Pilegrimsruta fra Eidsvoll til Lillehammer på sykkel

132 KM
2 dager
«Pilegrimsruta» går fra Halden, gjennom Oslo og videre nordover til Trondheim. Den er en del av langdistanseruta EuroVelo 3 «Pilgrims Route», som strekker seg fra Santiago de Compostela til Nidaros.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Bente Fekene

Turen kan starte ved Eidsvoll stasjon, som ligger langs elva Vorma. Her er også Skibladners sørligste anløpssted. Nasjonal sykkelrute 7 går på vestsiden av Vorma, og den skiltede ruten starter med en stigning opp til Hammerstad og videre på asfalterte fylkesveier retning Minnesund. Etter å ha syklet over Vorma er du snart inne på sykkelveien langs Mjøsa, som i hovedsak ligger på nedlagt jernbanespor og som sto ferdig i 2016. Etter å ha syklet cirka 22 kilometer, kommer du til gamle Morskogen stasjon, hvor Hamar og Hedemarken Turistforenings har åpnet ubetjent hytte i Morskogen vokterbolig. Her ved strandkanten er det fint å ta en rast.

Ruta følger fylkesveien inn i Tangen sentrum. Verdt et besøk er Tangen kirke og Kulturhuset Fredheim, som var hjemmet til den kjente forfatteren Ingeborg Refling Hagen. Ruta fører deg videre inn på grusvei gjennom skogen. Etter hvert åpner landskapet seg og du ser Mjøsa og kulturlandskapet i Stange Vestbygd. Etter noen kilometer på idylliske bygdeveier, kan du gjøre en stopp ved Stange kirke. Dette er en av Norges eldste middelalderkirker, nevnt i 1225 i Håkon Håkonsens saga.

Turen går videre på asfaltert vei langs Mjøsa. Her ligger også storgårdene, hvorav noen beskrevet som kongsgårder i islandske og norske kongesagaer og i Olav den helliges saga. Langs veien finnes også gårdsutsalg og kafeer, som innbyr til en kaffestopp. Vi anbefaler også en kort avstikker ned til Atlungstad Brenneri. I dette historiske brenneriet fra 1855, kan du oppleve norsk brennerihistorie og akevittproduksjon eller nyte lokal mat i sommerkaféen.

Etter noen få kilometer på gang- og sykkelvei sykler du over Stangebrua, med fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. Pilegrimsruta fortsetter langs Mjøsa forbi Hamar sentrum, Skibladnerbrygga og populære rekreasjonsområder med badestrender og stupetårn.

Etter å ha syklet langs en idyllisk strandpromenade, kommer du til Pilegrimssenter Hamar. Senteret ligger på området til Hamarkaupangen; middelalderbyen med Hamarkatedralen, biskopens borg, St. Olavs kloster, urtehage, hospital og skole. I dag er Domkirkeodden fortsatt et pilegrimsmål, med ett av Norges største middelaldermuseer med domkirkeruinene som hovedattraksjonen.

Distanse Eidsvoll – Hamar: 68 kilometer

Overnatting:

  1. Tangenodden Camping
  2. Fredheim
  3. Husmannsplassen Skomakerbakken
  4. Gørdammen
  5. Herkestad Gård
  6. Fjetre Gård
  7. Hamar Vandrerhjem Vikingskipet
  8. Thon Hotel
  9. Scandic Hotel Hamar
  10. Pilegrimssenter Hamar
  11. Seiersted Pensjonat
  12. Hedmarktoppen

Fra Domkirkeodden sykler du ut på asfaltert vei forbi Norsk Jernbanemuseum og videre nordover et kort stykke før du er inne på grusveien langs Mjøsstranda. Etter noen kilometer kommer du til Jessnes, som er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser. Ta av til høyre ved gamle Jessnes stasjon og over en usikret jernbaneovergang. Etter å ha syklet oppover et stykke, blir du belønnet med storslagen utsikt over Mjøsa, før det fortsetter videre gjennom kupert kulturlandskap og skog mot Brumunddal sentrum. Den siste strekningen går på asfalt og etter å ha passert undergangen under E6, er du i sentrum. Her følger sykkelruten gågata, før du blir ledet videre ut på gang- og sykkelvei, langs veiskulderen på en noe trafikkert vei, over E6 igjen og videre mot "gamle Ringsaker".

Du kan gjøre en avstikker til høyre mot Rudshøgda og sykle inn på Prestvegen, hvor Prøysenhuset og husmannsplassen Prøysenstua ligger langs. I enden av Prestvegen møter du igjen Pilegrimsruta og ser snart Ringsaker kirke nede ved Mjøsa. Den vakre kirken er en steinbasilika, viet til Olav den hellige, og var i middelalderen et viktig mål for pilegrimer på vei mot Nidaros.

Like nord for kirken ligger den lille klippeøya Steinsholmen med ruinene av Norges største tårnbygning fra middelalderen. Mjøskastellet skal ha blitt oppført av Kong Håkon Håkonsson i 1234, og ble strategisk plassert her hvor Mjøsa er på sitt smaleste.

Stasjonsbyen Moelv oppsto som tettsted ved Moelva med møller, sagbruk og vadmelstamper. Her ligger også Strand Brænderi fra 1843, som var Norges første bondeeide bedrift. Fortsett nordover langs den noe trafikkerte Rv 213. Gjør en avstikker til Smedstadsletta og Tolvsteinsringen. Denne steinringen er en av Ringsakers mest kjente fornminner.

Et par kilometer like før Samuelstuen camping, kan du studere den berømte geologiske formasjonen ”Biskopkonglomeratet”. Sving av til venstre og ned mot den gamle Trondhjems Kongevei og Bergseng stasjon. Strekningen du nå sykler på er 12 kilometer, har grusdekke og er noe kupert. Du passerer gamle husmannsplasser og Skog gård som er nevnt i Magnus Erlingssøns saga. Like nord for gården pipler St Olavs kilde fram, viet Olav Den Hellige. I enden av veien og etter en motbakke er du igjen oppe på Rv 213, som følges på gang- og sykkelvei til Lillehammer sentrum.

Distanse Hamar - Lillehammer: 64 kilometer.

Overnatting:

  1. Atelier Lefstorvet
  2. Wood Hotel
  3. Mjøsa Ferie- og fritidssenter
  4. Kvarstad Gård
  5. Koss gård
  6. Frich´s Motell og Spiseri Rudshøgda
  7. Pilegrimsstuggua
  8. Steinvik Camping
  9. Vea (kun grupper)
  10. Ringen
  11. Johannesgården
  12. Brøttum Camping
  13. Brynn
  14. Lillehammer Vandrerhjem

Dette kan du oppleve på denne turen

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.