Pilegrimsleden | Middelalderparken / Mariakirken
Kirke

Middelalderparken / Mariakirken

Rester av middelalderens Oslo og flott parkområde

Nett

http://www.middelalder.no

Adresse

Middelalderparken, Gamle Oslo, 0150 Oslo

Pris

Gratis

Åpent

Hele året

Avstand

Gudbrandsdalsledens startsted

Middelalderparken ligger i bydel Gamle Oslo. Parken ble anlagt i 2000 på Sørenga sør for Bispegata og øst for Sørenggata. Parken ligger innenfor det såkalte Middelalderparkområdet som også inkluderer bl.a. Minneparken og Ladegården på nordsida av Bispegata. I dette området er utbygging ikke tillat grunnet ruiner og store mengder kulturlag under bakken. Middelalderparkområdet ligger innenfor Middelalderbyen Oslo.

I Middelalderparken ligger ruinene av Clemenskirka, Mariakirka og kongsgården framme i dagen. Inntil Middelalderparken i vest ligger et vannspeil på folkemunne Tenerife. Mot vannspeilet er halvparten av Oslos strandlinje mot fjorden slik den fortonet seg i høymiddelalderen (rundt år 1300), rekonstruert. Parken er tilsammen 70 dekar stor.

Oslo Middelalderfestival og Øyafestivalen er av de årlige begivenhetene som finner sted i Middelalderparken.

Mariakirken i Oslo (i norrøne middelalderkilder som oftest skrevet Mariu kirkiu, Marie kirke og Marikirke) var en kirke i middelalderens Norge. Den var det kongelige kapell og hadde en viktig funksjon i riksstyret ettersom Mariakirkens prost fra 1314 som fast ordning også var rikets kansler og oppbevarer av rikets segl. Kirken ble antakelig reist først som en liten trekirke rundt 1000-tallet. Rundt 1100-tallet ble det bygget en enskipet steinkirke med kor og apsis (halvsirkelformet utvidelse av en bygning). En større ombygging på 1200-tallet gav kirken et nytt gotisk kor, og etter den store ombyggingen på 1300-tallet ble den bygget opp i tegl, hvor skipet var utvidet vestover, med to store tårn mot vest og et nytt og stort korsformet kor.

Kirken ble stukket i brann av svenskene i forbindelse med angrepet i 1523. Etter reformasjonen ble den så forfallen at den ikke kunne repareres og ble derfor revet i 1542. Senere, da byen ble flyttet etter bybrannen 1624, ble området tildekket og brukt som jordbruksareal. Utgravninger har foregått i tre perioder, i 1867 under ledelse av Nicolay Nicolaysen, i 1935 under ledelse av Gerhard Fischer og i 1961–1963 under ledelse av Håkon Christie.

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.