Tilbudene i Hamardomen

Middelalderbyen Hamarkaupangen på Domkirkeodden var et viktig kirkelig sentrum mellom Oslo og Nidaros. Da pilegrimsvandringene startet, var det derfor naturlig for helgendyrkede pilegrimer å overnatte i St. Olavs kloster på Domkirkeodden. (Foto: Fotoavd. Domkirkeodden)

Fotoavd. Domkirkeodden

Her lå også Hamarkatedralen, biskopens borg, munkenes urtehage, hospital og skole. På 1500-tallet gikk byen til grunne og store deler av borgen og domkirken ble ødelagt av brann. Før brannen i 1567 strakte spirene seg over 50 meter til værs på katedralen. Tenk deg hvordan silhuetten av domkirken ved Mjøsa fortonet seg som landemerke og pilegrimsmål for vandrerne, der de kom slitne gjennom Stange Vestbygd eller sjøveien til Åkersvika eller andre steder langs Mjøsstranda.

Morgenbønn

Nå skinner morgensolen gjennom glassoverbygget, som dekker ruinene av katedralen, når pilegrimene samles til morgenbønn. Tilbudet gjelder hver dag i sommersesongen, unntatt søndager og tirsdager. Det skjer før museet åpner, slik at stillheten kan være med på å underbygge den gode opplevelsen, og gi pilegrimene en god start på dagen. Tilbudet er et samarbeid mellom Pilegrimssenter Hamar, prestene i Hamar Domprosti og pilegrimspresten på bispekontoret; Lars Erlend Kjelland. Det er også mulig å komme inn i Hamardomen for å ha en stille stund før vandringen.

Du kan også hvis du ønsker det, bli sendt ut som pilegrimene i middelalderen, med en pilegrimsvelsignelse av pilegrimspresten

Minikonsert og omvisning

Pilegrimene som gikk til messe i katedralen i Hamarkaupangen i middelalderen, ble møtt av gregoriansk sang. Dette er det også mulig å oppleve i dag, når Domkirkeoddens musikkutdannede guider formidler middelalderens fortellinger. Hamardomen er kjent for sin unike akustikk, noe som gjør opplevelsen enda mer uforglemmelig. Denne typen musikalsk omvisning er en fast del av programmet gjennom Domkirkeoddens sommersesong, og den kan også bestilles til andre tider i og utenom åpningstid. For pilegrimer som har en ekstra hviledag på Pilegrimssenter Hamar, kan dette tilbudet være fint å få med seg.