Kulturminne

Rød Herregård

Ligger langs Borgleden

Foto: Suveren Kommunikasjon AS

Rød Herregård er en innholdsrik kulturperle med over 300 års historie og er et av de største og best bevarte lystgårdsanleggene i Norge.

Adresse

Herregårdsveien 10, 1776 Halden

Telefon

+47 69 11 56 50

Åpent

Hagen er åpen året rundt. Omvisninger etter avtale og på sommerstid.

Herskapelige Rød er en helt unik opplevelse både ute og inne.

På Rød befinner man seg i et hjem – der tiden har stått stille. Rød er like spennende for liten som stor; her finner du ekte løveteppe, kjente kunstnere som Hans Gude, kongelige soverom og kården til selveste Tordenskiold. Og mye mer. Det er ingen som riktig vet når Rød herregård ble bygget, men det finnes et maleri fra slutten av 1600-tallet som viser en bygning med et
tilhørende hageanlegg. Rundt år 1720 flyttet noen av Tank-familiens medlemmer fra Danmark til Norge og i 1733 kjøpte Carsten Tank den eldre Rød herregård.

Parken på Rød Herregård er over 300 år gammel. Hageanlegget ble anlagt som en stor barokkhage med rette stier, terasser, fiskedammer og en paviljong midt i hovedaksen. Senere ble den utvidet med en engelsk landskapshage rundt. Her finnes en åttekantet paviljong fra 1756, en hasselallé og en lindetunnel. Her er storvokste edelløvtrær, dammer, bjørnegotte, eremitthytte, saluttbatteri og gravsted. I hagen tilbys også en rebusløype for barn.

Fra 1850 var haveroser en viktig del av haveanlegget på Rød.
Selv om haven er betydelig forenklet i nyere tid, finner du ca. 30 ulike haveroser. Rosene finner du inntil hovedbygningens sydvegg og langs aksen ned mot havepaviljongen.

Herregårdskaféen er åpen om sommeren og serverer lunsj, kaffe og is.