Pilegrimsleden | Ringebu - Vinstra

Ringebu - Vinstra

34 KM
2 dager
En pilegrimsvandring med smak av vakre Gudbrandsdalens natur, kultur og mat.
Middels tur
Ligger langs Gudbrandsdalsleden

Dag 1: (22 km) Ringebu - Hundorp

Starten går fra Ringebu Stavkirke på Panoramaveien, som navnet sier en vei med god utsikt, til Vålerbrua. Fra Vålerbrua opp gjennom boligfeltet Kjønås og ned mot Bærsveinhølen, ett gammelt brosted der elva Frya bruser i fossestryk.

Gjennom furuskog, på gamle vegfarør og langs Gudbrandsdalslågen før du ser Dale-Gudbrands Gard. Dette var et gammelt høvdingsete og maktsentrumet for Gudbrandsdalen i vikingtid. Her finner du historien om møtet mellom Olav den Hellige og Dale-Gudbrand i 1021, det historiske ”Kristningstinget” fra Snorre’s Heimskringla.

Turen går forbi Sør-Fron Kirke fra 1787 med særpreg. En åttekantet steinkirke som ligger midt i leden. Du går gjennom prestegården hvor Ludvig Holberg bodde i en periode som barn. Prestegården er fra 1300 tallet. Dagen ender på Sygard Grytting hvor pilegrimer har overnattet siden 1321, dokumentert i et skinnebrev, og kanskje tidligere. Her finner du også et pilegrimsloft/ herberge fra ca 1280.

Overnatting på Hundorp:

Dag 2: (12 km) Hundorp - Vinstra

Dagsetappen tar deg med til ledens høyeste punkt i Gudbrandsdalen. Gjennom Lauva med gravhauger og spesielt kulturlandskap går turen opp til Skar ca 600 moh. Her ligger det gamle husmannsplasser oppunder berget. Et ”pilgrimsrefuge”, gapahuk er også satt opp her for å ta i mot pilegrimer og andre vandrere som trenger en rast. Her ser du ut over Gudbrandsdalen og innover mot Jotunheimen.

Anbefalt turperiode:


Juni til september

Ankomst:

  • Tog eller buss til Ringebu stasjon

Avreise:

  • Tog eller buss fra Vinstra stasjon

Nyttig lesetoff

Matopplevelser på Sygard Grytting

Syltetøy laget av bær fra hagen, hjemmelaget brød og kaker, kjøtt og fisk som kommer fra skog og fjell i kortreist avstand – det er litt av maten historiske Sygard Grytting gård har å by på.
Les mer
Foto: David Tett

Ville eventyr på en pilegrimsvandring gjennom Norge

Hva inspirerer tre karer til pilegrimsvandring på Gudbrandsdalsleden? Å sove ute i pøsregn og å bli angrepet av et av de minste og mest hissige dyrene i Norge?
Les mer
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.