Pilegrimsleden | Lademoen kirke
Kirke

Lademoen kirke

Trondheims neste største kirkerom etter Nidarosdomen

Nett

www.kirken.no/Lademoen

E-post

post.lademoen.trondheim@kirken.no

Telefon

994 36 000

Besøksadresse

Innherredsveien 78, 7042 Trondheim

Åpen

Ring 994 36 000 ved behov

Lademoen kirke ligger på det høyeste punkt på Eli plass der også Lademoen park og Lademoen skolebygning ligger. Parken ligger i vinkel mellom bydelens to mest trafikkerte gater: Innherredsveien og Mellomveien. Kirken ble bygget i årene 1901-1905 og ble åpnet 15. november 1905. Kirken var den første råkoppkirken i Norge som ble bygget utenfor Oslo. Slik sett er kirken en «milestein» i norsk steinarkitektur. Råkopp er navnet som ble brukt om råhugget stein der den synlige flaten på fasaden krummet utover. Teknikken hadde et nasjonalromantisk preg og var populær tidlig på 1900-tallet. Kirken er oppført i Jugend/nyromantisk stil, og er tegnet av Kristiania-arkitekten Ole E. Stein. Et typisk jugendtrekk er smijernsbeslagene på ytterdørerene.

Kirken er stor og romslig. I 1986 ble det gjort store endringer i interiøret. Det ble lagt nytt gulv. De gamle trebenkene ble byttet ut med stoler. Bak i kirkerommet er det møblert med bord og stoler. Døpefonten er fra 1905 og hugget i kleberstein av ett stykke. Den ble hugget ved Domkirken av Ludvig Olsen. Altertavlen har som motiv Jesus og de to disipler fra Emmaus og er laget av Gabriel Kielland. Orglet er et Fosnæsorgel fra 1905, og er et av de første pneumatiske orgel i landet.

Foto: Petr Šmerkl / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.