Sikkerhet

Det er stort sett trygt å dra på tur i norske skoger og fjell, men noen forhåndsregler bør man ta. Disse rådene er fine å ha med seg for å sikre en trygg og behagelig pilegrimsvandring.

Person med sekk på ryggen går over bro

Foto: Helmet

På denne siden finner du info om:

  • Sesong, klima og vær
  • Elver og bekker
  • Nødnummer
  • Overnatting, bål og drikkevann
  • Villdyr og beitedyr

Sesong og klima

Pilegrimsleden i Norge består av 9 ulike leder. Hovedsesongen for pilegrimsvandring er fra 1. juni til 1. september, og det er da overnattingsstedene langs Pilegrimsleden er åpne.

Pilegrimsleder som går over fjellet har kortere sesong enn dette på grunn av snø og snøsmelting (det frarådes å krysse Dovrefjell på Gudbrandsdalsleden før midten av juni), da kan også overnattingsstedene være stengt.

Enkelte andre pilegrimsleder er fremkommelige og har åpne overnattingssteder også på våren og høsten. Sjekk åpningstidene for overnattingsstedene i det digitale kartet. Ta kontakt med regionalt pilegrimssenter for området hvor du har tenkt å vandre for å sjekke når det er anbefalt å gå.

Skiftende vær

Den norske sommeren er lunefull, og været kan skifte fra 30 grader og sol til 10 grader, regn og vind. I fjellet kan det komme snø også om sommeren. Derfor kan det være lurt å ta med både solbriller og solkrem, men også ullklær, lue og votter. Her finner du tips om hva du bør pakke. Ta også med litt ekstra mat og drikke, hodelykt og førstehjelpsutstyr i tilfelle utforutsette situasjoner.

Det er viktig å sjekke værvarselet underveis. Vær fleksibel på å endre planer eller søke ly. Dersom du skal gå gjennom fjellområder bør du sette deg godt inn i Den Norske Turistforenings fjellvettregler.

Elver og store bekker

Noen steder krysser stien bekker, og når det er lite vann kan du problemfritt krysse over. Men når det er mye regn eller smeltevann øker vannmengden, og da kan det være utrygt å krysse.

Dersom du skal vade over en bekk eller en elv, bør du vurdere hvor det er best å krysse over. Vad alltid på skrå, oppover mot strømmen. Ikke vad i dypere vann enn at det rekker deg til knærne. Behold skoene på, vad aldri barbeint. Du kan bruke staver eller en stokk for å bedre balansen. Ta på tørre strømper og sko etter at du har vadet, og gå deg varm igjen.

Er du usikker på om det trygt å krysse, bør du snu.

På Dovrefjell (Gudbrandsdalsleden) blir det lagt ut sommerbroer over elvene Hondyrju og Vesle-Hondyrju når snøen er borte. Dette skjer som oftest i midten av juni, og disse fjernes igjen på høsten. Det er ikke trygt å krysse elvene før sommerbroene er lagt ut, da det er stor vannføring med iskaldt smeltevann. Når det er snø på Dovre fraråder vi på det sterkeste å krysse fjellet til fots, ta heller toget.

Nødtelefon

Sørg for å ha nok strøm på telefonen når du er på tur, og ha gjerne med en power bank i tillegg, spesielt hvis du skal gå gjennom områder med lite folk. Dette er viktig slik at du kan ringe etter hjelp hvis du eller andre blir skadet. Et tips er å laste ned 113-appen i forkant av turen. Hvis du ringer nødetatene gjennom appen kan de se hvor du befinner deg, i tillegg viser kartet i appen hvor nærmeste hjertestarter befinner seg.

Nødnummer telefon

Brann: 110
Politi: 112
Medisinsk nødhjelp: 113

Legevakt: 116 117
Giftinformasjonen: 22 59 13 00

Det er god dekning i nesten hele landet, med unntak av områder hvor det sjelden ferdes folk. Du kan sjekke hvor god dekning det er der du skal vandre på dekningskartet til de to mobilnettene i Norge, Telia og Telenor.

Overnatting ute

Noen ønsker å sove i telt eller hengekøye under deler av pilegrimsvandringen. Allemannsretten og friluftsloven regulerer turer, opphold, overnatting og rast i utmark. Normalt kan du overnatte opptil to netter på samme sted i utmark, så lenge det er mer enn 150 meter unna hus eller hytter. På innmark (gårdsplasser, hustomter, åker o.l.) må du alltid ha grunneierens tillatelse. Selv om det er lov å ferdes de fleste steder i Norge, er det viktig å ta hensyn til både natur og mennesker.

Hvis du skal bo i telt, bør du ta med et telt og en sovepose som er laget for årstiden, og et liggeunderlag i god kvalitet som isolerer slik at du ikke kjenner kulde fra bakken. Plasser teltet på en tørr, jevn og helst myk flate hvor det ikke kan samle seg vann. Om du ligger på bakken uten telt, eller i hengekøye, kan det være lurt med en tarp (lett teltduk) som beskyttelse mot regn.

