Dagstur fra Lian til Bakklandet

Opplev det siste strekket på Gudbrandsdalsleden til Nidarosdomen. En mini-pilegrimsvandring som egner seg godt for barnefamilien eller venner som ønsker en flott dagstur med historisk sus.

  • Foto: Visit Trondheim

Ta den sjarmerende Gråkallbanen - verdens nordligste trikkelinje - fra Trondheim sentrum til endestasjonen Lian. Du befinner deg nå i et vakkert turområde og godt besøkt utfartssted. Gå opp mot Lian restaurant, og gå mot nordøst i retning Kyvannet og videre mot Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Spaser langs bygningene i museet og la århundrer av norsk historie og hverdagsliv utfolde seg rundt deg. Hva med en pause på museumskaféen Borgstua?

Forsett mot sentrum og stopp ved Feginsbrekkja. Dette utsiktsstedet mot Nidarosdomen har markert begynnelsen på slutten for tusenvis av pilegrimer før deg - blant annet Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter. Et annet ord for Feginsbrekka er "Gledesbakken", og navnet refererer til den gleden de tidligere pilegrimer må ha følt når de endelig så målet. I dag stenger bygninger for den historiske Feginsbrekka, men "Utsikten" som ligger like ved tilbyr samme panoramautsikt.

Vandre ned til byen forbi  Ilen Kirke, en karakteristisk steinkirke bygget i 1889. Gå videre langs Nidelven, under Elgeseter bro, og stopp ved Hadrians plass. Denne plassen er oppkalt etter pave Hadrian IV (1154-59), bedre kjent som kardinal Breakespare. Han er den eneste engelskmannen som til dags dato har sittet med pavemakten, og den som opprettet Nidaros Erkebispesete i 1153. På Hadrians plass finner du Olavskildens fontene. 

Gå videre opp trappa til det store målet: Nidarosdomen, Norges Nasjonalhelligdom og St. Olavs gravkirke. Katedralen er den eneste av sitt slag i Norge, og er den største middelalderkirke i de nordiske landene. Siden den gang har den overlevd flere branner, og vært gjennom mange restaureringer og utvidelser. Formelt ble ikke katedralen ferdigbygd før i 2001. Bruk litt tid her og kjenn på atmosfæren.

Gå videre mot Bakke bru og Bakklandet. Dette gamle og særpregede nabolaget er blant Trondheims største turistattraksjoner og dominert av små trehus og trange brosteinsgater. Mange av sjøhusene ved Nidelven har blitt omgjort til koselige kafeer, barer og restauranter.

Hvis du ønsker kan du gå tilbake mot Nidarosdomen og avslutte turen din Nidaros Pilegrimsgård, en overnattingsplass for pilegrimer, like nedenfor Domen, i en stille oase ved Nidelven.

Anbefalt turperiode

  • April, mai, juni, juli, august, september, oktober.

Informasjon

  • Følg markeringene langs stiene
8 km 3 timer
Feginsbrekka

Feginsbrekka

Fra toppen av Steinberget er utsikten over byen uslåelig.

Les mer