Romboleden
Tydal - Selbu - TrondheimGammel ferdselsvei fra Sverige til Norge
Følg historiske fotefar nordvestover fra Sverige mot Trondheim. Denne pilegrimsleden går fra Köping i Sverige til Trondheim, og den norske delen starter ved riksgrensa i Skarddøra i Tydal. Her møtes to gamle pilegrimsleder, Romboleden fra Köping til Trondheim og Jämt-Norge-leden. Den norske delen av Romboleden tar deg via Stugudalen ned gjennom Tydalen og Neadalen mot Selbu. Den går gjennom flotte områder med utsikt mot fjellmassiv som Sylan, Skardsfjella, Skarvan, Fongen, Bringen og Rensfjellet. Deretter fører leden deg langs Selbusjøen og gjennom Malviks skoger til Trondheim.
Romboleden kan med sikkerhet sies å være en gammel ferdselsvei for pilegrimer, handels- og embetsmenn som gjennom århundrer har drevet med utveksling av varer og kultur.
Når og hvor bør jeg starte
Hovedsesongen
for pilegrimsvandring i Norge er 1. juni-1. september. Noen år kan snøen i
fjellet ligge lengre enn til 1. juni. Det er frarådet å krysse fjellet før
snøen har smeltet, da vil merkingen være skjult, og man risikerer å få
problemer på grunn av snø og smeltevann.
Den norske delen av leden starter ved Skarddøra, som er navnet på naturlig port mellom toppene i Skardsfjella. Her kan det ligge snø fram til ut i juni. Det frarådes å krysse fjellområdene til fots når det enda ligger snø, i såfall bør du heller starte turen litt lenger frem, for eksempel ved Væktarstua Hotell i Stugedal.
Naturopplevelser
Mot Selbu vil du oppleve vekslende natur, fra åpent fjellandskap til frodig skoglandskap og fruktbart kulturlandskap. Du passerer Selbu kirke, som sannsynligvis har hatt sentral betydning for pilegrimene i middelalderen. Veien videre til målet går via Malviks skoger, til Saksvikkorsen hvor du får utsikt mot Trondheim. De siste kilometerne går langs sjøen inn til byen, før du når pilegrimsmålet Nidarosdomen.
Overnatting
Romboleden preges av et variert landskap, fra snaufjell og vidder på 1000 meters høyde over havet, til frodig kystklima ved Trondheimsfjorden. Det aller meste av leden går i fjell og skogsterreng. Gjennom de uberørte fjellområdene på svensk side er telt eneste overnattingsmulighet. Andre deler av leden tilbyr herberger, campingplasser og hotell.
Du kan se overnattingssteder og interessepunkter langs leden i det digitale kartet i Turplanleggeren.
Kart og kompass
Romboleden er ikke særlig godt merket, og derfor er denne leden best egnet for vandrere som kan orientere seg etter kart og kompass.
Hvor får man tak i pilegrimspass?
Pilegrimspasset kan du kjøpe i NDR nettbutikk eller Northern Pilgrim Shop. Se ellers liste over fysiske utsalgssteder her.
Hvor overnatter man på Romboleden?
På store deler av Romboleden er det kun eget telt og sovepose som gjelder. Ellerss varierer det mellom herberger, campingplasser og hotell. Vi anbefaler at du reserverer sengeplass et par dager før du ankommer overnattingstedet.
Er det åpne kirker langs leden?
Langs Romboleden ligger det flere vakre kirker, men dessverre er ikke alle åpne. Om du skulle møte en lukket dør, sjekk om det er informasjon tilgjengelig i nærheten av kirken som sier noe om tilbud for pilegrimer. Mange menigheter stiller opp og åpner kirken utenom åpningstider for pilegrimer som ønsker det.
Hvordan er terrenget på Romboleden?
Romboleden går gjennom åpent fjell, skoger og kulturlandskap. Vær forberedt på en variert vandring. Les mer om hvordan du kan forberede deg og velge riktig utstyr for pilegrimsvandringen.
Hvilket skotøy bør jeg velge?
Vi anbefaler pilegrimer å bruke inngåtte tursko, med god demping og stødighet. Noen velger fjellstøvler, andre foretrekker Gore-Tex, noen velger tekniske løpesko med pusting og noen har med sandaler. Skovalg er individuelt, og avhenger litt hvilke deler av Romboleden du velger å gå.
Er det lett å finne frem – er leden godt merket?
Romboleden er ikke godt merket. Vi anbefaler vi at du bruker kart og kompass.
Er det fare for snø over fjellet?
Store deler av Romboleden går gjennom fjellterreng på 1000 meters høyde over havet. Det kan derfor være snø i fjellet, gjerne frem til juni. Det frarådes å krysse fjellområdene til fots når det enda ligger snø, i såfall bør du ikke starte turen i Skardsfjella, men lenger inn på den norske siden av grensa, i Stugedal. Sjekk værforholdene før du legger ut på pilegrimsvandring i fjellterrenget. Værmelding finner du på www.yr.no.