Kulturminne

Olavskilde og Bergsengkirka

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Gammelt kirkested fra middelalder med olavskilde.

Pilegrimene fylte krukkene sine i håp om at det hellige vannet fra Olavskilden skulle gi dem hjelp og signing over fjellet. Tradisjonen sier at denne kilden spesielt ga helsebot til barn. Om barn eller klærne deres ble vasket der ble barna sterke. Olavskilden lå i nordenden av den gamle kirkegården i Dovre.

Fram til 1736 sto det en stavkirke her nedenfor Dovre prestegård. Den kalles Bergsengkirka og ble bygget en gang før svartedauden, antakelig på 1200-tallet. Kanskje var pietismens motstand mot de hellige kildene en av årsakene til at det ble valgt et nytt kirkested i Dovre på 1700-tallet. Stavkirka ble revet, men mye av inventaret ble med til den nye Dovre kirke. Av inventar som ble flyttet til den nye kirken Kan nevnes døpefonten i kleberstein som trolig stammer fra den eldre Svendgardkyrkja, døpefatet fra 1646, nattverdkalken, bygdefanen fra 1650–årene og altertavle og alterbord fra 1680-tallet.

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.