Munkeby kloster
Åpent
Pris
Munkeby kloster er sannsynligvis et datterkloster av et svensk eller engelsk kloster, og antageligvis etablert i samme tidsperiode som Lyse klosterog Hovedøen kloster, rundt midten av 1140-tallet. Hvorfor klosteret ble fraflyttet vites ikke, men mye tyder på at klosteret alt var fraflyttet da Tautra kloster ble innviet i 1207, ikke langt unna. Tautra kloster overtok Munkebys eiendommer og gods - og ble et velholdent kloster.
Klosterkirken var i bruk helt til 1589 som soknekirke. Området rundt ruinene er i likhet med Tautra kloster omtrent ikke utgravd. Det ble i 1906-10 ryddet for rasmasser, men noen fullstendig utgravning ble ikke foretatt. Munkeby kloster ble i 1967 en del av Fortidsminneforeningens eiendommer.
Ruinene viser en typisk cistercienserkirke i form av et kors. Skip og kor har samme bredde, og det er lagt et kapell på hver side av koret. De utvendige målene er 34 x 10 meter, med kapell på 5,3 x 5 meter (det nordre) og 5,5 x 4,8 meter (det søndre). Det er også spor etter flere portaler og vinduer som stemmer overens med cictersiensernes byggetradisjon.