Gudbrandsdalsleden

Oslo – Gjøvik/Hamar – Trondheim
643 KM 32 dager
Gudbrandsdalsleden var hovedveien til Nidaros (Trondheim) i middelalderen. Gå i fotsporene til tusener av pilegrimer, og la deg inspirere av et mangfoldig og variert natur- og kulturlandskap.

Pilegrimsvandring - en opplevelse for livet

Gudbrandsdalsleden strekker seg fra Oslo til Trondheim, med 643 km godt merket sti i variert landskap. Langs leden kan du oppleve nydelig kulturlandskap vest og øst for Mjøsa, overnatte på historiske gårder i Gudbrandsdalen, vandre over det mektige Dovrefjells-platået og nyte stillheten i frodig Trøndelags natur. En pilegrimsvandring gjør noe med deg som menneske. Å vandre fra Oslo til Trondheim, gjennom lokalsamfunn, småbyer og natur, er en opplevelse for livet.

Vakre kulturminner og arven etter Olav den hellige

Gudbrandsdalsleden har utallige kulturminner å by på, mange hundre ligger tett ved leden. Du vil se gravminner, historisk viktige steder, vakre kirker og bevarte bygninger fra middelalderen. Du kan til og med oppleve å overnatte i en bygning som huset pilegrimer helt tilbake til 1300-tallet på Sygard Grytting.

Gudbrandsdalsleden gir deg også nærkontakt med arven etter Olav den hellige. Olavskilder er utbredt, og disse skulle ha helbredende virkning.

Langs Gudbrandsdalsleden finner vi de historiske stedene St. Hallvardskatedralen, Bønsnes, Granavollen, Hamardomen og Dale-Gudbrands Gard, flere av stedene er relatert til sagaen om Olav Haraldsson, senere Olav den hellige.

Langs leden finner vi også våre fremste kulturbærere, kirkene, og når du vandrer Gudbrandsdalsleden er det aldri langt mellom disse helligstedene som vitner om den kristne tradisjon som Olav den hellige samlet Norge til.

Budsjord Pilegrimsgård er en av flere historiske overnattingssteder langs Gudbrandsdalsleden. Siste stoppested før Dovrefjell skal bestiges. Foto: Eskil Roll
Foto: Eskil Roll

Hvordan gjøre en pilegrimsvandring på Gudbrandsdalsleden?

Har du mulighet til det så anbefales det å gå hele Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim. Med etapper på 20 kilometer per dag vil du bruke rundt 4-5 uker på hele turen. På en slik langvandring kan du virkelig koble av hverdagen og leve pilegrimslivet til det fulle. Du trenger kun å ha fokus på hvor skal du gå, spise og sove, og du vil få god tid til å nyte omgivelsene du går i, menneskene du møter og mat- og kulturopplevelsene langs leden.

En annen populær måte å gjøre pilegrimsvandring på er å gå Gudbrandsdalsleden i etapper, kanskje en uke om gangen? Langs strekningen finner du både Dovrebanen og andre gode kollektivtilbud som muliggjør kortere vandringer.

Det er også fullt mulig å gå tredagers turer eller dagsturer på Gudbrandsdalsleden. Ta en titt på våre turforslag.

Skibladner er også pilegrimsbåt, og en utmerket måte for pilegrimer å oppleve Gudbrandsdalsleden øst og vest for Mjøsa. Foto: Eskil Roll

Skal du velge den vestre eller østre ruten av Gudbrandsdalsleden?

Gudbrandsdalsleden starter i Oslo, ved foten av ruinene av St. Hallvardskatedralen. Kort etter startpunktet deler leden seg i en vestlig og en østlig rute som følger hver sin side av Mjøsa, før de møtes igjen på Lillehammer.

Du må derfor velge: Vil du gå den vestre ruten ut av Oslo via gamle Aker kirke, over Bærum og gjennom eventyrriket Krokskogen, opp gjennom vakre Hadeland på vestsiden av Mjøsa?
Eller vil du gå den østre ruten opp gjennom Groruddalen, over Skedsmo mot historiske Eidsvoll, gjennom vakre Stange vestbygd og til Hamar, på østsiden av Mjøsa? Begge alternativene er like flotte og utgjør omtrent like mange kilometer mellom Oslo og Lillehammer.

