Pilegrimsbu i Øyer

Rett ved Gudbrandsdalsleden på Ensby i Øyer kommune, finner du Pilegrimsledens andre pilegrimsbu. På den flotte utkikkstomta i Tyttebærskogen er det tilgang til både toalett, vann, informasjon og strøm til å lade GPS og mobil. Det er også sitteplasser under tak for et kjærkomment pust i bakken.

Del av pilegrimsbu-prosjektet

Denne bua er en del av Nasjonalt pilegrimssenter sitt prosjekt Bærekraftige pilegrimsbuer, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Bua er bygget i samarbeid mellom Nasjonalt pilegrimssenter, Pilegrimssenter Dale-Gudbrand, Øyer kommune og grunneier Simen Ensby. Tradisjonshåndverker Meik Weidner fra Weidner AS har satt opp bygget.

Bua er til stor glede for både lokale turgåere og langvandrende pilegrimer!

Materialbruk og byggemåte

Bua er utformet med to vegger i tradisjonell tørrmur og to vegger i bindingsverk. Murveggene i bua er i tradisjonell kistemur, med stein fra Fåvang. Trevegger har blitt reist med tapper og tappehøl. Kledningen utvendig er kun gjenbruk, med panel fra en 1800-talls låve fra Enebakk. Fra den samme låven er det også hentet enkelte bjelker. Vinduer og innerdører er også gjenbruk, hentet fra en gammel husmannsplass fra omtrent år 1900, samme område.

Taket er utformet som et pentagram, og er dekket av sedummatter (av planten bergknapp). Det fins to forbrenningstoalett i bygget. Lys, vannpost og annen elektrisk infrastruktur driftes av strøm fra solceller, forbrenningstoalettet av nettstrøm. Inngangsdørene er laget av snekkere i Bygghytta ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider i Trondheim. Pilegrimsymbolet er håndlaget av smeder fra samme sted.

Bilde av to innvendige dører i en gang.
Innerdørene er gjenbruk fra en gammel husmannsplass ved Enebakk, fra ca år 1900.

Foto: Nasjonalt pilegrimssenter

Fra åpningen av bua, juni 2022. Pilegrimssynbolet er håndlaget av smedene hos Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

Foto: Nasjonalt pilegrimssenter

Foto: Lisa Skjellfjord

Kurs i tørrmuring underveis

Underveis i byggeprosessen ble det arrangert praktisk kurs i tørrmuring (november 2021). På bildet ser vi kursinstruktør Meik Weidner, som demonstrerer fremgangsmåte for tilpasning av stein.

Under kan du se en liten video fra kurset.

Se filmen
Bua ligger flott til, på et åpent høydedrag i terrenget.

Foto: Nasjonalt pilegrimssenter

Høsten 2021: Arbeidet er i gang, grunnsteinene er lagt. Grunneier Simen Ensby, Per Gunnar Hagelien fra pilegrimssenter Dale-Gudbrand og håndverker Meik Weidner.
Her pakkes muren, kvalitet både på innside og på utside.
Foto: Lisa Skjellfjord