Oslo: Middelalderparken - Gamle Aker Kirke

6 KM
1 time
Man behøver ikke gå fra Oslo til Trondheim for å få en smak av pilegrimslivet. Hva med en tur langs leden gjennom middelalderens Oslo?
Enkel tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Gudbrandsdalsleden

Historiske Oslo

Turen starter fra Middelalderparken i Gamlebyen, i kjernen av middelalderens Oslo og ender ved Gamle Aker kirke. I middelalderparken ligger det ruiner av monumentalbygninger fra middelalderens Oslo. Det kunstige vannspeilet i parken viser vannkanten slik den fremsto på 1300-tallet, da pilegrimsvandring hadde sin storhetstid i Norge. Fra denne stranden, som i middelalderen var bebygd med sjøboder og kaianlegg, kan man se over til Hovedøya, hvor restene etter Cisterciensernes kloster som ble påbegynt i 1147 fortsatt ligger. Går vi nordøstover fra vannspeilet treffer vi først på ruinene etter Mariakirken og ruinene av kongsgården fra slutten av 1200-tallet. Følg jernbanesporene som fører deg til Saxegården og videre til ruinene av Clemenskirken og Nikolaskirken. Fortsett til St. Halvardsplass hvor Oslo Ladegård er å finne. Både Saxegården og Ladegården tufter på middelalderruiner.

Ved ruinene av St. Hallvard katedralen står milesteinen som markerer at det er 643 km til Nidaros, distansen på Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim. Foto: Eskil Roll

Olavsarven i hovedstaden

Når vi vandrer ut av middelalderparken møter vi den første milesteinen på Gudbrandsdalsleden mellom Oslo og Trondheim, som forteller at det er 643 km til Nidaros – det navn Trondheim hadde i middelalderen og fortsatt er navnet på bispedømmet i Midt-Norge. Her ligger også ruinene av Clemenskirken, hva man mener er Oslos eldste kirke. Et par steinkast herfra finner vi også Oslo Ladegård fra 1624, bygget på murene av Oslo bispeborg. Her ligger også restene av Oslos første domkirke Hallvardskatedralen og Korskirken. Olavsklostret, et av middelalder Oslos fire klostre, ligger også her og minner om at Olavsarven også finnes på konkret fysisk vis i hovedstaden.

Ut av Gamlebyen går vandringen mot den gamle arbeiderbydelen Kampen. Fortsett gjennom Tøyen med Botanisk Hage, Naturhistorisk museum og Munchmuseet. Ta gjerne en stopp på en av de mange hyggelige kafeene på Grünerløkka, før du vandrer over Akerselva og følger Kjærlighetsstien til den sjarmerende trehusbebyggelsen i Telthusbakken.

Turen avsluttes i gamle Aker kirke. I kirken kan du se ett av de eldste korsmerkene på Østlandet og etterligner Hallvardskatedralen i Gamlebyen. Utenfor kirkerommet, på Maria–kapellet, kan du se Midgardsormen som er hugget inn i veggen. Den representerer et sjeldent uttrykk for hvordan førkristen mytologi og virkelighetsforståelse ble brukt i et nytt kristent verdensbilde.

Ved Gamle Aker kirke ligger også Pilegrimssenter Oslo - ta en tur innom for mer informasjon om pilegrimsvandring og en hyggelig kopp kaffe på Pilegrimscafeen som er åpen gjennom sommerukene!

Anbefalt turperiode:

Hele året

Ankomst:

  • Ta trikk 19 (til Ljabru) eller buss 34 (til Ekeberg) fra Jernbanetorget/Oslo S og gå av på St.Hallvards plass. Når du går av trikk/buss står du ved Oslo Ladegård, på andre siden av gaten ligger Minneparken og ruinene av St.Hallvardskatedralen, her starter Gudbrandsdalsleden som går fra Oslo til Trondheim.

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.