Går du den vestre ruten kan du besøke området hvor Olav den hellige vokste opp, Bønsnes, og søsterkirkene på Granavollen.
Går du den østre ruten får du oppleve Eidsvoll, fantastisk skog- og kulturlandskap på vei mot Tangen og Stange Vestbygd, samt ruinene av mektige Hamardomen i Hamar. Hamar var bispesete og eneste innlandsby i middelalderens Norge, og et selvsagt stoppested for pilegrimer.

Det er også mulighet til å kombinere en opplevelse fra begge rutene ved å gå fra Granavollen til Kapp eller Gjøvik for så å ta Skibladner, verdens eldste hjuldamper i drift, over til Hamar og domkirkeruinene. Eller reise med Skibladner på den østre ruten, fra Eidsvoll til Hamar.

På Lillehammer møtes vandringsrutene fra øst og vest, og leden går inn i Gudbrandsdalen. Dalen har et vakkert kulturlandskap som varierer fra gammel urskog til små trivelige landsbyer. Her er det store områder med uberørt natur, og du vil oppleve stillhet, dyreliv, utsikt og lokal tradisjonsmat.

Innimellom lange vandringsdager og matpakker ute i naturen er det godt å spandere på seg et godt måltid. Mange overnattingssteder byr på lokal mat til pilegrimer. Her er pilegrimsfrokost på Budsjord pilegrimsgård. Foto: Eskil Roll
Foto: Eskil Roll
Ofte er det slik at pilegrimer "finner hverandre" og velger å gå sammen til Trondheim. I dette tilfellet er det pilegrimer fra Australia, Sveits og Tyskland som har blitt kjent og valgt å gå sammen fra Hamar. Foto: Pilegrimssenter Hamar

Over fjellet

Videre går turen opp til høyfjellet på Dovre, og ledens høyeste punkt på vel 1300 moh. Turen over fjellet krever planlegging for å kunne gjennomføres på en trygg måte. Undersøk i forkant om vintersnøen har smeltet og om overnattingsstedene har åpnet. Snøen i fjellet kan ligge til langt uti juni, og vi fraråder sterkt å gå over Dovrefjell før denne har smeltet (dyp snø, mange minusgrader, ingen synlig merking). Vær ellers alltid forberedt på at været kan skifte raskt, og at temperaturer ned mot 0 grader kan forekomme også midt på sommeren. Sjekk alltid værmeldingen på yr.no før du krysser fjellet.

I området finnes spor etter kongeveg, fangstanlegg og gamle sælehus. Her ligger også den spesielle kirken Eysteinskyrkja.

Etter høyfjellet venter Trøndelag og skogkledd landskapr. Gjennom de trønderske skoger, avløst av enkelte åpne strekninger og elvekrysninger, møter du Trondheim by og Nidarosdomen – målet.

I Buvika, sør for Trondheim, ser pilegrimene fjorden for første gang siden Oslo. Foto: Hans-Jacob Dahl
Foto: Hans-Jacob Dahl
Råd og veiledning fra regionale pilegrimssentere

Langs Gudbrandsdalsleden finner du seks regional pilegrimssentre som du kan besøke under vandringen eller kontakte på forhånd for råd og veiledning. Sentrene er lokalisert i Oslo, Gran (Hadeland), Hamar, Hundorp (Gudbrandsdalen), Dovrefjell og Trondheim. Sentrene har et primæransvar for å veilede i sin region, men bistår også med hjelp til generelle spørsmål om pilegrimsvandring på Gudbrandsdalsleden.

Pilegrimssenter Oslo kan gi deg veiledning dersom du starter pilegrimsvandringen i Oslo.

Pilegrimssenter Hamar kan gi deg veiledning om Hamarregionen og østsiden av Mjøsa.

Pilegrimssenter Granavollen kan gi deg veiledning om Hadelandsregionen og vestsiden av Mjøsa.

Pilegrimssenter Dale-Gudbrand kan gi deg veiledning om Gudbrandsdalen.

Pilegrimssenter Dovrefjell kan gi deg veiledning om Dovrefjell og Trøndelag.

Nidaros pilegrimsgård kan gi deg veiledning om Trondheimsregionen.

