Hamar - Lillehammer

64 KM
4 dager
Nyt roen i kulturlandskapet og skogene langs Mjøsa.
Middels tur
Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Laila Haugen Trøen

Dag 1: Hamar - Veldre (22 km)

Vandringen kan begynne fra Hamar sentrum og følge leden langs Mjøsa ut til Domkirkeodden. Her i ett av landets største middelaldermuseer, kan du i sommersesongen bli med på en eller flere av museets faste omvisninger. I tillegg til kåseri og vakker gregoriansk sang i Hamardomen, anbefales omvisningen i middelalderanlegget og i urtehagen. Like ved ligger Pilegrimssenter Hamar, et møtested for pilegrimer. Der er alle velkommen innom for en prat eller informasjon om pilegrimsvandring på Gudbrandsdalsleden.

Fra Domkirkeodden kan du følge skogstiene inn i naturreservatet Furuberget. Området er blant annet kjent for flere sjeldne plantearter og rester etter en bygdeborg, som i dag er synlig med rester etter voller av stein og jord. Langs leden videre mot Brumunddal går du vekselvis på asfalt og grusveier gjennom et kupert kulturlandskap og skog, husk å bruke passende sko for underlaget. Du passerer Furnes kirke, en steinkirke fra 1708. Brumunddal sentrum er et trivelig sted å gjøre en stopp på en av da mange kafeene i gågata, før du etterhvert må ta fatt på stigningen opp mot Veldre. Belønningen er vakker utsikt over Mjøsa og regionen rundt.

Overnatting i Veldre:

Dag 2: Veldre - Ringsaker kirke (12 km)

Fra Veldre kirke går veien videre på idylliske Prestvegen mellom Veldre kirke og Ringsaker kirke. Her passerer du Norges eldste furu – Tokstadfurua, Prøysenhuset og Prøysenstua; barndomshjemmet til Alf Prøysen. Neste stopp er Ringsaker kirke, som er en middelalderkirke. Steinkirken ligger vakkert til ved Mjøsa og den er viet til Olav den Hellige.

Overnatting i Ringsaker:

Dag 3: Ringsaker - Brøttum (18 km)

Fra Ringsaker kirke går du videre nordover med fint utsyn mot Mjøsa, forbi det gamle Mjøskastellet og helleristningene ved Stein. Pilegrimsleden følger stier og gamle veifar langs Mjøskanten i retning Moelv sentrum. Trenger du proviant kan det lønne seg å sørge for det i Moelv sentrum. På Smestadsletta like nord for Moelv ligger Ringsakers svar på Stonehenge. Tolvsteinringen består av 12 bautasteiner plassert i en sirkel som har et tverrmål på 25 meter. Ringen ble reist i tidlig jernalder for 2000-2500 år siden. Etter en del stigning ender dagsetappen i vakre og fredfulle omgivelser på Johannesgården i Brøttum.

Overnatting i Johannesgården:

Dag 4: Johannesgården - Lillehammer (12 km)

Neste dag går ruten nedover mot Mjøsa igjen, og videre på grusvei i kupert terreng forbi gårdstun og skog. Nedenfor en stor stein på høyre side, ligger det en Olavskilde og her er det alltid åpent og rennende vann. Kilden ligger i foten av en skråning som er kledd med løvtrær og kratt, ellers er det dyrket jord rundt på alle kanter, med skogkanten litt lenger bak. Dette oppkommet hørte til de hellige kilder som man søkte til i middelalderen for å bli helbredet for forskjellige sykdommer. Vannet ble brukt til å drikke og vaske seg i. Kildene var ofte viet til en helgen og denne var viet til Olav den Hellige. Nå er du inne på den siste strekningen mot Lillehammer. Etter en stund går det oppover til du når Riksvei 213 og går på gang- og sykkelvei til du etter seks kilometer ankommer Lillehammer.

Anbefalt turperiode:

Mai til september/oktober

Ankomst til Hamar:

Avreise fra Lillehammer:

Dette kan du oppleve på denne turen

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.