Eidsvoll - Hamar

73,3 KM
5 dager
Opplev stillheten i de mektige skogsområdene i Stange allmenning, med blinkende tjern og setervoller. Turen fortsetter inn i kulturlandskapet langs Mjøsa på vei mot Hamar.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Bente Fekene

Dag 1: (12,8 km) Eidsvoll - Fløyta

Fra Eidsvoll fører Gudbrandsdalsleden deg opp til Fv.177. Denne og parallelle grusveier følger du nordover i cirka tre kilometer før du tar av på en gårdsvei og videre inn vekselvis på sti og grusvei. Du passerer Holtdammen og en gapahuk med mulighet for enkel overnatting. Leden går langs elva Holtåa og videre innover i skogen. Etter noen kilometer kommer du fram til den idylliske innsjøen Fløyta. Det idylliske pilegrimsherberget Kveldsro, ligger på vestsiden av vannet. For å komme dit, tar du av fra leden til venstre før demningen og følger stien i cirka 1,5 kilometer. For å komme inn på Pilegrimsleden, følger du stien videre nordover i cirka 800 meter. I enden av vannet, ligger en fin rasteplass og badeplass, benker og utedo.

Overnatting:

Dag 2: (10,3 km) Fløyta - Sannfredstun

Fortsett på skogsveien til den går over på sti langs Lysjøåa. Fra Lyssjøen går leden på grusvei og etter noe stigning er du inne i Stange allmenning. Herfra følger Pilegrimsleden og Rondandestien delvis hverandre på stier og grusveier mot Granerudsjøen. I sørenden av Granerudsjøen ligger Korsvika, hvor det skal ha stått flere kors som veivisere for pilegrimer. I krysset inntil Granerudgrenda og hytteområdet, svinger du til venstre. Her ligger den nyoppførte gapahuken, Pilegrimsbua. Bua inneholder toaletter og rom for deponering av søppel, samt uteareal med bålplass og sitteplasser. Den er fin å bruke som oppholdssted, for de som overnatter i telt eller hengekøye. I nærheten ligger også en fin badeplass.

Går du tre kilometer til langs leden, kommer du til Sannfredstun. I nærheten av gården, kan du overnatte i telt. Stedet har utedo, og bademuligheter finner du i Spetalsjøen.

Overnatting:

Dag 3: (8 km) Sannfredstun - Millom

Følg grusveien gjennom Spitalen. Stedet har fått navnet fra det latinske hospitium, og det er mulig at det kan ha vært et herberge her for pilegrimer i middelalderen. På Romsetra er det er fint å ta en rast ved en av koiene på den gamle setervollen. Herfra går du stort sett på sti og skogsvei til du kommer til neste overnattingssted.

Overnatting:

Dag 4: (13,2) Millom - Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim

Fortsett nedover på grusvei forbi Espa servicesenter og "Bolleland". Herfra går leden på asfaltert vei langs Mjøsa og videre inn på Pilegrimsveien og Espavegen til tettstedet Tangen. Like ved Tangen stasjon, ligger Tangen kirke, som er en åttekantet trekirke, bygget i 1861. Den kuppelaktige kronen på taket båret av åtte søyler, gir kirken et stavkirkepreg. På vei bort til kirken finner du en SPAR-butikk, og her er det fint å proviantere. Cirka en kilometer lenger nord ligger Ingeborg Refling Hagens kulturhus – Fredheim. Stedet er til minne om forfatteren, poeten og kulturarbeideren Ingeborg Refling Hagen, også kjent for opphavet til Suttung-bevegelsen. På tunet er ligger et nyrenovert pilegrimsherberge med tre senger.

Overnatting Tangen:

 1. Fredheim
 2. Tangenodden Camping
 3. Husmannsplassen Skomakerbakken
 4. Gørdammen

Dag 5: (20,4 km) Tangen - Herkestad gård, Stange Vestbygd

Turen går videre nordover på grusvei gjennom barskog forbi gårder og beitemark. Etter cirka en halv mil, er du ute av skogen. Nå åpner det seg et vakkert og frodig kulturlandskap mot Mjøsa og Stange Vestbygd. Den store rikdommen av oldtidsfunn i dette området, forteller om en meget gammel jordbruksbosetning. Du vil også kunne se kirkespiret på Stange kirke, som er en av Norges eldste middelalderkirker, nevnt i 1225 i Håkon Håkonsens saga.

Fra Stange kirke går leden på asfalt langs Vestbygdaveien. I dette området nede ved Mjøsa, ligger storgårdene, hvorav noen beskrevet som kongsgårder i islandske og norske kongesagaer og i Olav den helliges saga. Langs veien finnes også gårdsutsalg og kafeer, hvor det er fint å ta en rast.

Etter cirka seks kilometer fra Stange kirke, kan du følge en grusvei gjennom en allé av bjørketrær forbi Atlungstad gård, over golfbanen og ned til Atlungstad Brenneri. I dette historiske brenneriet fra 1855, kan du oppleve norsk brennerihistorie og akevittproduksjon de siste 150 år.

Overnatting i Stange:

 1. Herkestad gård
 2. Fjetre gård

Dag 6: (8,6 km) Herkestad gård - Hamar

Følg stien i Mjøskanten mot Hamar, og på gang- og sykkelveg når du nærmer deg Stangebrua. Herfra har du utsikt mot Åkersvika, Vikingskipet og Hamar sentrum.

Fra sentrum er det cirka to kilometer til Pilegrimssenter Hamar, langs leden forbi Skibladnerbrygga, klokketårnet og flomsteinen. Pilegrimssenter Hamar ligger vakkert til ved Domkirkeodden, på det som en gang var en del av middelalderbyen Hamarkaupangen. I tillegg til å være et sentralt møtested for pilegrimer langs Gudbrandsdalsleden, har senteret også eget pilegrimsherberge.

Domkirkeodden er ett av Norges største middelaldermuseer med domkirkeruinene som hovedattraksjonen og pilegrimsmål. Opplev middelalderens Hamar, friluftsmuseet, utstillinger og landets største økologiske urtehage.

Overnatting Hamar:

 1. Pilegrimsherberge - Pilegrimssenter Hamar
 2. Hamar Vandrerhjem Vikingskipet
 3. Seiersted Pensjonat
 4. Clarion Collection Hotel Astoria
 5. Hedmarktoppen

Praktisk informasjon:

Siden det er stor variasjon i beliggenhet og standard på overnattingsmulighetene, bør du ha med deg sovepose, mat og forsyninger på vei inn i Stange allmenning. Det er ingen matbutikk mellom Eidsvoll og Tangen.

Tog:

Det er gode togforbindelser til/fra Eidsvoll stasjon og Hamar. Det er også togstasjon på Tangen. For togtider, se VY

Pilegrimspass:

Pilegrimer med gyldig pilegrimspass kommer gratis inn i Hamardomen og får inngang til resten av museet for kr. 70,-. Pilegrimspass kan kjøpes på Pilegrimssenter Hamar for kr. 50,-. Passet gir også pilegrimsrabatt på DS Skibladner.

Sesong:

Mai til september. Unntatt Atlungstad Brenneri, som har regulære, åpne omvisninger og sommerkafé i perioden juni - august.

For mer informasjon, kontakt Pilegrimssenter Hamar tlf. 47 474 78 266 eller hamar@pilegrimssenter.no

Den 2,2 kilometer lange Almsgutua fra Såstad tar deg fram til Stange kirke.
Bente Fekene

Dette kan du oppleve på denne turen

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.