruk også benken i Høybydalen som tilbyr et godt hvilested før man påbegynner stigningen opp Slåttmyrdalen, og bruk også slakterskuret i Slåttmyrdalen som tilbyr ly for vær og en kjærkommen rasteplass på toppen av en veldig lang og bratt bakke. Langs leden passerer du minnesmerket Nygårdsvollen og naturreservatet Homla med den mektige Storfossen i elva Homla. Dagens etappe fører deg gjennom skog og myr til Nyhus/Folden Her løper St.Olavsleden sammen med Romboleden som kommer østfra; Selbu, Tydal, Sverige.

Dag 6:16 km , Nyhus/Folden – Vikhammer

Vandringen starter gjennom kulturlandskap på Nyhus og går deretter i skog langs Fisktjønna. Så følger vandringen på sti forbi Kvilstein på skarpåskjølen, Gapahuken på Erikbu og rasteplass ved Nyvatnet. Deretter går vandringen på vei forbi Fjølstadtrøa, en gammel husmannsplass som i dag er museum. Vandringen går videre til et utsiktpunkt på Saksvikskorsen, som er det første stedet pilegrimene kan se Trondheim. I middelalderen stod det et stort kors her. I dag er det satt opp benker, et nytt kors og et klokketårn, samt at skogen er ryddet slik at en igjen kan nyte utsikten mot byen. Deretter går vandringen ned mot Vikhammer etter Markabygdveien og til Vikhammer til den siste overnattingen på St. Olavsleden.

Overnattingsmuligheter Vikhammer:

Kommer : Vestre Bjørnstad Gård

Dag 7: 18 km, Vikhammer- Nidarosdomen

Vandringen følger fine gangveier forbi Ranheim kirke og en unik mulighet for utsikt over fjorden er å besøke Flipper kafe på Grilstad. Vandringen går så på den vakre tilrettelagte turstien (Ladestien) ved fjorden fram til Lade hvor Ringve Museum og Botaniske Hage bør besøkes. Her går vandringen deretter forbi flere kirker som Lade kirke (1190), Lademoen kirke (1905) og Bakke kirke (1715) ved Kristiansten festning (1684), før en til slutt når Nidarosdomen og null-steinen som viser at målet for pilegrimsvandringen er nådd. Så er det tid for besøk på Nidaros Pilegrimsgård for registrering, for å motta et Olavsbrev eller diplom og et nydelig pilegrimsmåltid for å feire en avsluttet pilegrimsvandring.

Foto: Øystein Moe/Helmet

Overnattingsmuligheter i Trondheim:

Ankomst:

  • Fly: Trondheim lufthavn Værnes
  • Tog: Fra Trondheim/Værnes til Verdal stasjon
  • Taxi: Fra Verdal stasjon (sjekk avganger fleksibel transport til busstakst på AtB.no)
  • Opphold: Reserver overnattingssted i god tid ved enten Stiklestad hotell (pilegrimsrabatt) , Gjesteloftet på Vikinghuset «Stiklestadir»,Stiklestad Prestegård med enkelt pilegrimsmottak (bestilling via email stiklestad@pilegrimssenter.no), Stiklestad Camping eller Soria Moria Camping

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.