Pilegrimsleden | Nidarosdomen
Nøkkelsteder

Nidarosdomen

Olav den Helliges gravkirke, Norges nasjonalhelligdom og kroningskirke. Pilegrimens endelige mål gjennom 1000år

Nett

www.nidarosdomen.no

E-post

postmottak.ndr@kirken.no

Telefon

+47 738 90 800

Adresse

Bispegaten 11, 7012 Tronheim

Nidarosdomens historie nærmer seg 1000 år. Arbeidet på domkirken startet i 1070 og pågikk frem til omtrent 1300. Siden den gang har den vært gjennom flere branner, restaureringer og utvidnigner. Formelt ble ikke kirken ferdigstilt før i 2001.

Frem til reformasjonen i 1537 hadde kirken navnet «Cor Norvegiae», Norges hjerte, men ble også kalt Kristkirken i Nidaros. Selv om kirken var sterkt knyttet til Olav den Hellige, var den ikke viet til ham, men til den hellige Treenighet.

I den norske Grunnloven av 1814 ble det slått fast at Kongeriket Norges regent skal krones i Trondheim. Nidarosdomen ble sist benyttet som kroningskirke i 1906, da Haakon VII ble kronet. Etter at Stortinget avskaffet kroningsseremonien i 1908 har kirken vært brukt til signing av regenten. De norske kronregaliene har vært oppbevart i kirken, og er nå utstilt i Erkebispegården like ved.

Kirken er i dag luthersk domkirke og menighetskirke, i tillegg til arena for konserter og andre arrangement. Kirkens sentrale posisjon i norsk historie og majestetiske fremtredning gjør også at den er Trondheims turistmål nummer én.

Hvordan få gratis inngang i Nidarosdomen!

Som pilegrim kan man få gratis inngang i Nidarosdomen! Alt man trenger å gjøre er å først besøke Nidaros Pilegrimsgård like ved domkirken og registrere seg som pilegrim i pilegrimsmottaket. Her får man Olavsbrevet, de siste stemplene i passet, en hyggelig prat med våre frivillige, og et merke som gir deg gratis inngang i Nidarosdomen sammen med pilegrimspasset.

Sørg for å besøke oss på Nidaros Pilegrimsgård før du går inn i domkirken!

Les mer om hva man kan gjøre i pilegrimsbyen Trondheim!

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.