Kulturminne

Steinhuset

Det unike Steinhuset på Granavollen ligger en liten avstikker unna leden, i tilknytning til den gamle prestegarden.

Nett

www.steinhuset.org

Avstand

Nær leden

300 meter vest for Søsterkirkene ligger det hvite Steinhuset, og prestegården og prestegårdshagen. Steinhuset er det fjerde middelalderbygget på Granavollen. Huset er smalt og høyt og er i to etasjer med en kjeller under.

Ingen kan med sikkerhet si hva dette huset ble bygd til og av hvem. Spekulasjonene er mange, var det kloster, gildehus eller prestebolig? Steinhuset ligger på den gamle prestegården. Så kan det være en av Grans prester i katolsk tid som fikk bygd huset? Prosten Bård var en mektig og kjent prest i Gran i katolsk tid. I kongesagaene står det at Håkon Håkonsøn i 1225 reiste over Hadeland. Han tok inn hos presten Bård på Gran, "som bevertet han vel.". Dette foregikk sannsynligvis i Steinhuset, som da var nytt.

Rundt 1960 trengte Steinhuset en restaurering, og det var bondkvinnelagene på Hadeland som tok initiativet til dette. I dag eies huset av en stiftelse og blir brukt til møter, konserter, selskaper o.l. Steinhuset er bygdas lille "storstue".

Foto: Sven Rosborn / Wikimedia Commons

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.