Dovre - Kongsvold

56 KM
4 dager
Pilegrimsvandring i klassisk fjellandskap over Dovrefjell. Opplev spennende kulturminner og utsikt mot flere kjente fjellformasjoner.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Foto: Eskil Roll

Dag 1: (4 km) Dovre - Budsjord

På turens første dag går turen til Dovre, primært med tog. Fra Dovre Stasjon er det så 3,7 kilometer å gå til Budsjord , for kveldsmat og overnatting.

Overnatting på Budsjord:

Dag 2: (14 km) Budsjord - Fokstugu

Den første ordentlige etappen begynner med en god stigning, som tar deg opp i et nydelig høyfjellslandskap. Du passerer Allmannsrøysa på det høyeste punktet. Turen går langs den gamle Kongeveien, forbi flere elver, før du begynner nedstigningen mot Fokstugu. På den siste delen av etappen må du krysse to elver, før du kommer inn på grusveien som tar deg fram til Fokstugu Fjellstue.

Overnatting på Fokstugu:

Dag 3: (26 km) Fokstugu - Hjerkinn, (alternativt Fokstugu - Hageseter 21 km)

Denne etappen er turens lengste, men også den vakreste strekningen du skal gå. Langs leden kan du se både gravrøyser og fangstgroper mens du beveger deg gjennom natur som har spennende dyreliv og planteliv i rikt monn. Stigningen på denne etappen gjøres unna i starten, og siden passerer leden flere fjellstuer og turisthytter som egner seg godt for pauser.

Overnatting på Hjerkinn:

Dag 4: (12 km) Hjerkinn - Kongsvold, (alternativt Hagester - Kongsvold 17 km)

Har du lyst på en rolig avslutningsetappe, anbefales du å gå strekningen fra Hjerkinn til Kongsvold. Underveis har du utsikt mot både Snøhetta og Rondane, og sjansen for å se moskus er også til stede. Belønningen med denne etappen kan være et bedre måltid på Kongsvold Fjeldstue, etter å ha inspisert den fantastiske fjellhagen deres. Fra Kongsvold kan du ta toget videre, både sørover og nordover.

Overnatting på Kongsvold:

Pilegrimsleden over Dovrefjell kan by på vakre og trolske opplevelser. Foto: Eskil Roll
Foto: Eskil Roll
Fokstugu fjellstue er et unikt overnattingssted for pilegrimer som tilbyr ro og refleksjon i vakre omgivelser. Foto: Eskil Roll
Foto: Eskil Roll
Kongsvold fjellstue er et flott sluttpunkt for turen. Foto: Eskil Roll
Foto: Eskil Roll

Anbefalt turperiode:


Juni til september

  • Været i fjellet kan enkelte ganger være hardt om sommeren, så husk riktig klær og proviant.
  • Har du spørsmål om turen så kan du ta kontakt med Pilegrimssenter Dovrefjell.

Ankomst:

  • Tog til Dombås, taxi til Dovre

Avreise:

  • Tog fra Kongsvold

Nyttig lesetoff

Foto: Eskil Roll

Siste stopp før Dovrefjell - Pilegrimsgården Budsjord

En vandring langs Pilegrimsleden er også en vandring i norsk historie, og som perler på en snor ligger den ene kulturskatten etter den andre. Bli med oss til en av de aller mest særpregede overnattingstedene på Gudbrandsdalsleden: - Den historiske Budsjord Pilegrimsgård.
Les mer
Foto: Hans-Jacob Dahl

Eysteinkyrkja - kirken høyt opp i Dovrefjell

Kirkene på Pilegrimsleden er svært forskjellige. Noen er store og imponerende, andre er små og gjemt dypt inne i skogen. Hver kirke har sin egen historie. Det er historien til Eysteinkyrkja.
Foto: Eskil Roll

25 pakketips for pilegrimsvandring når du skal bo inne

Pilegrimsvandring kan handle om så mangt, men en ting man ikke slipper unna er hvordan pakke smart og funksjonelt.

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.