Guidebøker

Mange ønsker å ha med seg en guidebok på vandringen, og det finnes norske, tyske, engelske og nederlandske guidebøker.

Vær oppmerksom på at vi ikke kan garantere oppdatert informasjon i guidebøker, disse kan være utdatert. Oppdatert informasjon finner du i punktene på det digitale kartet på pilegrimsleden.no.

Det finnes flere guidebøker for Gudbrandsdalsleden, blant annet disse:

Voll, Bjørn Ivar A. og Gilbert, Ellen Rykkja. 2023. Pilegrimsleden. Fra Oslo til Trondheim – en praktisk guide til vandringen. Kolofon forlag. (For å bestille boken fra forfatterne, trykk her.)

Fürtig, Hanna og Hennemann, Michael. 2024. Norwegen: Olavsweg. Outdoor. Conrad Stein Verlag. (For å bestille fra Tyskland, trykk her).

Warmerdam, Ria. 2024. Hiking guide Gudbrandsdalsleden. (For å bestille boken trykk her)

van Veen, Gea. 2024. Cycling guide Gudbrandsdalsleden. Via Gaia. (For å bestille, trykk her).

Weyer, Helfried og Renate. 2018. Olavsweg: Pilgern in Norwegen. terra PilgerReiseführer. Steinfurt: Tecklenborg. (For å bestille fra forfatterne/Tyskland, trykk her.)

Deppe, Olaf. 2018. "Nach Nidaros …“ (For å bestille boken trykk her)

Dahl, Hans-Jacob. 2022. Pilegrimsleden fra Dovre til Trondheim - en kulturhistorisk guide. Fås kjøpt i butikken ved Nidarosdomen, Pilegrimssenter Dovre, Dale-Gudbrand, Hamar og Oslo, samt på flere overnattingssteder langs leden (for å bestille boken, trykk her).

Ofte stilte spørsmål

Hvor får man tak i pilegrimspass?

Pilegrimspasset kan du kjøpe på flere plasser langs Gudbrandsdalsleden, sjekk oversikten vår her. Eventuelt kan du kjøpe passet i nettbutikken northerpilgrimshop.com

Hvor langt er det vanlig å gå per dag?

Mange går i gjennomsnitt 20 km per dag.

Hvor lang tid tar det å gå hele Gudbrandsdalsleden?

Det kan ta opptil 32 dager å gå hele leden. Vi anbefaler å planlegge nok tid til å også kunne ta hviledager ved behov.

Kan jeg bestille bagasjetransport?

Langs Gudbrandsdalsleden (fra Hadeland på vestleden og Tangen på østleden og nordover) kan man enkelt bestille bagasjetransport mellom overnattingsstedene. Se informasjon her.

Hvordan er nivået på overnattingsstedene?

Nivået på overnattingsstedene varierer veldig, fra enkle selvbetjente hytter, til pilegrimsherberger eller hoteller. Se oversikt over overnattingsteder her.

Må man bestille overnatting på forhånd?

Vi anbefaler at du reserverer plass på pilegrimsherbergene i forkant. Overnattingstedene langs Gudbrandsdalsleden er som oftest små herberger med få sengeplasser. Der for er det lurt å sikre seg sengeplass et par dager før man ankommer. Du finner en liste over overnattingssteder her.

Hvordan er terrenget på Gudbrandsdalsleden?

Gudbrandsdalsleden er lang og derfor svært variert. Du vil vandre i både åkerrenner og på asfalt, opp bratte bakker, via myr og eng - og over klyv. Været vil gjøre gresset vått og asfalten varm. Vær forberedt på en variert vandring. Les mer om hvordan du kan forberede deg og velge riktig utstyr for din pilegrimsvandring.

Hvilket skotøy bør jeg velge?

Vi anbefaler pilegrimer å bruke inngåtte tursko, med god demping og stødighet. Noen velger fjellstøvler, noen velger Gore-Tex, noen velger tekniske løpesko med pusting og noen har med sandaler i tillegg. Skovalg er individuelt, og avhenger litt hvilke etapper du velger å gå. Vi veileder deg gjerne med hensyn til underlag på de ulike etappene, ta kontakt med et av de regionale pilegrimssentrene for hjelp.

