Borgleden

190 KM
9 dager
Opplev Borgleden i vakkert og frodig kulturlandskap, fra Elgåfossen til Oslo.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Borgleden

Thomas Andersen

Borgleden starter ved Elgåfoss, og går gjennom Østfold og Akershus til Oslo. Navnet Borgleden er hentet fra det historiske navnet Borgarsysla og Borgartinget. Langs leden finner du byene Halden og Moss, men også Sarpsborg, som ble grunnlagt av Olav den Hellige i 1016. Idylliske tettsteder, gårdsbruk, middelalderkirker, herregårder og flere museer samt tallrike kulturminner fra jernalder og bronsealder preger også leden. Underveis finner du skilt som gir gode beskrivelser av kulturminnene du møter. Etappene er enkelt tilgjengelig via kollektivtransport, og store deler egner seg også godt til å sykles. Under finner du turforslag, flere av dem kan en enkelt dele opp etter eget ønske.

Dag 1: (22 km) Elgåfossen - Bakke

Turen starter ved Elgåfossen rasteplass (Enningdalsveien). Her finner du gode parkeringsmuligheter. Ved Elgåfossen som ligger på grensen til Sverige kan man fortsette sydover inn i Sverige langs Kuststigen eller Bohusleden. På vei nordover mot Gibsrød gård ser du Elgåfoss som er Østfolds høyeste uregulerte fossefall med en fallhøyde på 46 meter. Leden bringer deg frem til Svingen/Bråtorp Camping og Søndre Enningdalen kirke. Ved Svingen krysser leden RV 22 og Enningdalselva og fortsetter på vestsiden av elva før den igjen krysser elva og går på østsiden av elva de siste kilometerne til Berby. Berby er en gammel herregård med rik historie og her sto det et stort slag mellom svensker og nordmenn i 1808. Veien videre ned mot Iddefjorden følger elva som er en flott lakseelv. Langs Iddefjordens idylliske østre bredd kommer vi etter hvert gjennom Folkå Naturreservat og til Bakke Camping.

Overnatting i Bakke:

Dag 2: (15 km) Bakke - Halden

På denne første delen går leden sammen med Kyststien, og området er preget av steinhoggervirksomhet. Pilegrimsleden passerer Idd middelalderkirke før den fortsetter langs og parallelt med riksvei 22. Sommeren 2014 ble det funnet et pilegrimsmerke fra middelalderen her. Dette er en god indikator på at det her gått pilegrimer i hundrevis av år. Fra Øberg og mot Fredriksten festning går leden på en gammel hovedvei. Fredriksten festning har en usedvanlig flott beliggenhet på høyden der den skuer over byen, og inneholder blant annet festningsmuseum – i regi av Østfoldmuseene.

Overnatting i Halden:

Dag 3: (33 km) Halden - Sarpsborg

Startpunkt for dagens etappe - Immanuels kirke - er en tydelig del av bybildet i Halden. Du krysser elven Tista og går gjennom gammel trehusbebyggelse frem til Rød Herregård, med vakkert parkanlegg og fin sjøutsikt. Etappen videre følger tettbebyggelse og jordbrukslandskap frem mot Berg middelalderkirke. Ved å ta en kort avstikker fra leden finner du den vakre gården Østgaard, som tilbyr overnatting. Det samme kulturlandskapet, men også skogsterreng bringer deg frem til Ingedal middelalderkirke. Fra Ingedal følges Riksvei 118 før leden tar av mot skog og høydedrag, som gir god utsikt mot vest. Her kan du både se gammel hulvei, og husmannsplasser og graver fra bronsealder, før du passerer riksveien igjen frem mot Skjeberg middelalderkirke. Herfra følger etappen først skogsterreng, så tettbebyggelse frem til Hafslund kirke og Hafslund Hovedgård med sitt store parkanlegg. Dagens etappe avsluttes med å gå over Glomma og Sarpefossen inn mot Borgarsyssel museum, St. Nikolas kirkeruin og Olavsbyen Sarpsborg.

