Pilegrimssenter

Olavskirken på Avaldsnes

Ligger langs Kystpilegrimsleia
Olavskirken fra Avaldsnes ble bygget ca. 1250 av kong Håkon Håkonson.

Olavskirken ble bygget som en del av et kongsgårdsanlegg. Tidlig på 1300-tallet gjorde Håkon Magnusson Olavskirken til kongelig kollegiatkirke sammen med tre andre kirker i Norge. En kollegiatkirke var en slags kongelige «domkirke» eller et universitet der kongen kunne utdanne sine egne kongetro prester og rådgivere. Kirken ble viet til Olav den hellige, Norges store helgen og «evige konge». Med dette markerte kong Håkon båndene bakover til den legendariske helgenkongen. Olavskirken hadde trolig relikvier knyttet tilhelgenkongen, og ble en viktig pilegrimskirke.

Olavskirken er bygget i unggotisk stil. Et typisk kjennetegn på denne stilen er de spisse buene øverst på vinduer og portaler Olavskirken på Avaldsnes har typologiske trekk som plasserer håndverkerne i bergensmiljøet. Profilene vi finner på Olavskirken er karakteristiske for tiden mellom 1250 og 1280. Det er mulig Håkon Håkonsson i sine byggearbeider benyttet byggmestre fra byggemiljøet ved Westminster Abby
i London.

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.