Stiklestad – Trondheim (Indre led)
Foto: Øystein Moe/Helmet
Gå fra Stiklestad, der Olav Haraldsson døde i 1030, til Trondheim, der han ble helgenkåret i 1031. St.Olavsleden går gjennom fruktbare trønderbygder og dype stille skoger. På vandringen vil du komme til klostre, middelalderkirker og husmannsplasser. Overnatting kan du få både i stabbur, kirkestuer og på tradisjonsrike slektsgårder. For sesongen 2024 er det manglende overnatting på herberger i Malvik kommune: Folden Gård i Hommelvik er bare åpen fra 15. juli - 24. august og Vestre Bjørnstad Gård er stengt hele sesongen. For beskrivelse av alternative stier og veier hvor pilegrimene kan vandre eller reise mot Nidaros, se dag/etappe 5, 6 og 7. For nærmere informasjon og bistand til transport med mer, kontakt Stiklestad Pilegrimssenter (+47 957 10 130) eller Ersgard (+47 901 87 220).
Dag 1: 21 km, Stiklestad – Munkeby herberge
- Ta tog til Verdal stasjon og deretter gå leden (dvs sykkeltraseen) i østlig retning 4 km langs Fylkesvei 757 (Stiklestad alle) til Stiklestad kultursenter (Leksdalsvegen 1).
- Også mulig å starte fra Verdal stasjon hvor leden passerer nært.
- Proviant: Det er matbutikker og apotek i Verdal sentrum. Husk å handle det du trenger for de neste 3 dagene, om du trenger mer enn den maten som du kjøper ved overnatting på Munkeby, i Markabygda og på Borås.
Vandringen starter ved å gå vestover langs Stiklestad allé et kort stykke før den leden snur sørover i Bjartnesveien ned til Verdalselva, og følger den til brua over elva i Verdal sentrum. Noen få kilometer går på asfalt, resten av dagsetappen følger grusveier og skogstier. Halvveis på dagens etappe ligger Halle kirkested med en fantastisk utsikt over Verdalen og Trondheimsfjorden. Her stod det en kirke frem til 1815. Etter vandring gjennom skog og fruktbart jordbruksland samt en vakker strekning langs Levangerelva med arkitektoniske trebruer og fine badekulper, trer det fram nydelige Klosterruiner omgitt av skog. Klosterruinen er fra 1100-tallet, har en spennende historie og ligger 600 meter fra Munkeby Herberge. Munkeby Herberge tilbyr overnatting og lokal, kortreist mat og Munkeby-øl på gården med hus fra 1600-tallet. Her kan du også smake på osten som munkene på det nye Maria klosteret lager, og du kan besøke dem (10 min vandring), mens deltagelse på tidebønn må avtales via Munkeby Herberge.
Dag 2: 19 km, Munkeby Herberge – Markabygda
Vandringen fortsetter gjennom vakkert kulturlandskap og eventyrlig skog. En drøy stigning fører opp til Tomtvatnet med en koselig rasteplass på veien Leden går videre oppover til setrene Reistadbustaden, Tomtvasslia og Hegglivollen med flott utsikt over Frolfjellene. På Reistadbustaden er det åpen seter i skoleferien. Deretter går stien inn i skogen og ved Vinkjerran åpner utsikten seg mot vakre Markabygda hvor du finner Troset Gård og Markabygda kirkestue som er overnattingsmuligheter med selvhushold. Besøk i Markabygda kirke kan avtales med vertskapet i Markabygda Kirkestue. Det planlegges ferdigstilling av et kapell på Troset Gård sommeren 2023.
Dag 3: 23 km, Markabygda - Borås
Vandringen går langs veien gjennom kulturlandskapet i Markabygda. Deretter følger leden grusveien gjennom skogsterreng. Veien går langs det vakre Bulandsvatnet hvor det er en fin rasteplass og en vannkilde for fylling av turflasker. Det store Ausetvatnet som kommer like etter har også en fin rasteplass og her er det mulig å kjøpe fiskekort Borås Gård har en romslig overnatting i Stabburet og tilbyr selvhushold og catering.
Dag 4: 13 km, Borås – Værnes/Stjørdal
Vandringen begynner gjennom bygdene i Skjelstadmarka. Vandringen går via Okkelberg kapell, flere rasteplasser og en veldig fin gapahuk ved Monaplassen som også har toalett. Deretter går veien i skogsterreng ved Koksåsen. Mot slutten av dagsetappen kommer leden til Værnes kirke fra 1100. Dette er Norges eldste bevarte steinbygning. Det er mulig å låne nøkkel til middelalderkirken i prestegårdskafeen nær kirken.