Overnatting i Sarpsborg:

Dag 4: (22 km) Sarpsborg - Råde

Start dagens etappe ved Borgarsyssel museum og fortsett gjennom Sarpsborgs gågate St. Mariegate. På veien ut av byen passerer du Tune kirke og Tunevannet, bebyggelse og skog. Opstadfeltet, et av Østfolds største gravfelt fra Bronsealderen, ligger ca. 100 m av leden. Ferden går videre på Gamle Kongevei hvor du blant annet finner en Olavskilde. Solli kirke ligger på leden, og her kan du velge å ta en pause i historiske dronning Desiderias lund. I nærheten av kirken ligger Utne Camping. Ferden går så videre til Soli brug og Galleri. Herfra går du videre langs Aagaardselva, og følger merkingen mot Råde. Pilegrimsleden gjennom Råde byr blant annet på vakkert kulturlandskap langs raryggen. De mange kulturminnene i området vitner om at området har gitt gode bo- og vekstvilkår i tusenvis av år. Blant disse er de flotte steinringene på Lundeby og Råde middelalderkirke. Om du går av leden før Råde kirke finner du overnattingsmulighet på Kihl gård.

Overnatting på Råde:

Dag 5: (27 km) Råde - Moss

Fra Råde stasjon følger du Stasjonsveien og holder rett frem på Tesalaveien. Du befinner deg nå i vakkert kulturlandskap med dyrket mark og gårder. Leden bringer deg etter hvert langs jernbanelinjen og du passerer gravhaugene og krigsminnene i Sognslunden. Fra Rygge togstasjon skuer du Rygge middelalderkirke som ligger oppe på høyden. Fra kirken fortsetter du langs hovedveien før turen går gjennom variert terreng med skog, tettbebyggelse, gravringer og andre kulturminner. Et av disse er Telemarkslunden, et fredet naturreservat og bøkeskog med gravfelt. Vakker løvskog fortsetter å prege terrenget – før du nærmer deg Moss sentrum og møter den flotte utsikten mot Oslofjorden.

Overnatting i Moss:

Dag 6: (12 km) Moss - Son

Moss kirke er starten på dagens vandring og du går gjennom bysentrum før du kommer til den frodige Mosseskogen. Du går videre til tettstedet Son, som er kjent for sin trehusbebyggelse fra Hollendertiden. Son sentrum ligger vakkert plassert nede ved fjorden hvor du finner kystkultursenter, spisesteder og butikker, eller du kan nyte en stille stund på Solåsen Pilegrimsgård som har nydelig utsikt over fjorden, eller få en deilig behandling på Son spa.

Overnatting i Son:

Dag 7: (23 km) Son - Ås

Vandringen starter fra Son sentrum, gjennom vakkert skogsterreng og grusveier før du fortsetter til Vestby og når Vestby kirke som er en nygotisk kirke fra 1886. Turen går så videre gjennom et flott kulturlandskap og store åkerområder i retning Ås. Omlag 6 km fra Son, finner du Pilegrimsherberget Urtegården, Nordre Mørk. Fremme i Ås går leden via universitetsparken, forbi landbruksmuseet og opp til Ås kirke.

Overnatting på Ås:

Dag 8: (22 km) Ås - Mastemyr

Fra Ås kirke går vandringen ned langs innsjøen Årungen. Etter dette vender du opp igjen mot Nordbyplatået til Nordby kirke. Deretter går veien over Leonardo da Vinci-brua og inn i Nøstvetmarka. Leden går gjennom skog og gammelt kulturlandskap, hvor det tidligere har ligget flere husmannsplasser. Gjennom Oppegård går du den gamle kongeveien. Veien følger videre det gamle veifaret over Grønnliåsen mot Prinsdalen. Her ligger «Kongsbordet» - et gammelt hvilested langs veien, beskrevet av biskop Jens Nilssøn på 1500-tallet.

Overnatting på Mastemyr:

Dag 9: (16 km) Mastemyr - Oslo

Fra Mastemyr og mot grensen til Oslo og ned mot Prinsdalen er det flere gravrøyser fra eldre jernalder. Skogbunn er godt for føttene, og leden byr på både dette og asfalt på denne strekningen. Her anbefales det å sette av tid i Ekebergparken med sine vakre statuer, før du vandrer videre på hardere underlag mot Lovisenberg.

I Middelalderparken i Oslo kopler Borgleden seg på Gudbrandsdalsleden og du kan vandre videre mot Trondheim.

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.