Kulturminne

Meldal prestegård

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Norges første potetkjeller

Avstand

Ved leden

Åpen

Prestegårdshagen er alltid åpen

Meldal prestegard, også kjent som Grøtte, er en helhetlig prestegård. Gården drives av en forpakter og er i full drift. Prestegården ble flyttet til sin nåværende plass på midten av 1700-tallet.

Meldal prestegård var kjent som et kultursentrum med sterke, toneangivende prester. Under Jacob von der Lippe Parelius tid som prost (1793-1818) ble gården utbygd til et storslagent anlegg med lysthus, barokkhage og allèer. Det var han som lærte meldalingene å dyrke poteter og selv bygget han landets første potetkjeller.

Foran kjelleren ligger "Brurasteinen" hvor bruden som kom ridende steg ned for å fortsette inn i brudekammeret for å pynte seg før vielsen. Lysthusets vindfløy fra 1795 er flyttet fra hagemuren øst for hovedbygningen. Den er forsøkt restaurert tilbake. Prestegårdstunets gamle bygninger har hver sin historie og vitner om den viktige rollen embetsgårdene hadde før i tiden. Prestegården var frem til midten av 1800-tallet den eneste offentlige bygningen i bygda ved siden av kirken. Gardsbruket er stort og eies av Opplysningsvesenets fond.

Prestegårdshagen holdes i dag i hevd av frivillige i Meldal. Den står åpen og det er tillat å gå inn og se. Et fint sted for å spise dagens medbragte lunsj.

Prestegårdhagen med lysthuset. Foto Hans-Jacob Dahl
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.