Levanger – Stjørdal (Indre led)

63 KM
4 dager
En flott fire dagers vandring med både korte og lengre dagsetapper - gjennom kulturlandskap og skog, via seks kirker. Nyt trøndersk landskap, historie, fred og ro gjennom på strekningen mellom Levanger og Stjørdal.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs St. Olavsleden

Foto: Øystein Moe/Helmet.

Ankomst: Ta toget til Levanger (fra Trondheim S eller Trondheim Lufthavn/Værnes), det er mange avganger daglig. Denne turen begynner med en kort første dagsetappe, så ankomst Levanger på ettermiddagen kan passe godt.

Dag 1: Levanger - Munkeby Herberge, 4 km.

Vandringen starter gjennom trehusbyen Levanger, der hele sentrum er fredet av Riksantikvaren på grunn av den unike trehusbebyggelsen fra begynnelsen av 1900-tallet. Gå gjerne innom Levanger kirke i sentrum av byen og ta vandringsstien mot Munkeby Herberge (Retning Stiklestad).

Vandringsstien går fra vei til kulturlandskap og langs Levangerelva til Munkeby klosterruin. Videre til Munkeby Herberge som har lokal mat og øl, og de kan avtale med Mariaklosteret (10 min gange) dersom en ønsker å delta i tidebønnen på klosteret.

Munkeby klosterruin.

Foto: Øystein Moe/Helmet

Dag 2: Munkeby Herberge – Markabygda, 19 km.

Vandringen fortsetter gjennom vakkert kulturlandskap og eventyrlig skog. En drøy stigning fører opp til Tomtvatnet med en koselig rasteplass på veien. Leden går videre oppover til setrene Reistadbustaden, Tomtvasslia og Hegglivollen med flott utsikt over Frolfjellene. På Reistadbustaden er det åpen seter i skoleferien.

Deretter går stien inn i skogen, og ved Vinkjerran åpner utsikten seg mot vakre Markabygda hvor du finner Troset Gård og Markabygda kirkestue, som begge er overnattingsmuligheter med selvhushold. Besøk i Markabygda kirke kan avtales med vertskapet i Markabygda Kirkestue. Det planlegges ferdigstilling av et kapell på Troset Gård sommeren 2023.

Dag 3: Markabygda - Borås, 23 km.

Vandringen går langs veien gjennom kulturlandskapet i Markabygda. Deretter følger leden grusveien gjennom skogsterreng.

Veien går langs det vakre Bulandsvatnet hvor det er en fin rasteplass og en vannkilde for fylling av turflasker. Det store Ausetvatnet som kommer like etter har også en fin rasteplass og her er det mulig å kjøpe fiskekort.

Borås Gård har en romslig overnatting i Stabburet og tilbyr både selvhushold og catering.

Dag 4: Borås- Værnes (Stjørdal) - Trondheim. 13 km + 4 km.

Vandringen begynner gjennom bygdene i Skjelstadmarka. Vandringen går via Okkelberg kapell, flere rasteplasser og en veldig fin gapahuk ved Monaplassen som også har toalett. Deretter går veien i skogsterreng ved Koksåsen.

Mot slutten av dagsetappen kommer leden til Værnes kirke fra 1100. Dette er Norges eldste bevarte steinbygning. Det er mulig å låne nøkkel til middelalderkirken i prestegårdskafeen nær kirken.

Dagsetappen ender på Ersgard - en slektsgård med bygninger fra 1700-tallet, hvor de tilbyr gårdshotell med rom og leiligheter, samt hus for selvhushold, og enkel pilegrimsovernatting i smia. De leier ut laksefiske og kan tilby orientering om det og gårdens lange og unike historie, inkludert at en av utsendingene fra denne gården deltok i grunnlovsarbeidet på Eidsvoll i 1814.

Overnatting på Stjørdal / Værnes:
• Stabbur i Stjørdal
• Ersgard
• Øfsti Mellom

Vel framme i Stjørdal er det nå 55 km igjen langs St. Olavsleden til Nidarosdomen. Kanskje det blir neste tur?

Transport tilbake til Trondheim:

Det er om lag 4 km fra Ersgard til Hell stasjon for toget tilbake til Trondheim. På strekningen langs Stjørdalelva fra Ersgard til Hell passeres også vakre Lånke kirke.

Vandringen går videre fra Trondheim S langs kaiene opp Nidelva til Nidarosdomen og null-steinen som viser at målet for pilegrimsvandringen er nådd. Stikk gjerne innom Nidaros Pilegrimsgård for registrering, for å motta et pilegrimsdiplom og mulighet for å innta et bedre pilegrimsmåltid med passende drikke for å feire en avsluttet pilegrimsvandring.

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.