Levanger - Tautra (ytre led)

57 KM
4 dager
Ta toget til Levanger, og legg ut på en vandring langs Trondheimsfjorden i det vakre Frosta-landskapet. Du bor godt, passerer flere kulturminner underveis, og kan avslutte turen med båt fra Frosta til Trondheim, før den siste etappen gjennom sentrum til Nidarosdomen.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs St. Olavsleden

Ta toget til Levanger (fra Trondheim S eller Trondheim Lufthavn/Værnes) på morgenen eller dra tidligere for en overnatting på ærverdige Thon Hotel Backlund i trehusbyen Levanger.

Proviant underveis: Foruten i Levanger by, passerer du matbutikker på Ekne (like før Falstad), samt butikk, apotek m.m. på Frosta.

Dag 1: 16 km. Levanger by - Falstadsenteret

Vandringen starter gjennom trehusbyen Levanger, der hele sentrum er fredet av Riksantikvaren på grunn av den unike trehusbebyggelsen fra begynnelsen av 1900-tallet. Gå gjerne innom Levanger kirke i sentrum av byen og nyt turen langs kanalen og over brua.

Videre går vandringen gjennom det nydelige og blomstrende arboretet i Staupslia og gjennom nytt kulturlandskap til den vakre pilegrimskirken Alstadhaug fra 1180.

Mot slutten av dagen går vandringsstien lenge langs Trondheimsfjorden, og det er mulig med et bad på denne strekningen, gjerne i Holsandbukta i Skogn.

Deretter går vandringen innover landet mot Falstadsenteret. Falstadsenteret var en fangeleir under 2. verdenskrig, men er i dag et senter for menneskerettigheter og et minnested, museum, arkiv, studiesenter, kafe og pilegrimsherberge med høystandard. Husk at også måltider må bestilles på forhånd.

Dag 2: 13 km. Falstadsenteret - Hellberg Herberge

Vandringen går videre fra Falstadsenteret langs asfaltvei og gjennom dype skoger. På midten av dagen er vandringen kommet til Sottjønna der det er hvilebenker og mulighet for et bad. Seinere går vandringen mot Frosta og etter en vakker vandring langs Trondheimsfjorden når vi frukt- og bærgården Hellberg Herberge for overnatting.

Dersom en vil unngå lang vandring på asfalt, ønsker en kortere dagsetappe, eller bare hotellovernatting på hele vandringen, kan det bestilles transport/taxi på denne etappen, eventuelt noen kilometer forbi Hellberg til Fånesbukta for å starte opp vandringen på Frostastien- se Dag 3 som da blir Dag 2.

Man kan også velge å slå sammen dag 2 og 3 til en lang dagsetappe på 33 km, men vi anbefaler i utgangspunktet ikke så lange etapper.

Dag 3 (2): 20 km. Hellberg Herberge/Fånesbukta - Valberg Slektsgård

Vandringen går videre et kort stykke langs veien ved Trondheimsfjorden fram til Fånesbukta hvor den fortsetter langs den vakre Frostastien som slynger seg ved fjorden i skog, kulturlandskap og på strandområder. På strekningen er det vakre steder med benker for en pause, og både Oldervik Herberge (bør avtales på forhånd) og Småland havn er verdt et besøk.

Når vandringen på Frostastien har nådd Ryggjavika går vi stien opp til kulturminnene Tinghaugen og Logtun kirke som ligger 1,5 km fra Frostastien. Her er det også et åpent bygdetun med benker og infomateriale om kulturminnene.

Deretter går vandringen videre 2,5 km til storslåtte Valberg Slektsgård for overnatting. Valberg Slektsgård har gårdshotell, gourmetmat og gårdsbutikk.

Vakre Frosta

Foto: Ruben Heijloo

Tinghaugen

Dag 4(3): Valberg Slektsgård + 3,5 km til Pilegrimsbåten + båttur med Pilegrimsbåten + 4 km til Nidaros

Vandringen starter på morgenen fra Valberg Slektsgård omlag 3,5 km ned til Mostadkaia på Frosta hvor pilegrimsbåten (mandag, onsdag og fredag* ) tar deg inn til Trondheim. (se informasjon om "Pilegrimsbåten til Trondheim fra Frosta" for mer informasjon om avgangstider og priser).

Det er mulig å ta turen ut til Tautra kvelden før, eller bruke en ekstra dag for besøk av Tautra og overnatting på Klostergården. Tautra har et unikt fugleliv som er mulig å se noe av på denne vandringen.

Pilegrimsbåten fra Frosta gir en opplevelsesrik båttur over Trondheimsfjorden fram til havn i Trondheim. Vandringen går deretter langs kaiene og sjøkanten til sentrum av Trondheim og avsluttes langs Nidelva og den eldste delen av byen.

Til slutt går vandringen inn til Nidarosdomen og «Null-steinen» som viser at målet for pilegrimsvandringen er nådd. Deretter er det tid for besøk på Nidaros Pilegrimsgård for registrering og å motta ditt velfortjente pilegrimsdiplom. Her har du også mulighet til å innta et nydelig pilegrimsmåltid med passende drikke for å feire en avsluttet pilegrimsvandring.

Dersom du skal reise fra Tautra en annen dag enn mandag, onsdag eller fredag kan du bestille fleksibel transport hos det lokale busselskapet AtB (dvs taxi til busspris) fra Tautra til Åsen, og ta toget fra Åsen stasjon til Trondheim. Se atb.no.

Pilegrimsbåten fra Tautra går mandag, onsdag og fredag.

Overnattingsmuligheter i Trondheim:

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.