Dagsetappen ender på Ersgard, - en slektsgård med bygninger fra 1700-tallet, hvor de tilbyr gårdshotell med rom og leiligheter samt hus for selvhushold, og enkel pilegrimsovernatting i smia De leier ut laksefiske og kan tilby orientering om det og gårdens lange og unike historie, inkludert at en av utsendingene fra denne gården deltok i grunnlovsarbeidet på Eidsvoll i 1814.
Overnatting på Stjørdal / Værnes:
- Stabbur i Stjørdal
- Peonhagen
- Ersgard
- Øfsti Mellom
Dag 5: 21 km , Værnes(Stjørdal)- Nyhus/Folden
For sesongen 2024: Folden Gård i Hommelvik er bare åpen for overnatting fra 15. juli - 24. august. Se opprinnelig turbeskrivelse under. En kilometer forbi Folden Gård, ved Folla bru, er det mulig å overnatte i en gapahuk med sovepose og medbrakt mat. Husk å handle mat ved COOP PRIX på Hell/Stjørdal i forkant.
Utenom åpningstid for Folden anbefales det å vandre leden til "Benk i Høybydalen", hvor en alternativ merket sti vil føre vandreren til Hommelvik Stasjon for eventuelt videre vandring til overnatting på airbnb eller 2 km til Grønberg Gård (+47 977 78 278 / + 47 926 29 016 /+ 47 934 18 008, gronberggard@gmail.com) eller vandring 7 km langs Malvikveien (950) til Storsand Camping(+47 73 97 63 60. post@storsandcamping.no ), hvor en også kan reise med buss fra Hommelvik Stasjon (AtB nr 70 retning Trondheim, holdeplass "Storsand 1"). Se enkelt kart og neste etappe/dag.
Vandringen forsetter langs Stjørdalselva gjennom bygda Lånke og forbi vakre Lånke kirke. Deretter stiger du oppover mot Gjevingåsen og går inn i skogen og nyter utsikten fra rasteplassen ved Furan Gård.. Nær to km etter denne kan kommer jettegrytene i Gammelåsdalen. Bruk også benken i Høybydalen som tilbyr et godt hvilested før man påbegynner stigningen opp Slåttmyrdalen, og bruk også slakterskuret i Slåttmyrdalen som tilbyr ly for vær og en kjærkommen rasteplass på toppen av en veldig lang og bratt bakke. Langs leden passerer du minnesmerket Nygårdsvollen og naturreservatet Homla med den mektige Storfossen i elva Homla. Dagens etappe fører deg gjennom skog og myr til Nyhus/Folden Her løper St.Olavsleden sammen med Romboleden som kommer østfra; Selbu, Tydal, Sverige.
Dag 6:16 km , Nyhus/Folden – Vikhammer
Se forrige etappe/dag: Fordi det i sesongen 2024 ikke finnes overnatting i Vikhammer, bør vandringen fra Folden Gård gå på leden tilbake i retning Ersgård, der det er merket en alternativ sti fra Nygårdsvollen til Hommelvik Stasjon for videre transport /vandring mot Trondheim, se enkelt kart sti blåmerket sti "1" , og se neste etappe/dag.
For de som ikke velger å gå til Folden Gård utenom tidsrommet 15.juli - 28. august, og som vandrer til Hommelvik Stasjon, anbefales å ta en overnatting på airbnb eller vandre 2 km til Grønberg Gård (+47 977 78 278 / +47 926 29 016/ + 47 934 18 008, gronberggard@gmail.com) eller lenger til Storsand Camping (+47 73 97 63 60, post@storsandcamping.no), som kan kreve noe busstransport (AtB nr 70 retning Trondheim, holdeplass "Storsand 1" fra Hommelvik Stasjon). Se enkelt kart fra forrige etappe/ dag og neste etappe/dag.
Vandringen starter gjennom kulturlandskap på Nyhus og går deretter i skog langs Fisktjønna. Så følger vandringen på sti forbi Kvilstein på skarpåskjølen, Gapahuken på Erikbu og rasteplass ved Nyvatnet. Deretter går vandringen på vei forbi Fjølstadtrøa, en gammel husmannsplass som i dag er museum. Vandringen går videre til et utsiktpunkt på Saksvikskorsen, som er det første stedet pilegrimene kan se Trondheim. I middelalderen stod det et stort kors her. I dag er det satt opp benker, et nytt kors og et klokketårn, samt at skogen er ryddet slik at en igjen kan nyte utsikten mot byen. Deretter går vandringen ned mot Vikhammer etter Markabygdveien og til Vikhammer til den siste overnattingen på St. Olavsleden.
