Singsås - Trondheim

84 KM
4 - 6 dager
Opplev Trøndelag på sitt beste ved å vadre langs Østerdalsleden fra Singsås til Trondheim. En enkelt, jordnær og ekte opplevelse.
Krevende tur
Ligger langs Østerdalsleden

Dag 1: (23 km) Singsås – Samatun

Første etappe på Pilegrimsreisen starter ved Stavkirken i Singsås. Det gamle kirkestedet har trolig hatt stående kirke her for allerede 800 år siden. Pilegrimsleden følger samsjøveien nordover. Etter å ha gått ca. 5 km lags grusveien, tar man av til venstre på tydelig sti langs elven Sevilla. Leden går igjennom våtmarker opp mot Sevilltjønna i foten av Burufjellet. Men for dagens rast, anbefaler vi at du trekker opp til pilegrimsbua ved Okstjønna. For slitne pilegrimer, kan dette være et godt alternativ for overnatting. Man avslutter dagen med å bevege seg over Samsjøvollen, med Samsjøen på ledens høyre side. Siste delen over Samsjøvollan er på høyfjell med begrenset mobildekning. Deretter bærer det ned til Samatun, og pilegrimens første (eller andre) overnatting på turen.

Overnatting

Dag 2: (28 km) Samatun - Kirkflå

Vandringens desidert lengste etappe vil føre pilegrimen over et vakkert småkupert fjellandskap. I dette området er det flere interessante kulturhistoriske steder, hvor leden passerer nært. Først kommer man til St. Olavsknypen, et sted beryktet for sine gamle myter og sagn. Under nedstigningen fra fjellet følger man deler av Rangåveien, en flott gammel kløvvei ned til Heimvollen. Her er det mulig å få overnatting ca. 10km før overnatting i smia på Kirkflå ved behov.. Videre går leden forbi Fremo Leir og bort til Kirkflå. Kirkflå har hatt stor betydning for innbyggerne i Melhus fra gammelt av, og var en gang kirkestedet til kommunen.

Overnatting

Dag 3: (15 km) Kirkflå - Rødde

Dagen starter bratt og myrlendt. Men etter noen km, flater det ut og det blir lettere å gå. Pilegrimsleden passerer over vassfjellet ved Øyvindtjønna på etappens høyeste punkt. Ved Øyvindtjønna sto det et kapell i middelalderen. Like ved renner St. Evens kilden, som historiene forteller hadde undergjørende vann. For Østerdalsleden er også dette stedet kalt feginsbrekka (gledesbakken), siden dette er det første stedet hvor det er mulig å få øye på Nidarosdomen, pilegrimens endelige mål for vandringen. Ved Øyvindtjønna er det også ei lita bu/sælehus med 2 brisker, ingen madrass/kokemulighet. Fra toppen bærer det nedover gjennom skogen til Rødde folkehøyskole.

Overnatting

Dag 4: (18 km) Rødde - Trondheim

Dagen starter i en asfaltert motbakke før man går av på grusvei etter en rundkjøring. Herifra går leden stort sett på grusvei og sti gjennom kulturlandskap ned til Nidelven. Deretter følger siste stykke av østerdalsleden Nidelven. Underveis vil pilegrimen nå Øvre og Nedre Leirfoss. Gamle kraftverk, som har forsynt trondheimsregionen med elektrisitet. Fra Nedre Leirfoss følger leden en «grønn åre» langs elven inn til byens sentrum. Til sists går leden i urbant miljø, forbi Lerkendal, St. Olav hospitals og til sist over Elgseterbrua med flott utsikt til Nidarosdomen og reisens ende.

Vi håper du kommer innom pilegrimsmottaket på Nidaros pilegrimsgård, slik at vi får registrert deg som pilegrim, gi deg de siste stemplene i passet og et merke som gir deg gratis inngang i Nidarosdomen.

Overnatting

Praktisk Informasjon

Anbefalt turperiode: Juni - September

Ankomst:

 • Tog/Buss til Singsås stasjon.
  • Fra Trondheim stasjon
  • Gardemoen Lufthavn
 • Startpunkt ved Stavkirken i Singsås
  • Fra Stasjonen følger dere leden nordover som passerer stasjonen. Altså ta til venstre fra stasjonen ut på veien. Deretter ta første veikryss til høyre og følg veien opp til Stavkirken.
 • Startpunkt nært terrenget
  • Buss (340) fra Trondheim til Singsås, gå av ved Klokkerhaugen (Midtre Gaudal).
 • Overnatting i Singsås

Avreise:

 • Tog eller buss fra Trondheim sentralstasjon
 • Fly fra Trondheim lufthavn, Værnes


Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.