Fra by til by langs Borgleden

44 KM
4 dager
Pakketur
Ta med vennegjengen eller kjæresten på en fire dagers vandring fra Sarpsborg til Moss og Son, langs jorder og vann. Bruk god tid til deilig mat og drikke, kunst og historie. Dette er langhelgen alle kan nyte godt av!
Enkel tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Borgleden

Etappe 1: Museum og café besøk i Sarpsborg - 5 km

Start disse fire dagene i Sarpsborg. Etappen tar deg fra museet i østkanten av byen og ned til Quality Hotell og er ca 5 km lang. Dette er en fin oppvarmingsetappe som byr på gode matopplevelser og flotte kulturminner. Byen er sentralt plassert og det er god kommunikasjon med både buss og togstasjon som er sentralt plassert i byen. Uansett hvordan du velger å komme deg til Sarpsborg er det kort vei (ca 1 km) til vårt startpunkt, Borgarsyssel Museum.

Borgarsyssel museum ligger rett på utsiden av vollen som Olav Haraldsson bygget rundt byen Borg i 1016. I tillegg til en bygningsmasse som strekker seg fra middelalder til 2. verdenskrig, rommer museets samlinger gjenstander fra steinalder til vår egen tid. Ikke minst finner du Olavsøylen, en søyle med en helt spesiell historie mellom vennebyene Sarpsborg og Betlehem.

Les mer om Borgarsyssel Museum og deres tilbud her.

Vandringen fortsetter gjennom byen. Ta inn den urbane atmosfæren og ta lunsjen på en av restaurantene i gågata. Kan vi komme med et forslag? Stopp innom bakgården til Kaffeliten. En grønn oase, midt i byen.

I enden av gågata, i nærheten til både torg og shoppingsenter finner du Borgleden Pilegrimssenter. På senteret kan dere kjøpe med dere et pilegrimspass og staver som er en morsom suvenir som kan bli godt brukt på resten av turen. Passet kan du stemple på veien, og hvem vet, kanskje du vil gå hele leden fra Elåfoss i Halden til Oslo etter disse dagene.

Før dere fortsetter nordover anbefaler vi en tur innom Kirkeparken og Sarpsborg Kirke. Parken blomstrer faktisk så flott at den fikk hyllesten "Årets grønne park" i 2021.

Ferden går videre gjennom byen og fører dere til Tunevannet. Her får dere muligheten til en dukkert, da Tunevannet er Sarpsborg sin bystrand. Sommeren 2022 har det også blitt satt ut Østfold sin første flytende badstu! Pass på å booke på forhånd og dette skulle falle i smak.

Liker du bedre basseng og spa enn innsjø og gress? Da kan du puste lettet ut. På Quality hotell, som er dagens overnatting får du både pose og sekk. Nyt en deilig hotell seng, spis godt i restauranten (eller ta en bysykkel tilbake til sentrum for en middag i byen) og unn deg noen timer i bassenget. Her er det både badeland for de minste og spa for de eldre.

Book din overnatting her.

Etappe 2: Kunst, quiche, vin og kulturlandskap - 19,0 km

Etter en god hotellfrokost går dagens vandring mot Råde og Kihl Gård. Kihl Gård er en perle i et landlig landskap med mulighet for rekrasjon i naturen, avslapping i spa anlegget eller ta en kveld i vinkjelleren. En verdig avslutning på en litt lenger vandring.

Veien går gjennom kulturlandskap og landlige områder. Høydepunktet på denne etappen vil være flotte Soli Brug. Familien Dørje-Berg har siden 1975 overtatt og restaurert de gjenværende bygningene. Soli Brug fremstår i dag som et tun med 8 bevarte hus og sagbruksruiner ved Ågårdselva. Ta deg tiden til å oppleve kunst i ærverdige omgivelser, nydelig quiche og noe godt i glasset før dere fortsetter å følge elven langs leden.

Leden strekker seg videre mot Råde. Langs veien finner du flere kirker og gravfelt som rommer helt unike historier og flotte uteområder.

Dagens vandring ender på Råde stasjon. Her kan du bli hentet av Kihl Gård som transporterer deg til kveldens siste stopp, og dagens overnatting. Ta kontakt med de på forhånd og book både overnatting, et godt måltid med gårdens egne egg og få gode historier rundt et glass vin fra vinkjelleren.

Book din overnatting og forhør deg rundt de ulike tilbudene ved å ta direkte kontakt med Kihl Gård.

Etappe 3: Fra kyst til by, og alt i mellom - 13 km

Dagen starter med en liten togtur fra Råde stasjon til Rygge stasjon. Husk å kjøpe togbillett gjennom Vy.

Når du kommer av toget i Rygge tar vandringen dere videre til Rygge kirke. Kirken er en av de største og best bevarte av Østfolds middelalderkirker. Mye av middelalderens inventar er bevart, så inne i kirken kan du se både krusifiks fra 1100- og 1200-tallet og et kalkmaleri fra 1300-tallet.

Landskapet har endret seg og du går nå langs flotte kulturlandskap og kjenne havluften. Har dere med badetøy er det mulig å ta en liten avstikker til Fuglevik. En liten havn med offentlig strand og storkiosk.

Hvor nærmere dere kommer moss jo tettere blir bebyggelsen og til slutt går du med flott utsikt over Moss og havet. I Moss har dere mulighet til å bo på sjarmerende Kallum Søndre, en gård som ligger på grensen mellom Rygge og Moss med en flott utsikt over Oslofjorden. Om sommeren kan du her nyte både sveler og rømmegrøt i helgene sammen med markeder og kunst på gården.

Ta en tur til sentrum om kvelden. Moss er en stor kulturby med flotte restauranter og mye liv.
Les mer om hva som skjer i Moss her. Ønsker dere å unne dere noe helt spesielt før dere begir dere ut på neste etappe? I Moss kan dere nyte deilig te, delikate sandwicher og scones i herskapelige omgivelser. Både Hotell Jeløy Radio, Refsnes gods og Nobel Café serverer Afternoon tea.


Kallum Gård
Refens Gods

Etappe 4: Kysten, havet og spa - 11,5 km

Nå er det siste innspurt. Etappen går fra Moss til Son spa. En verdig avslutning på denne turen.
Fra byen Moss er det enkelt å vandre på pilegrimsleden nordover – til vakre Son. Deler av turen går langs kyststien, og byr på flott utsikt over Oslofjorden samt bademuligheter om sommeren.

Turen tar deg forbi den staselige Konventionsgården og fortsetter gjennom Mosseskogen. Etter å ha passert fylkesgrensen kommer du etter hvert til tettstedet Son.

Son sentrum ligger nede ved fjorden og er spesielt kjent for sin vakre trehus- bebyggelse fra Hollendertiden. I sentrum finner du blant annet et kystkultursenter, flere spisesteder og butikker.

Nyt kvelden på Son spa, med deilig mat og drikke og litt velfortjent luksus før dere drar hjemover.Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.