Overnattingsmuligheter Vikhammer: ikke avklart
Dag 7: 18 km, Vikhammer- Nidarosdomen
Se forrige etappe/dag: For sesongen 2024,- om du har tatt toget eller vandret til Vikhammer, kan du vandre de siste 14 km inn til Nidarosdomen, eller du kan ta toget til Rotvoll og vandre de siste 8 km inn til Nidarosdomen. Fra Vikhammer kommer du raskt inn til Ranheim og følger den merkede stien som beskrevet under. Fra Rotvoll kommer du raskt inn på Ladestien og følger videre som beskrivelsen under til Nidarosdomen.
Vandringen følger fine gangveier forbi Ranheim kirke og en unik mulighet for utsikt over fjorden er å besøke Flipper kafe på Grilstad. Vandringen går så på den vakre tilrettelagte turstien (Ladestien) ved fjorden fram til Lade hvor Ringve Museum og Botaniske Hage bør besøkes. Her går vandringen deretter forbi flere kirker som Lade kirke (1190), Lademoen kirke (1905) og Bakke kirke (1715) ved Kristiansten festning (1684), før en til slutt når Nidarosdomen og null-steinen som viser at målet for pilegrimsvandringen er nådd. Så er det tid for besøk på Nidaros Pilegrimsgård for registrering, for å motta et Olavsbrev eller diplom og et nydelig pilegrimsmåltid for å feire en avsluttet pilegrimsvandring.
Overnattingsmuligheter i Trondheim:
- Nidaros pilegrimsgård (pilegrimsenter- og mottak)
- Trondheim Vandrerhjem- Hostel
- P-Hotels Brattøra
Ankomst:
- Fly: Trondheim lufthavn Værnes
- Tog: Fra Trondheim/Værnes til Verdal stasjon
- Taxi: Fra Verdal stasjon (sjekk avganger fleksibel transport til busstakst på AtB.no)
- Opphold: Reserver overnattingssted i god tid ved enten Stiklestad hotell (pilegrimsrabatt) , Gjesteloftet på Vikinghuset «Stiklestadir»,Stiklestad Prestegård med enkelt pilegrimsmottak (bestilling via email stiklestad@pilegrimssenter.no), Stiklestad Camping eller Soria Moria Camping
Dette kan du oppleve på denne turen
-
Kulturminne
Halle gamle kirkested
St. Olavsleden -
Kulturminne
Munkeby kloster
St. Olavsleden -
Overnatting
Munkeby herberge
St. Olavsleden -
Rasteplass
Rasteplass ved Tomtvatnet
St. Olavsleden -
Overnatting
Markabygda kirkestue
St. Olavsleden -
Overnatting
Troset Gård – overnatting for pilegrimer
St. Olavsleden -
Overnatting
Borås gård
St. Olavsleden -
Kirke
Okkelberg kirke/kapell
St. Olavsleden -
Gapahuk
Monaplassen gapahuk
St. Olavsleden -
Overnatting
Ersgard Gårdshotell med pilegrimsovernatting
St. Olavsleden -
Overnatting
Øfsti Mellom
St. Olavsleden -
Kirke
Lånke kirke
St. Olavsleden -
Kulturminne
Nygårdsvollen
St. Olavsleden -
Naturområde
Homla naturreservat inkl Storfossen
St. Olavsleden -
Kulturminne
Kvilstein
Gudbrandsdalsleden -
Kulturminne
Saksvikkorset
St. Olavsleden, Romboleden -
Kirke
Ranheim kirke
St. Olavsleden, Romboleden -
Kulturminne
Ringve musikkmuseum
St. Olavsleden, Romboleden -
Kulturminne
Ringve botaniske hage
St. Olavsleden, Romboleden -
Kulturminne
Kristiansten festning
St. Olavsleden, Romboleden, Gudbrandsdalsleden, Østerdalsleden -
Nøkkelsted
Nidarosdomen
Gudbrandsdalsleden, St. Olavsleden, Kystpilegrimsleia, Østerdalsleden, Romboleden -
Overnatting
Nidaros Pilegrimsgård
Gudbrandsdalsleden, St. Olavsleden, Kystpilegrimsleia, Østerdalsleden, Romboleden
Andre turer i nærheten
[[ notice ]]
Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.