Kløfta - Jessheim

14-15 KM
1 dag
Ha du lyst på en utfordrende tur med historiske og kulturelle småbiter på veien? Ta dagen fri og gå på en spennende vandring langs Gudbrandsdalsleden.
Enkel tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Foto: Roger Jensen

Begynn din vandring på Kløfta og gå mot Ullensaker kirke, også kalt Romeriksdomen. Den første kjente kirken på dette stedet ble reist på 1200-tallet og var viet St. Olav og døperen Johannes. Fra kirken fortsetter du på leden og vandrer nord-øst langs vakre åkerkanter og skog frem mot Jessheim. Her er jernbanestasjonen, nå kan du velge å reise hjem eller velge å vandre litt videre for så å komme tilbake til Jessheim stasjon – i dette turforslaget fortsetter du nå på pilegrimsleden og går til Raknehaugen, ca 3 km fra Jessheim.

Fra Jessheim til Raknehaugen følger du et av de eldste kjente veifarene mellom Oslo og Nidaros. Dette er hjertet av jernalderens Romerike – eller stammegruppen Raumenes rike. Etter at du har passert Raknehaugen kan du ta en avstikker til Hovin kirke. Selve gårdsnavnet Hovin kommer av at det var et gammelt maktsenter og kultsted fra førkristen tid, etter at kristendommen var innført ble den første kirken reist på Hovin. Dagens kirke er en tømret korskirke, som ble innviet i 1695. Ved Raknehaugen finner du også pilegrimsherberget på Haug gård, ved Raknehaugen ligger det også tilrette til å ta seg et deilig bad på en varm dag! Du vandrer så tilbake til Jessheim stasjon hvor du tar toget hjem igjen.

Anbefalt turperiode:


Hele året

Ankomst:

  • Til startpunktet: Ta toget til Dal (L13) fra Oslo S og gå av på Kløfta stasjon. Turen tar 33 minutter.

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.