Åre - Trondheim (sykkel)

252 KM
5 dager
St. Olavsleden passer fint for dem som liker å sykle. Med sykkelen får du en fartsfylt opplevelse hvor du kan tilbakelegge store avstander på kort tid. Og, du kan koste på deg lengre pauser hvis det er noe du virkelig har lyst til å se.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs St. Olavsleden

Dag 1: (54 km), Åre - Medstugan

Tog til Åre. Leden fra Åre i retning Duved går langs den gamle vegen som kalles Sotargränd, forbi Tegefjell og Tegefossen og fram til Millestgården, hvor det er passende å ta en pause. Turen fortsetter i et terreng som er forholdsvis flatt og lett å ta seg fram i, og på godt oppmerkede stier og skogsveier. Underveis passerer du flere restaurerte steinbroer som ble bygget på 1800-tallet. Overnatting skjer på Medstugan, som er en av Sveriges største private eiendommer, og som på slutten av 1800-tallet blant annet var meieri og bryggeri.

Overnatting på Medstugan:

Dag 2: (58 km), Medstugan - Stiklestad

Den andre etappen går til historiske Stiklestad, mest kjent som stedet hvor Olav Haraldsson falt i slaget i 1030. Vegen går først langs med Medstugusjøen, videre forbi Skalstua og inn i Norge. Leden går på denne strekningen langs Karl Johans veg, som sto ferdig i 1835. Etter å ha krysset elven Kverna, går leden videre til Vuku med vakre Vuku kirke fra 1655. Vel framme på Stiklestad kan du få deg en bedre middag og overnatte på Stiklestad Hotell.

Overnatting på Stiklestad:

Dag 3: (45 km), Stiklestad - Markabygda

Fra Stiklestad går turen videre til Markabygda. Etappen går gjennom flott kulturlandskap. Underveis passerer du Munkeby gård, som ligger ved en kirkeruin fra 1180. Før du drar videre anbefales du å prøve lokalprodusert øl og ost, laget av munkene i Munkeby Kloster. Turen fortsetter i lett terreng, for det meste på grusveg, og du passerer Tomtvatnet før du kommer fram til Markabygda, hvor du overnatter i kirkestua. Her er det også mulig å få seg en enkel middag.

Overnatting på Markabygda:

Dag 4: (40 km), Markabygda - Ersgard

Starten på den nest siste etappen går for det meste på grusveger gjennom marka. Etter hvert kommer du inn på smalere stier på vei ned til Værnes og videre til Ersgard. Vel framme er det fint å ta et bad i elva som ligger like ved. På Ersgard serveres kveldsmat i det trivelige vandrerhjemmet for pilegrimer, og overnatting skjer i dobbeltrom i gammeldags stil.

Overnatting på Ersgard:

  • Ersgard

Dag 5: (55 km), Ersgard - Trondheim

Med Nidarosdomen i Trondheim som mål, tar du fatt på den siste etappen. Turen mot byen går langs grusveger og passerer blant annet Hommelvik. Du både hører og ser elva Homla, som du følger et stykke, før du tar vegen langs Trondheimsfjorden. Ved Saksvikskorsen står et kors, og dette er det første punktet hvor du har utsikt mot Trondheim og Nidarosdomen. De siste kilometerne går gjennom tettbebyggelse og Trondheim sentrum, før du omsider kommer fram til selveste Nidarosdomen.

Overnatting i Trondheim:

Anbefalt turperiode:


Juni til september

Ankomst:

  • Fly: Trondheim lufthavn Værnes
  • Tog: Fra Trondheim/Værnes til Åre, Sverige

Avreise:

  • Kollektiv: Buss eller tog
  • Fly: Trondheim lufthavn Værnes

Merk! Turen går for det meste på kjerreveger, stier og asfaltert vei.

NB!

For detaljert informasjon og spesiallaget kart for syklister, sjekk ut http://www.stolavsleden.com/biking-2/.

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.