Er det lett å finne frem – er leden godt merket?

Gudbrandsdalsleden er godt merket fra Oslo til Trondheim. Allikevel anbefaler vi at du har med kart og kompass for sikkerhets skyld.

Er det fare for snø over Dovrefjell?

Det kan være snø i fjellet, gjerne frem til juni. Noen av overnattingsstedene holder stengt så lenge det ligger snø. Sjekk værforholdene før du går Gudbrandsdalsleden over Dovrefjell, f.eks på www.yr.no. Det kan komme uvær og temperaturer ned mot 0 grader, også i pilegrimssesongen som er fra juni til september. Ta gjerne kontakt med Pilegrimssenter Dovrefjell for råd og tips.

Er det trygt å vandre Gudbrandsdalsleden alene?

Det er trygt å gå alene som pilegrim da leden er godt merket og går stort sett gjennom kulturlandskap og tettsteder fra Oslo til Trondheim. Ca. 20 % av pilegrimene som går Gudbrandsdalsleden foretrekker å gå alene.

Åpne kirker langs leden?

Langs Gudbrandsdalsleden ligger det mange vakre kirker, men dessverre er ikke alle kirker åpne når en pilegrimsvandrer er på vei. Om du skulle møte en lukket dør, sjekk om det er informasjon tilgjengelig i nærheten av kirken som sier noe om tilbud for pilegrimer. Mange menigheter stiller opp og åpner kirken utenom åpningstider for pilegrimer som ønsker det.

Pilegrimsvandring med hund?

Det er fullt mulig å gjøre en pilegrimsvandring med hund, men det er en del ting du må være oppmerksom på. Det anbefales sterkt å ha hunden i bånd til enhver tid da du går mye gjennom beitemark der du kan treffe beitedyr. Det er generell båndtvang april til august, noen steder er det utvidet.

Flere steder må hunden også være i stand til å ta seg over trappestige som er satt opp som hjelp til å krysse gjerder. Hvis ikke må hunden løftes over. For overnatting med hund på rom må dette avtales med overnattingsstedet. Alle våre overnattingssteder tar imot hund, men det kan være opptatt.

Hiking along Gudbrandsdalsleden - spør andre pilegrimer om tips og råd til din vandring

På Facebook finner du gruppen "Hiking along Gudbrandsdalsleden", hvor erfarne pilegrimer, vertskap og entusiaster hjelper deg med svar på dine spørsmål.

Du finner gruppen her: Hiking along Gudbrandsdalsleden

Overnattingsliste

Den beste (og mest komplette) måten å finne informasjon om alle overnattingssteder langs Gudbrandsdalsleden, er kartet her på pilegrimsleden.no: Digitalt kart, Gudbrandsdalsleden.

Men vi har også listet opp alle overnattingsstedene med minimums-informasjon i et eget nedlastbart dokument:

Overnattingsliste Gudbransdalsleden

Finner du ikke det du leter etter?

Om du trenger hjelp eller veiledning er våre regionale pilegrimssentere alltid klar for å hjelpe deg, se oversikt lenger opp på siden.

Er du usikker på hvilket senter du skal spørre? Kontakt oss på post@pilegrimsleden.no så hjelper vi deg.

Spar tid ved å sjekke om svaret på spørsmålet ditt allerede finnes under Ofte stilte spørsmål.

Noen unike opplevelser du finner langs Gudbrandsdalsleden

Foto: Henning Grøtt

Nidarosdomen

Olav den helliges skrin i Nidaros domkirke, eller Nidarosdomen, har vært et viktig pilegrimsmål siden vikingkongen Olav Haraldsson ble helgenkåret i 1031. Men hvordan er opplevelsen av å komme til pilegrimsmålet i dag?
Les mer

Venninner på pilegrimstur

Nordmenn er glade i å være ute i naturen, - vi går mer tur enn de fleste andre i Europa, og søndagsturer med kaffe og kvikklunsj er som grunnfestet i den norske folkesjelen. Stadig flere oppdager nå pilegrimsvandring som et flott alternativ til den tradisjonelle hytte til hytte turen i fjellet.
Les mer

Turforslag langs Gudbrandsdalsleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.