Ringebu - Otta

61 KM
4 dager
En pilegrimsvandring med smak av vakre Gudbrandsdalens natur, kultur og mat.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Gudbrandsdalsleden

Dag 1: (12 km) Ringebu - Hundorp

Starten går fra Ringebu Stavkirke på Panoramaveien, som navnet sier en vei med god utsikt, til Vålerbrua. Fra Vålerbrua opp gjennom boligfeltet Kjønås og ned mot Bærsveinhølen, ett gammelt brosted der elva Frya bruser i fossestryk.

Gjennom furuskog, på gamle vegfarør og langs Gudbrandsdalslågen før du ser Dale-Gudbrands Gard. Dette var et gammelt høvdingsete og maktsentrumet for Gudbrandsdalen i vikingtid. Her finner du historien om møtet mellom Olav den Hellige og Dale-Gudbrand i 1021, det historiske ”Kristningstinget” fra Snorre’s Heimskringla.

Turen går forbi Sør-Fron Kirke fra 1787 med særpreg. En åttekantet steinkirke som ligger midt i leden. Du går gjennom prestegården hvor Ludvig Holberg bodde i en periode som barn. Prestegården er fra 1300 tallet. Dagen ender på Sygard Grytting hvor pilegrimer har overnattet siden 1321, dokumentert i et skinnebrev, og kanskje tidligere. Her finner du også et pilegrimsloft/ herberge fra ca 1280.

Overnatting på Hundorp:

Dag 2: (25 km) Hundorp - Kvam

Dagsetappen tar deg med til ledens høyeste punkt i Gudbrandsdalen. Gjennom Lauva med gravhauger og spesielt kulturlandskap går turen opp til Skar ca 600 moh. Her ligger det gamle husmannsplasser oppunder berget. Et ”pilgrimsrefuge”, gapahuk er også satt opp her for å ta i mot pilegrimer og andre vandrere som trenger en rast. Her ser du ut over Gudbrandsdalen og innover mot Jotunheimen. Fortsett i dalsiden med utsikt over Vinstra, forbi husmannsplassen Støslia (Stusslia) før nedstigning mot Kvam.

Overnatting Kvam Kirketeigen Camping

Dag 3 (15 km) Kvam - Sjoa

Ut fra Kvam og Kirketeigen går leden langs Weikleåa, som forårsaket storflommene i 1994 og 2011.

Ut gjennom småbebyggelse og beitemark før oppstigningen gjennom furuskog til Nordre Løfta, her er det en pilegrimsbenk hvor en kan hvile og nyte utsikten.

Så går leden gjennom furuskogen ned mot Sjoa og Varphaugen.

Overnatting Varphaugen gård


Dag 4 (9 km) Sjoa - Otta

Siste dagen går opp lia, langs et gammelt setertråkk opp til Sjåheim. Her er det utsiktspunkt mot Otta. Etter Sjåheim går leden nedover mot Solheim og Otta.

Otta, byen ved Rondane, er et knutepunkt og har både tog- og bussforbindelser sør-nord og øst - vest.

Anbefalt turperiode

Juni - September

Ankomst Ringebu tog (entur.no eller vy.no)

Avreise Otta tog (Entur.no elelr vy.no)

Nyttig lesetoff

Matopplevelser på Sygard Grytting

Syltetøy laget av bær fra hagen, hjemmelaget brød og kaker, kjøtt og fisk som kommer fra skog og fjell i kortreist avstand – det er litt av maten historiske Sygard Grytting gård har å by på.
Les mer
Foto: David Tett

Ville eventyr på en pilegrimsvandring gjennom Norge

Hva inspirerer tre karer til pilegrimsvandring på Gudbrandsdalsleden? Å sove ute i pøsregn og å bli angrepet av et av de minste og mest hissige dyrene i Norge?
Les mer

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.