Du er ikke nødt til å sove ute på pilegrimsvandring i Norge, det finnes mange fine overnattingssteder langs de fleste strekker på Pilegrimsleden, i ulike prisklasser. Overnattingssteder kan du se i turplanleggeren.

Bål

Det er generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. Det er heller ikke lov å grille i skogen i denne perioden, med unntak av enkelte tilrettelagte grillplasser satt opp av kommunen. Det er lov å tenne bål på vinteren, men kun i utmark. I innmark (gårdsplasser, hustomter, åker o.l.) må du ha tillatelse fra grunneier.

Du kan bruke primus eller kokeapparat i perioden med bålforbud, men da er du selv ansvarlig for å være forsiktig og vurdere om det er trygt. Bruk det på et flatt og stødig underlag, og aldri inni et telt.

Drikkevann

I Norge kan du drikke vann fra springen på hoteller og overnattingssteder. Det er lurt å fylle på vannflaska før du drar fra overnattingsstedet om morgenen.

Mange drikker fra bekker underveis på turen, men da bør man ta noen forhåndsregler. Det er tryggere å drikke rennende vann enn stillestående vann. Bekker som renner gjennom beiteområder eller hyttefelt bør unngås, de kan være forurenset av bakterier og parasitter. Unngå også å drikke vann i områder med mye fugler, eller i år med mye lemen og mus. Er du usikker, kan du koke vannet før du drikker det.

Fareskilt

Dersom du møter på skilting om fare, er det viktig å ta dette på alvor. Det er ulik terskel for å sette opp fareskilt fra land til land, men i Norge er terskelen relativt høy. Derfor bør du ta det på alvor hvis du møter på et skilt om for eksempel strømkabel eller fare for steinras.

Villdyr, insekt og flått

Det er ikke uvanlig å møte ville dyr på tur, og er du heldig får du se elg, rådyr eller rev under pilegrimsvandringen. Hold avstand til elg i kalvingssesongen på våren og sommeren.

Villrein er en såkalt ansvars-art som vi i Norge er særlig forpliktet til å ta vare på. Den finnes blant annet på Dovrefjell. Vi fraråder å gå Gudbrandsdalsleden over Dovrefjell før midten av juni, og en av grunnene til dette er at man bør vente til kalvingsperioden for villrein over.

Det er svært sjelden å møte bjørn eller ulv, og du trenger heller ikke å bekymre deg for disse dyrene, for det har ikke vært rapportert om angrep på mennesker i landet i nyere tid. Men hvis du ser bjørn, ulv eller andre rovdyr skal du allikevel holde avstand.

Mygg er et mer innpåslitent "rovdyr". Selv om den ikke er farlig, kan den være plagsom. Derfor er det lurt å ha med myggmiddel, og å dekke til seg med klær om det er mye mygg.

Flått kan bære med seg smitte av alvorlig sykdom. Les deg opp på råd flått, hvordan man fjerner en flått som har bitt seg fast, og hva man skal være obs på i ettertid hvis man har fått et bitt.

Hoggorm er den eneste giftige slangen i Norge. Det er sjeldent å se hoggorm, og den skyr mennesker, men den kan bite om man kommer for nær. Skulle det skje bør du kontakte legevakt. Ved alvorlige symtomer, ring 113.

Husdyr og beitedyr

Om du går med hund må den holdes i bånd fra 1. april til 20. august, for å sikre at den ikke skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr. Vær også bevisst på at dersom du tar med hund gjennom et inngjerdet område med kyr, kan kyrene føle seg truet og derfor gå til angrep på hunden. Dette kan sette både dyr og mennesker i en vanskelig situasjon.

Dyreunger som kalver og lam må få gå i fred, de finner tilbake til sine mødre selv om de kan forlate dem i korte perioder. Ikke gå gjennom en dyreflokk eller mellom dyreunger og voksne dyr. Observasjoner av skadde husdyr kan varsles til nærmeste hus eller gård.

Dersom du går gjennom inngjerdede beiter med dyr må du huske å lukke grinda etter deg. Går dere i gruppe, må den som åpner grinda gi beskjed om at den som går sist må lukke grinda. Det er også greit å huske at gjerder for beitedyr kan ha strøm.

Unngå å kaste metallbokser i naturen og nært dyrket mark. Det er et problem at f.eks brusbokser havner i bondens slåmaskin, og blir kuttet opp og blandet i vinterforet til dyrene. Ta alltid med deg all søppel, og kast det når du kommer til en søppelbøtte.

Be om råd

Selv om det finnes mange fornuftige råd og regler for turgåere, ligger ansvaret først og fremst hos den enkelte. Du har ansvar for å ta avgjørelser som ikke setter deg og andre i fare. Husk at du kan få hjelp og råd fra de 12 regionale pilegrimssentrene i Norge, de har sanntidsinformasjon om forholdene lokalt på leden. Du kan kontakte dem i forkant eller underveis på vandringen.

Person fyller kopp med vann i en bekk

Foto: Tibe