Gudbrandsdalsleden

Oslo – Gjøvik/Hamar – Trondheim

Gudbrandsdalsleden er den lengste pilegrimsleden i Norge, og var hovedveien til Nidaros, dagens Trondheim, i middelalderen. Gå i fotsporene til tusener av pilegrimer som har gått her før deg, og la deg inspirere av et mangfoldig og variert natur- og kulturlandskap.

643 km 32 dager Kart Skriv ut
 • Foto: Håvard Johansen

 • Foto: Håvard Johansen

 • Foto: Regionrådet for Hadeland

 • Foto: Per Gunnar Hagelien

 • Foto: Øyvind Wold

 • Deilig dessert på Sveinhaug gård. Foto: Øyvind Wold

 • Foto: Hans Jacob Dahl

 • Foto: Per Gunnar Hagelien

Gudbrandsdalsleden strekker seg fra Oslo til Trondheim, 643 km med godt merket sti i vakkert og variert landskap. Du kan velge å gå Gudbrandsdalsleden ut av Oslo via gamle Aker kirke opp gjennom vakre Hadeland på vestsiden av Mjøsa, eller opp gjennom Groruddalen og skogkledde Stange på østsiden av Mjøsa. Her er det historie og kulturminner som gir inntrykk. Går du vestsiden kan du besøke Olav den Helliges fødested, Bønsnes, og søsterkirkene på Granavollen. Fra Granavollen kan du gå til Kapp via Hoffsvangen for så å ta Skibladner, verdens eldste hjuldamper i drift, over til Hamar og domkirkeruinene. På Lillehammer, OL byen fra 1994, møtes disse to vandringsalternativene og leden går inn i Gudbrandsdalen. Gudbrandsdalen har et variert og vakkert kulturlandskap, som spenner fra gammel urskog til små trivelige landsbyer. Her vil du oppleve stillhet, dyreliv, utsikt og ikke minst kulinariske opplevelser basert på lokal tradisjonsmat.

Uberørt natur finnes i stort monn langs Gudbrandsdalsleden, og ved å gå 643 km kommer du på nært hold, både på naturen og deg selv. Leden går fra kulturlandskapet i dalen opp på høyfjellet i Dovre og ledens høyeste punkt på vel 1300 moh. Her finnes spor etter kongeveg, fangstanlegg og gamle sælehus. Her ligger Eystein kirken som en oase for vegfarende. Etter høyfjellet venter Trøndelag og skogkledd landskap på deg og dine tanker. Gjennom de trønderske skoger, avløst av enkelte åpne strekninger, elvekrysninger møter du Trondheim by og Nidarosdomen – målet.

Kulturminner
Gudbrandsdalsleden har utallige kulturminner å by på, mange hundre ligger på eller tett ved leden, og minner deg på tidligere tiders strev og opplevelser. Her finner du gravminner, historisk viktige steder og bevarte bygninger fra middelalderen. Ja du kan sågar oppleve å ligge i en bygning som huset pilegrimer helt tilbake til 1300 tallet. Det er aldri langt i mellom kulturminnene langs denne pilegrimsleden. Gudbrandsdalsleden gir deg også nærkontakt med arven etter Olav den Hellige. Olavskilder er utbredt og disse skulle ha helbredende virkning. Langs Gudbrandsdalsleden finner vi de historiske stedene Bødsnes, Granavollen og Dale-Gudbrands Gard, disse stedene er indirekte eller direkte nevnt i Snorres saga om Olav Haraldsson, senere Olav den hellige.  Langs leden finner vi også våre fremste kulturbærere, kirkene, og når du vandrer Gudbrandsdalsleden er det aldri langt mellom disse helligstedene som står som byggverk over den kristne tradisjon som Olav den Hellige samlet Norge til.                                                      

Matkultur langs leden 
Natur, kultur og mat står sterkt i opplevelsesnæringen langs Gudbrandsdalsleden og våre overnattingssteder formidler dette gjennom sin gjestfrihet og innsats for gjesten. Matkulturen har fått en viktig plass i vandringsopplevelsen. Mange av overnattingsstedene byr på lokal mattradisjon og smaksløkene får utvidet sin horisont. Hjemmelaget mat er ofte unikumet som serveringstedet legger sin sjel i. Som oftest får du fortalt, med ett engasjement som går utenpå de fleste, hva matretten består i, opphavet og hvordan den tilberedes.

Fra start til mål under din vandring fra Oslo til Trondheim vil du bli godt tatt vare på, gjestfrihet ved vertskapet på overnattingsstedene, hjelp fra lokalbefolkningen eller ved de regionale pilegrimssentrene du finner på Gudbrandsdalsleden.

God vandring!

Lag din egen tur
643 km 32 dager

FAKTA OM GUDBRANDSDALSLEDEN:

 • Vel 160 overnattingssteder
 • 13 gapahuker
 • Vel 50 herberger med hjemmelaget mat fra det lokale kjøkken
 • Høyeste punkt er 1321 moh, ved Vesle Elgsjøtangen

Turforslag langs Gudbrandsdalsleden: